Blogi

Yrittäjä, näin varaudut sähkökriisiin

28 marraskuu 2022, 11:00 Reading time: 3 minutes

Yrittäjä, näin varaudut sähkökriisiin

Yllättävät muutokset maailmantilanteessa heijastuvat myös sähkömarkkinoille. Talvi tulee ja energiankulutus kasvaa ilmojen viiletessä. Epävakaus ja spekulaatiot tulevaisuudesta saattavat aiheuttaa huolta yrityksen energiankäytöstä ja kustannusten noususta. Avaammekin nyt, miten sinä yrittäjänä voit varautua ja tuntea mielenrauhaasi näissä olosuhteissa.

Tiedätkö miten ja mihin yrityksessäsi kulutetaan sähköä? Kaikki energiankäyttö ei välttämättä ole tarpeellista, jolloin energiaa voi valua taivaan tuuliin. Selvitys kannattaa aloittaa tarkistamalla onko koneita ja laitteita tyhjäkäynnillä. Tai mikä on alin lämpötila, jossa käyttömukavuus ei kärsi.

Selvitä yrityksen sähkönkulutus – hanki dataa ja analysoi sitä

Jotta voit varautua muutoksiin, on sinun tunnettava yrityksesi nykyinen sähkönkulutus. Onkin viisasta selvittää, kuinka paljon sähköä kuluu tällä hetkellä, mistä kulutus koostuu ja mihin vuorokaudenaikaan kulutus tapahtuu.

Yrityksesi sähkönkulutuksesta on saatavilla reaaliaikaista tietoa. Esimerkiksi Fortumin yritysasiakkaiden käytössä on Yritys Online -palvelu, joka on hyödyllinen työkalu sähkönkulutuksen seurantaan. Lataa alta ohjeet tunnittaisen sähkönkulutuksen tarkasteluun Yritys Online -palvelussa.

Lataa ohje sähkönkulutuksen tarkasteluun Yritys Onlinessa

”Yritys Online -palvelun avulla voit etsiä kulutushuippuja omasta kulutusprofiilistasi ja arvioida sen mukaan mitä yrityksessäsi tapahtuu tiettyyn kellonaikaan. Tämän jälkeen on hyvä arvioida, miten kulutukseen on mahdollista vaikuttaa omalla toiminnalla”, kertoo Granlundin energiatehokkuuskonsultti Joonas Tainio.

 

Optimoi sähkönkulutus – karsi turha energiankäyttö

Kun tunnet yrityksesi nykyisen sähkönkulutuksen, voit suunnitella, mihin osa-alueisiin on tarvittaessa mahdollista ja kannattavaa vaikuttaa. Säästökeinot on hyvä määritellä mahdollisimman konkreettisella tasolla ja niin, että ne ovat tarkoituksenmukaisia omalle liiketoiminnallesi.

“Käyttäjänä voit vaikuttaa kulutukseesi parhaiten tiedostamalla omien laitteittesi kulutuksen energiatehokkuuden ja pyrkiä käyttämään niitä sen mukaisesti. Kannattaa myös harkita voiko vanhoja laitteita vaihtaa uudempiin ja energiatehokkaampiin”, vinkkaa Granlundin Tainio.

Turhat tai päällekkäiset käyttökohteet on hyvä karsia pois. Esimerkiksi jos tilassa on omia lämmitys- tai jäähdytyslaitteita, on syytä tarkastaa, etteivät niiden asetusarvot taistele keskenään. Toisin sanoen yhtä aikaa ei kannata lämmittää ja jäähdyttää. Vastaavasti, jos yöllä ei ole tarvetta täydelle lämmitykselle, voiko lämpötilaa alentaa vuorokaudenajan mukaan? 

Edullisemman yösähkön hyödyntäminen on myös erittäin järkevää. Lue myös vinkkimme kulutushuippujen tasaamiseen.

 

Seuraa sähkönkulutusta – laita suunnitelmat käytäntöön

Kun tiedät yrityksesi sähkönkulutuksen ja olet suunnitellut säästötoimet, alkaa tärkein vaihe – suunnitelman toteuttaminen. Kulutustapojen muutos vaatii alkuun aina totuttelua ja uudenlaisia rutiineja. On tärkeää, että kaikki tarvittavat henkilöt yrityksessä otetaan mukaan toimimaan yhdessä sovitulla tavalla. Pienetkin teot ratkaisevat.

Sähkön käytön tehostaminen vaikuttaa yrityksesi kulutukseen pitkällä tähtäimellä. Kun haastavimmat ajat jäävät taakse, uusi tapa toimia palkitsee, sillä optimoitu sähkönkulutus on kannattavaa sekä yrityksen että koko maapallon kannalta. Vaikka äkilliset muutokset ja epävarmuudet haastavat meitä kaikkia, olemme niiden jälkeen ottaneet jälleen pari askelta matkalla kohti energiatehokkaampaa tulevaisuutta.

 

Lataa ohje sähkönkulutuksen tarkasteluun Yritys Onlinessa

 

Artikkelia varten on haastateltu kumppaniamme Granlundia.

3