Blogi

Viisi vinkkiä vihreämpään toimistoon

06 elokuu 2020

viisi vinkkiä vihreämpään toimistoon


Tavallisen toimiston päästöt voivat olla suurempia kuin moni osaisi kuvitellakaan. Jos päästöihin ei kiinnitetä huomiota, päivittäisessä toimistotyöskentelyssä syntyy tarpeetonta jätettä huomaamatta ja energiaa menee turhaan hukkaan. 

Ekologinen toimisto säästää ympäristön lisäksi myös rahaa, joten viimeistään nyt jokaisen yrityksen kannattaisi paneutua kestävän kehityksen edistämiseen myös toimitiloissaan. 

Saattaa kuitenkin olla haastavaa hahmottaa, mistä oman toimiston päästöt syntyvät ja kuinka niitä voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti minimoida. Jos ei löydy tietoa kuinka se voidaan konkreettisesta toteuttaa, muutoksen aikaansaaminen saattaa olla alussa takkuisampaa. Sen vuoksi, ympäristöystävällisemmän arjen mahdollistamiseksi työpaikalla, täytyy siitä tehdä mahdollisimman helppoa ja selkeätä toteuttaa.

Tärkeää onkin, että matkalla vihreämpään toimistoon kaikki työntekijät sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen – ympäristöä kunnioittavaan toimintaan

Pienet ympäristöteot tärkeitä

Tärkeää on ymmärtää, että jokaisen pienetkin ekoteot vaikuttavat ja siksi kannattaa kannustaa jokaista työntekijää tekemään oman osansa yrityksen kestävän kehityksen rakentamisessa. 

Yksilön panos on merkittävä, sillä jos työkaveri toimii ekologisesti, se voi innostaa myös muita kollegoita vihreämpään toimintaan. Näin voidaan yhdessä rakentaa ympäristöystävällistä toimistoa, jonka ekologisen toiminnan takana kaikki voivat seistä ylpeinä. 

Pienikin yritys voi olla suunnannäyttäjä. Ekologinen työympäristö ja ympäristöystävällinen työskentelytapa ovat arvoja, joita sekä työntekijä että yhteistyökumppanit varmasti arvostavat. Sen vuoksi niiden sisällyttäminen yrityskulttuurin perustaksi on tärkeää niin työyhteisölle kuin ympäristölle.  

Mitä siis konkreettisesti voidaan tehdä, jotta toimistosta saataisiin vihreämpi? Lue alta vinkkimme,  joiden avulla toimistosta saadaan vihreämpi askel askeleelta! 

1. Energiansäästö

Toimiston sähkönkulutus voi olla varsin korkea, jos siihen ei kiinnitetä lainkaan huomiota. Energiansäästö ja optimointi ovat takuuvarmoja tapoja tehdä toimistosta ekologisempi. 

Energiankulutusta voidaan minimoida kiinnittämällä huomiota toimiston sähkön- ja lämmön kulutukseen. Myös energian määrä ja tuotantotapa vaikuttavat päästöihin merkittävästi. Yritys Online -palvelun avulla saat tarkempaa tietoa yrityksesi energiankulutuksesta ja kustannuksista, ja näet selkeän yhteenvedon kaikesta kulutuksesta. 

Turhaa energian haaskausta voidaan vähentää käytöksen muutoksella: elektroniikkalaitteet suljetaan kun niitä ei käytetä, valaistusta vähennetään ja lämmitys pidetään matalana. Onhan toimiston tilat otettu tehokkaasti käyttöön ja kaikkeen energiankulutukseen on syynsä?

Helppo tapa lähteä liikkeelle vihreämmän toimiston rakentamiseksi on valita yritykselle ilmastoystävällinen uusiutuva energia. Vihreä-lisäpalvelulla saat yrityksen sähkösopimukseen 100% uusiutuvaa sähköä, joka on yhdistelmä vesi-, tuuli-, aurinko- ja bioenergiaa. Tutustu vihreään energiaan täältä.

2. Lajittelu ja kierrätys

Iso osa toimiston päästöistä johtuu roskista, joita pääsee tavallisessa toimistoarjessa syntymään. 

Helpoin tapa välttää turhaa jätettä on valita mahdollisimman vähän roskaavia pakkauksia tai pakkauksia, jotka voidaan uusiokäyttää tulevaisuudessa. Muovijätteen vähentäminen, kuin myös turhien pahvien ja energiajätteen minimointi ovat jo merkittäviä askelia. Myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden oikeaoppinen kierrätys pitäisi löytyä työntekijöiden selkärangasta. 

Toimistoissa tyypillisesti tulostettiin ennen paljon, mutta nykyisin kun lähes kaiken voi hoitaa sähköisesti, voidaan turhaa tulostamista vähentää huomattavasti. Näin ei pääse syntymään paperiroskaa valtavia määriä. 

Tärkeintä on toki, että kun roskaa syntyy, se lajitellaan ja kierrätetään aina. Jotta työntekijöiden on helppo lähteä lajitteluun ja kierrätykseen mukaan, täytyy toimistolta löytyä selkeät kierrätysohjeet ja hyvin toimivat kierrätyspisteet. 

 

Lajittelu ja kierrätys toimistolla

 

3. Vastuulliset hankinnat

Yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista elää ympäristöystävällisemmin on yksinkertaisesti vähentää kulutusta ja muuttaa omia kulutustottumuksia pysyvästi. Tämä oppi pätee myös toimistoympäristössä. Ei siis tehdä turhia hankintoja ja jokaisen uuden ostoksen kohdalla mietitään, että onhan tämä varmasti tarpeellinen hankinta.

Ajoittain ostoksia täytyy kuitenkin tehdä, mutta niidenkin kohdalla voidaan tehdä vihreä valinta. Kaikki firman hankinnat kannattaa etsiä vastuullisilta tuottajilta, jotka pyrkivät käyttämään uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi pesuaineille löytyy ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja käsipyyhkeet ovat käsipapereita kestävämpiä vaihtoehtoja. 

4. Ekologinen ruoka

Lounashetki on useille työntekijöille yksi päivän kohokohdista, ja onneksi omilla ruokavalinnoilla voi myös olla rasittamatta ympäristöä. 

Toimiston kahvikone usein pauhaa tiuhaan tahtiin, mutta kahvista löytyy myös ekologisia ja eettisesti tuotettuja vaihtoehtoja. Myös muut toimistosta löytyvät juomat ja ruoat kannattaa valita luomuna ja läheltä tuotetuilta valmistajilta. 

Moni päättää syödä lounaan toimistolla, minkä vuoksi kunnon astiasto helpottaa turhan muovijätteen syntymistä. Näin nurkkiin ei keräänny turhaan kertakäyttöastioita, muovipulloja tai take away -kuppeja. Palavereihin saatetaan kuitenkin kaivata jotain pientä, mutta palaveripullien ja limujen sijasta voit valita ekologiset vaihtoehdot, jotka voivat olla myös terveellisempiä. 

Kasvisvaihtoehtojen suosiminen ruokailussa on ympäristölle hyväksi, joten kaikissa työpaikan tapahtumissa kannattaa tähän kiinnittää huomiota. Kasvisruokailuun voi myös innostaa työntekijöitä, mm. tarjoamalla tietoa kuinka voit syödä maukasta ruokaa rasittamatta ympäristöämme. 

 

vihreampi toimisto

 

5. Työmatkat ympäristöystävällisesti

Työpaikan lokaatiosta riippuen työmatkat kuljetaan usein joko omalla autolla, julkisilla, pyörällä polkien tai kävellen. Ympäristöystävällisintä olisi kulkea joko pyörällä tai kävellen, mutta jos se ei ole itselle mahdollinen vaihtoehto, julkisten kulkuvälineiden suosiminen on seuraavaksi paras valinta. 

Julkisten kulkuvälineiden tukeminen onnistuu yritykseltä esimerkiksi maksamalla työntekijöiden matkakortista osuus. Näin moni työntekijä varmasti valitsee julkisen kulkuvälineen oman auton sijasta. 

Pyörällä tai kävellen kulkeminen on paitsi ekologista, myös hyötyliikuntaa, joka varmasti herättää aamuisin ennen töihin saapumista. Se on myös ilmaista, joten jokaisen kannattaisi vähintään kesäisin nauttia raikkaasta ulkoilmasta työmatkoilla. 

Etätöiden suosiminen tilanteesta riippuen on myös tapa tukea ympäristöystävällistä työskentelyä. Tämä toki tarkoittaa, että kotoa tulisi löytyä hyvät mahdollisuudet etätyöskentelyyn. Palaverien pitäminen etänä säästää kaikkien aikaa ja myös luontoa, kun useiden ihmisten ei tarvitse kulkea omia reittejään palavereihin. Jos isomman porukan täytyy liikkua, kimppakyyti on omaa autoa ekologisempi vaihtoehto. 

Kohti vihreämpää toimistoa! 

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun matkalla kohti vihreämpää toimistoa. Vihreät arvot ja ekologinen elämäntapa toivottavasti heijastuvat työntekijöiden elämässä vapaa-ajallakin, kun siihen on ohjattu toimistolla. 

Vihreä sähkö on oiva tapa lähteä liikkeelle toimiston muuttamisessa ekologisemmaksi – myös vastuulliset hankinnat, ekologinen ruokailu ja ympäristöystävälliset matkustusvalinnat ovat tärkeitä. 

Vihreä toimisto saavutetaan askel kerrallaan, pitkäkestoisen työn tuloksena. Maltti on valttia tässäkin suhteessa, ja työntekijöiden kannustaminen positiivisen kautta on varmasti toimiva lähtökohta pitkäkestoiseen muutokseen. Siitä kiittää niin työyhteisö kuin myös ympäristö. 

 

Business electricity

Aina hiilidioksipäästötöntä sähköä

Valitse yrityksesi tarpeisiin sopiva sähkösopimus - saat sen meiltä aina 100% ilman hiilidioksidia.

Environmental friendly

Kokonaan uusiutuvaa?

Vihreä-lisäpalvelulla saat yrityksen sähkösopimukseen 100% uusiutuvaa sähköä ja osallistut suoma­laisten metsien suoje­lu­työhön.