Blogi

Uuden yrittäjän muistilista – Mitä tulee huomioida työntekijöitä palkatessa?

24 huhtikuu 2022, 11:14

Ihmisjoukko katsoo ylös

Yrityksesi kasvaessa tulee se hetki, kun lisäkädet työn tekemiseen ja taakan jakamiseen ovat todella tervetulleita. Samalla työnantajana toimiminen asettaa sinut uuteen rooliin, joka sisältää ison kasan lakeja ja velvoitteita noudatettavaksi. Käydäänpä yhdessä läpi, miten laki sinua velvoittaa, mietitään rekrytointia ja sitä, kannattaako käyttää vuokratyövoimaa ja freelancereita vai palkata vakituinen työntekijä.

Työnantajaksi ryhtyminen avaa sinulle uusia mahdollisuuksia yrittäjänä. Kun tekijöitä on enemmän, voit laajentaa liiketoimintaa ja kasvattaa yrityksesi arvoa. Saat tarvitsemaasi uutta osaamista sekä lisäapua sparraukseen ja työn kehittämiseen. Mikä parasta, oma työkuormasi saattaa vähän pienentyä.

Mahdollisuuksilla on myös kolikon toinen puoli. Yrittäjänä sinun kannattaa miettiä myös työn riittävyyttä ja palkanmaksukykyä. Palkan isot lakisääteiset sivukulut ja lisääntyvä byrokratia voivat myös tuntua haasteilta. Pohdi siis asioita eri puolilta, tee laskelmia ja tutustu etukäteen tuleviin velvollisuuksiisi, niin olet paremmin varautunut suureen muutokseen siirtyessäsi yrittäjästä työnantajaksi.

Vaihtoehto: osta pelkkä työsuoritus alihankintana

Nykyisin melkein alalla kuin alalla on mahdollista palkata alihankintana työntekijä suorittamaan työtehtäviä. Käytä vuokratyövoimaa tai freelanceria silloin, kun työvoiman tarve on projektiluontoista, tarvitset erityisosaamista ja haluat työntekijän ilman isompaa paperisotaa. Vaikka työn tuntihinta tai urakkakorvaus saattaisi äkkiseltään tuntua isolta, sen avulla voit kuitenkin minimoida omat riskisi ja säilytät joustavuutesi.

Vakituinen, määräaikainen, osa-aikainen…

Osa-aikaiseksi työksi määritellään työ, jota tehdään vähemmän kuin 30 tuntia viikossa. Huomaa, että vaikka säästät palkassa, osa-aikaiselle työntekijälle kuuluvat kaikki samat työsopimukseen liittyvät lakisääteiset oikeudet kuin vakinaisellekin työntekijälle.

Pääsääntöisesti työsuhde solmitaan jatkuvasti voimassa olevaksi. Se jatkuu, kunnes työntekijäsi irtisanoutuu itse tai sinä irtisanot hänet, jolloin siihen on oltava painavat syyt.

Määrä-aikaisen työsuhteen solmimiseen tarvitset myös hyvän perusteen, kuten kausityö, projekti tai sijaisuus. Työntekijää ei voi sopimuksen voimassaoloaikana irtisanoa kuin erittäin vakavien virheiden seurauksena.

Työntekijästä on paljon hyötyä ja paljon myös kuluja

Tuottaako uusi palkattava työntekijä oman bruttopalkkansa minimissään 1,5-kertaisena takaisin? Mieluiten ylikin, sillä palkka ei ole ainut työntekijästä tuleva kulu.

Nyrkkisäännön mukaan työntekijästä aiheutuviin kustannuksiin on bruttopalkan päälle laskettava 40–50 % lisäkuluja. Ne muodostuvat pakollisista työnantajan maksuista, kuten työeläke-, työttömyys-, sairaus- sekä työtapaturmavakuutusmaksuista. Näiden lisäksi tulee kuluja työterveyshuollosta sekä sairauspoissaoloista ja vuosilomista. Myös rekrytointi ja työvälineet- ja tilat maksavat. Kokeile palkkalaskuria palkan ja sivukulujen määrän arviointiin.

Jos palkkaat työttömän työnhakijan, voit tiettyjen ehtojen täyttyessä saada palkkatukena 30–50 % palkkakustannuksista.

Työntekijöiden lisääntyminen tai vähentyminen vaikuttaa yrityksen budjettiin muutenkin, esimerkiksi sähkönkulutuksen osalta. Tekeekö henkilöstö etätöitä vai ovatko kaikki aina toimistolla? Kuinka paljon mahdollista toimistoa käytetään? Vaihteleeko sähkönkulutus päivän tai vuorokaudenajan mukaan? Helpotusta sähkönkulutuksen seurantaan ja budjetointiin saat Fortumin Yritys Online -palvelusta.

Millainen tyyppi teille sopii töihin? Rekrytoinnin vaikeus ja ihanuus

Palkkaatko töihin parhaan kaverisi, alan huippuasiantuntijan vai vastavalmistuneen keltanokan? Määrittele tarpeesi perusteellisesti ennen rekrytoinnin aloittamista. Harva työntekijä on kaikki ongelmat ratkaiseva monitaituri, vaikka työpaikkailmoituksissa sellaisista haaveillaankin. Tärkeintä on, että uusi työntekijä täyttää vaatimuksesi osaamisesta, on luotettava ja sopii tiimiin. Jos et tunne työntekijää entuudestaan, suositusten lisäksi voit reilusti soittaa hakijan aiemmille työnantajille.

Laita sana kiertämään vapaasta työpaikasta. Käytä haussa kanavaa, jota arvioit tulevan työntekijäsikin käyttävän, esimerkiksi TE-palvelun sivut, Duunitori tai Oikotie. Hyödynnä myös omat sosiaalisen median kanavasi, kuten LinkedIn.

Työsopimukseen kirjataan palkat ja työtehtävät

Kun sopiva kandidaatti on valittu, seuraa juhlallinen hetki: työsopimuksen allekirjoittaminen. Vaikka työsopimuksen voi tehdä suullisestikin, se ei ole suotavaa, koska silloin sovituista asioista ei ole mustaa valkoisella. Työsopimuksesta tulee löytyä muun muassa sopijapuolten nimet ja henkilötunnukset, sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, työaika, työtehtävät, vuosilomat ja irtisanomisaika.

Työsopimus saa olla vapaamuotoinen. Valmiin mallin voit napata Työsuojelun sivuilta.

Velvoitteesi työnantajana

Uusi roolisi työnantajana pitää sisällään runsain mitoin velvoitteita ja lakeja. Tässä niistä tärkeimmät:

  • Työsopimuslaissa määritellään työnantajan ja -tekijän velvollisuudet esimerkiksi työsopimuksen muodosta, koeajasta, perhevapaista ja lomautuksista.
  • Työaikalaissa määritellään enimmäistyöaika.
  • Vuosilomalain mukaan työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa, jonka ajalta maksetaan palkkaa.
  • Työturvallisuuslain mukaan työnantaja vastaa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
  • Työterveyshuoltolaki määrittää, että työnantaja järjestää ja kustantaa työterveyshuollon työntekijöilleen.

Lisäksi maksetut palkat tulee ilmoittaa viiden päivän sisällä Verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin. Jos olet säännöllinen työnantaja, sinun on ilmoittauduttava Verohallinnon työnantajarekisteriin.

Arki uuden työkaverin kanssa

Homma lähtee hyvin käyntiin, kun järjestät uudelle työntekijälle tarvittavat tilat ja työvälineet valmiiksi. Toivota uusi työntekijä tervetulleeksi ja huolehdi perehdytyksestä, jolla työkaverisi pääsee hommiin sisälle ja sitoutuu yhteisöön.

 

Lue lisää yrittäjälle tärkeistä aiheista: