Blogi

Kuinka kahvilat ja leipomot voivat toimia energiatehokkaasti ja sähköä säästäen?

01 kesäkuu 2022, 11:50

yritys tunti sopimuksella säästät

Viehättävä kahvila kutsuu istahtamaan kupposelle ja vitriinin herkut saavat veden kielelle. Leipomon lämmössä tuoksuu vastaleivottu leipä ja suussa sulavat konditoriatuotteet odottavat pakkaamista. Kaiken tämän aikaansaamiseen kuluu runsaasti energiaa, ja sähkö onkin merkittävässä osassa kaikenkokoisten elintarvikeyritysten budjettia. Miten leipomon ja kahvilan toimintoja voisi muokata energiatehokkaammaksi ja näin säästää sekä kustannuksia että ympäristöä?

Elintarviketeollisuudessa eletään keskellä kustannuspaineita. Epävarma maailmanpoliittinen tilanne nostaa sekä energian että raaka-aineiden hintoja. Yksi keino parantaa yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä on tarkastella leipomon ja kahvilan energiankäyttöä ja keinoja sen tehostamiseksi. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Energiatehokkaiden sähkölaitteiden hankinta
  • Sähkölaitteiden säännöllinen puhdistus ja huolto
  • Hukkalämmön talteenotto
  • Järkevä valaistus
  • Kahvilan vitriinin koko, valaistus ja lasipinnat
  • Riittävä ilmanvaihto
  • Kohtuullinen vedenkulutus
  • Sopivan sähkösopimuksen valinta ja edullisemman yösähkön hyödyntäminen

Seuraavaksi avaamme näitä osa-alueita tarkemmin.

Sähkölaitteiden hankinta on tarkkaa puuhaa

Kahvilassa espressokone surraa ja takahuoneessa pyörii astianpesukone. Leipomot puolestaan ovat erittäin energiavaltaisia aloja, jossa sähköä kuluu tuotantoprosessin kaikkiin vaiheisiin taikinan teosta paistamiseen, kylmävarastointiin ja pakkaamiseen.

Kun konekantaa on paljon, niiden energiankulutuksen tasolla on merkitystä. Sähkölaitteet kehittyvät ja tehostuvat jatkuvasti: yleisesti vanha sähkölaite kuluttaa aina enemmän kuin uusi, pidemmälle kehitetty malli.

Sähkölaitteiden hankintahetkellä on hyvä pitää pää kylmänä. Halpa hinta ei takaa energiatehokkuutta, ja huomiota on syytä kiinnittää käyttökustannuksiin laitteen koko elinkaaren ajalta. Vanha käytetty laite voi olla edullinen, mutta kustannuksia tuleekin suuremmasta sähkönkulutuksesta ja ehkä hitaammasta toiminnasta. Energiatehokkuus vaikuttaa suoraan laitteen käyttökuluihin ja samalla vähemmän energiaa syövä laite on myös ekologisempi valinta.

Puhdista ja huolla sähkölaitteet

Leipomoiden ja kahviloiden tilat ovat elintarvikehuoneistoja. Pitkä säädösten lista koskee koko ketjua eli tuotantoa, käsittelyä, varastointia ja kuljetusta. Erityisen tärkeää on hygieenisyys.

Paitsi tilat myös sähkölaitteet tarvitsevat puhdistusta. Puhdistuksessa on taikaa, oli kyse pienestä tai suuresta koneesta. Esimerkiksi kahvikoneen säännöllinen ja ohjeenmukainen puhdistus nopeuttaa sen toimintaa ja pidentää käyttöikää. Leipomossa ongelmana voi olla eri laitteiden suodattimia tukkiva jauhopöly. Säännöllinen puhdistus ja huolto takaavat laitteiden paremman toimivuuden ja antavat koneille enemmän käyttövuosia.

Leipomoiden hukkalämpö talteen

Energiavaltaisella yrityksellä, kuten leipomoilla, energian säästämiseksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen. Yksi keino vähentää energiankulutusta on hyödyntää uunien, kylmälaitteiden ja ilmastoinnin tuottamaa hukkalämpöä rakennuksen muissa prosesseissa. Hukkalämpöä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi käyttöveden tai tilojen lämmityksessä. Hukkalämmön talteenotto vaatii saneerausta ja laitteiden yhteensovittamista, mutta investointi maksaa itsensä takaisin alentuneina energiakustannuksina.

Säästöä valaistusta säätämällä

Kahvilassa valaistus luo erilaisia tunnelmia. Päivällä äppärin kanssa työskentelevät kaipaavat kunnon valoa, illalla hieman himmeämpi valaistus luo hyvää ilmapiiriä tapaamisille. Myös sisustuksen väriskaala asettaa omat vaatimuksensa valon määrälle, sillä tummempi kalustus imee enemmän valoa kuin skandinaavisen vaalea sisustustyyli.

Leipomossa vaativat olosuhteet, kuten korkea lämpötila ja ilman epäpuhtaus, asettavat valaistukselle haasteita. Riittävä valaistus on myös osa työturvallisuutta.

Sekä kahviloissa että leipomoissa LED-polttimot säästävät energiaa ja luontoa niiden pitkän käyttöiän ansiosta. Valaistustarve myös vaihtelee. Tehokkain valo kannattaa kohdentaa tarkoituksenmukaisesti esimerkiksi kahvilan kassalle ja leipomon työskentelytiloihin. Vähemmän aktiivisten tilojen, kuten varaston ja henkilökunnan sosiaalitilojen, valaistuksen voi kytkeä automaattisesti syttyväksi aina tilaan astuttaessa.

Valaistusratkaisuja tehdessä on hyvä panostaa valaisimien puhdistamisen helppouteen ja huoltoon, jolloin valaisin täyttää tarpeen ja kestää käytössä pidempään.

Kahvilassa vitriini on keskipiste

Olipa kahvilan vitriini hienostunutta italialaista designia tai rustiikkista talonpoikaismallia, se kerää asiakkaiden katseet ja tuo kahvilan tarjonnan esille houkuttelevasti. Vitriinin hankintahetkellä tehdyt päätökset näkyvät energiankulutuksessa pitkään.

Kahvilassa konditoriavitriinien energiankulutuksessa voi olla merkittäviäkin eroja, joihin vaikuttavat vitriinin koko, lasipinnat ja valaistus. LED-valot ovat energiatehokkaampia, eivätkä tuota lämpöä vitriinin sisälle kuten monet loisteputkivalaisimet. Lämpölasitus taas estää ulkopuolisen lämmön pääsyä vitriiniin paremmin kuin 1-kertainen lasitus, joten tuotteet säilyvät paremmin ja energiaa kuluu vähemmän.

Ilmanvaihto kuntoon

Leipomoissa ilmanvaihtolaitteisto haukkaa energiankulutuksesta suuren osan. Koneen käyntiajat ja ilmanvaihdon voimakkuus voidaan automatisoida yrityksen toimintojen mukaan niin, ettei laitteisto turhaan käy täydellä teholla tilojen ollessa tyhjinä. Myös ilmanvaihtolaitteiston hukkalämmön talteenotto on keino hillitä energiakustannuksia. Kovalla kulutuksella leipomossa oleva Ilmanvaihtolaitteisto tulee valita niin, että sitä voidaan helposti huoltaa ja puhdistaa työn aiheuttamista epäpuhtauksista.

Kahviloissa toimintaan nähden riittävä ilmanvaihto tuo viihtyisyyttä. Automaattisten säätöjen ansiosta ilmanvaihtoa voi ajoittaa kahvilan käytön ja vuodenaikojen mukaan, esimerkiksi talvella voimakas ilmanvaihto kuivattaa sisäilman. Lisäksi liian tehokas Ilmanvaihto voi aiheuttaa veto- ja meluhaittoja. Laitteiston hankinnassa ja remonteissa on hyvä kiinnittää huomiota käytön helppouteen.

Vesikin on kuluerä

Kahviloiden ja leipomoiden hygieeniseen toimintaan kuluu tonneittain vettä. Vesi ei Suomessakaan ole ilmaista ja eniten energiaa kuluu veden lämmittämiseen. Veden käyttömääriä voi vähentää vaihtamalla ekologisiin, vettä säästäviin hanoihin. Käytettävien laitteiden vedenkulutuksessa on eroja ja esimerkiksi uusimmissa astianpesukoneissa on sensorit, jotka määrittävät astioiden likaisuuden ja käyttävät vettä sen mukaisesti. Ensiarvoisen tärkeää hygieniaa ei kuitenkaan ole koskaan syytä vaarantaa alhaisemman veden- tai sähkönkulutuksen toivossa.

Tiedätkö, kuinka paljon yrityksesi oikein käyttää sähköä?

Kun tietää, mihin ja milloin sähköä kuluu, on asioihin helpompi vaikuttaa. Yritys Online on ilmainen verkkopalvelu, jossa voit seurata sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella ja josta löydät monia käteviä työkaluja kustannusten tarkasteluun.

Leipomo säästää edullisemmalla yösähköllä tai pörssisähköllä

Leipomossa sähköä kuluu eniten aamutunteita, kun työt käynnistetään. Esimerkiksi uunien lämpiäminen kuluttaa enemmän kuin niiden lämpimänä pitäminen. Leipomo saakin etua aamuyön tunneista ja mahdollisuudesta käyttää yösähköä. Yösähkön edullisemmat hinnat ovat voimassa klo 22–07, johon leipomon suurin energiankäyttö ajoittuu.

Toinen keino vaikuttaa sähkön hintaan on valita pörssisähkö, joka hinnoitellaan joka tunnille erikseen. Iltaisin, öisin ja varhaisina aamun tunteina sähkö on edullisempaa, kun kysyntä on vähäisempää. Pörssisähkön luonteeseen kuuluu hintojen vaihtelu, joten jos hintojen ajoittainen nousu kuitenkin arveluttaa, sopimuksen hinnan voi määräajaksi vakiinnuttaa Hintasuoja-palvelulla.

Mikä sähkösopimus olisi paras kahvilalle ja leipomolle?

Kahvilan ja leipomon sähkösopimusta valitessa on hyvä miettiä omaa persoonallisuutta ja riskinsietokykyä. Moni yrittäjä haluaa pitää sähkökulut mahdollisimman vakaina ja helposti budjetoitavina. Silloin hyvä valinta on määräaikainen sopimus, jossa on kiinteä hinta jopa kolmeksi vuodeksi. Toisaalta pörssisähkö alati vaihtuvine markkinahintoineen on ollut historiallisesti edullisin sopimus pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Kun mietit kiinteän hinnan ja vaihtelevan pörssihinnan välillä, kokeile yritysapuria helpottamaan valintaa. Myös asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamassa sopivimman sopimuksen löytämiseksi.

Mikä parasta: kaikki Fortumin yrityssähkö on tuotettu ilmastoa kuormittamatta. Yrityksesi tuotteet ja palvelut syntyvät siis täysin hiilidioksidipäästöttömällä sähköllä. Sähkön tuotantotavalla on suora vaikutus yrityksesi hiilijalanjälkeen, ja sen esiintuominen markkinoinnissa voi myös vaikuttaa siihen, että asiakkaat mielellään valitsevat juuri sinun yrityksesi palveluja ja tuotteita.

 

Löydä yrityksellesi sopivin sähkösopimus täältä.