Blogi

Sähkön kilpailutus yritykselle – mitä tulisi huomioida yrityssähköä ostaessa?

25 toukokuu 2021, 17:51

Miten valita yritykselle sopiva sähkösopimus? Sähkön kilpailuttaminen kannattaa yrityssähköä ostaessasi, ja se auttaa myös yritysbudjetin laadinnassa. Hinnan lisäksi yrityksen sähkösopimuksen valinnassa kannattaa huomioida sopimusehdot, sähkön alkuperä sekä arjen sujuvuuteen vaikuttava asiakaspalvelu. Ekologisuus on yhä enemmän myös kilpailuetu yritykselle – ympäristövastuun ottaminen on helpointa osoittaa konkreettisilla valinnoilla. Kun siis mietit yrityksesi sähkösopimusta, ota huomioon ainakin nämä asiat.

Yrityssähkön kilpailuttaminen

 

Sähkösopimuksen sopivuus yrityksen tarpeisiin

Ensisijaisen tärkeä seikka on valita erilaisten sopimusten joukosta sähkösopimus, joka palvelee parhaiten juuri kyseessä olevaa yritystä. Sopivuuteen vaikuttavat yrityksen arvioitu vuosikulutus sekä esimerkiksi se, voidaanko yritystoiminnassa hyödyntää vaikkapa pörssisähkön edullisempien tuntien hintaa, kuten Fortumin Yritys Tunti -sopimuksessa.

Kokeile Fortumin yritysapuria, joka auttaa kartoittamaan helposti ja nopeasti yrityksesi tarpeisiin sopivat vaihtoehdot.

Sähkön alkuperä ja vastuullisuus

Vastuullisuus on kovaa vauhtia muuttumassa selkeäksi kilpailueduksi. Yhä useammin jopa tarjouspyyntöjen ja toimeksiantojen ehtona pyydetään tietoa yrityksen hiilijalanjäljestä. On hyvä huomioida, että myös osalle kuluttajista tuotteen tai palvelun ekologisuus on nykyisin jo määrittävä tekijä ostopäätöstä tehdessä. Siksi yrittäjän kannattaa ehdottomasti sähkötarjouksia tarkastellessa tarkistaa myös sähkön alkuperä. 

Yksi suurista ilmastonmuutoksen torjumisen ratkaisevista tekijöistä on energiantuotannon päästöttömyys ja uusiutuvuus. Yrittäjänä pystyt vaikuttamaan suoraan yrityksesi hiilijalanjälkeen valitsemalla sähkösopimuksesi sähköyhtiöltä, joka tuottaa sähköä ilmastoa kuormittamatta.

Suomen Energiavirasto muistuttaa myös kurkistamaan markkinointipuheiden taakse, sillä vasta sähkön alkuperä kertoo, onko sähkö tuotettu ympäristöystävällisesti. Sähkön alkuperän voit tarkistaa helposti Suomen Energiaviraston sähkönhinta.fi-sivustolta.

Fortumin kaikki sähkö on hiilivapaata

Fortumilta saat kaikissa sopimuksissa aina hiilivapaata yrityssähköä. Uusiutuvien energiamuotojen lisäksi käytämme energiatuotannon lähteenä ydinvoimaa. Luotettavana energianlähteenä ydinvoima osaltaan vastaa maailman kasvavaan energiantarpeeseen ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Fortum Vihreä -lisäpalvelulla voit valita sähkösopimukseesi halutessasi pelkästään uusiutuvaa sähköä ja tukea luonnonvaraisten metsien suojelua. Tiesitkö, että voit myös tilata sähkön alkuperämuutoksen jo voimassa olevaan Fortum-sopimukseesi ja ottaa näin pienen askeleen ekologisempaan ja vihreämpään yritystoimintaan?

Valitsemalla sopimukseesi 100% uusiutuvaa energiaa yrityksesi voi osaltaan liittyä – ei pelkästään ympäristöystävällisten – vaan myös ympäristöä suojelevien toimijoiden joukkoon.

Lue lisää Vihreä-lisäpalvelusta tästä!
 

Yrityssähkö

Sopimuksen ehdot

Sopimusehtoihin kannattaa niin ikään tutustua ennen sähkösopimuksen ottamista. Paras käytäntö on pyytää nähdä sopimusehdot aina myös kirjallisena, jotta mitään oleellista ei jää huomaamatta. Esimerkiksi määräaikaisen sopimuksen etu on yleensä kiinteä, eli muuttumaton hinta koko sopimusjaksoksi. Tämän seikan toteutuminen on hyvä tarkistaa vielä mustana valkoisella ennen sopimuksen solmimista.

Yrityksen sähkösopimuksia vertaillessa ja valintapäätöstä tehtäessä on hyvä käydä läpi seuraavia kysymyksiä:

Valitsenko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan yrityksen sähkösopimuksen?

  • Määräaikainen yrityksen sähkösopimus on voimassa tietyn määräajan. Yrityksen määräaikainen sähkösopimus sitoo niin ostajaa kuin myyjää. 
  • Toistaiseksi voimassa olevalle sopimukselle ei ole sovittu päättymispäivää. Voit siis vaihtaa sopimuksen toisenlaiseen, jos tarpeesi muuttuvat.

Haluanko, että hinta on kiinteä vai sidoksissa markkinatilanteeseen?

  • Kiinteähintaisissa yrityksen sähkösopimuksessa sähkön hinta on kiinteä ja ennustettava. Voit siis budjetoida koko sopimuskaudeksi sähkön hankintakustannukset. Sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, eivätkä sähkömarkkinan vaihtelut vaikuta yrityksen sähkölaskuun.
  • Pörssisähköhinnoittelussa sähkön hinta perustuu tuntihinnoitteluun. Jos yrityksesi sähkönkäyttö kohdentuu edullisimmille tunneille, voit säästää sähkölaskussasi. Säästöjä syntyy lisää, mikäli sähkön käyttöä voidaan säätää halvemmille tunneille.

Sopimuksessa mainitussa hinnassa kannattaa kiinnittää huomio todelliseen vuosikustannukseen – johon kuuluu myös perusmaksu – eikä pelkästään energian hintaan. Lue, mistä sähkön kokonaishinta koostuu.

Sähköyhtiön luotettavuus

Sähkömarkkinoilla on monenlaista toimijaa, siksi kannattaa myös tutustua hieman sähköyhtiön taustoihin ennen kaikista edullisimman sopimuksen ottamista. Yrityssähköä ostaessasi on hyvä tarkistaa, että ostat luotettavalta toimijalta.


Luotettavan sähköyhtiön tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi:

  • Asiakaspalvelun numero on helposti löydettävissä ja esillä
  • Sopimuksen ehdot käyvät selvästi ilmi: hinta, kesto, toimitusaika, maksuehdot, sopimusehtojen muuttaminen, irtisanominen ja purkaminen
  • Yritys ei saa markkinoinnissaan johtaa harhaan, jättää antamatta olennaisia tietoja tai käyttää aggressiivisia toimintatapoja

Sähköntuottajana Fortum on valittu Suomen luotetuimmaksi sähköyhtiöksi 13 kertaa peräkkäin. Asiakaspalvelumme on myös valittu Suomen parhaaksi, mikä tarkoittaa, että saat apua yrityksesi sähköasioihin asiantuntevasti ja helposti niin puhelimitse kuin verkossa.
 

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun helppo saatavuus

Asiakaspalvelun arvon huomaa silloin, kun sitä eniten kaipaa. Fortumin palkittu asiakaspalvelu on saatavillasi soittamalla tai videon välityksellä. Sen lisäksi Fortumin ilmaisen Yritys Online -raportointipalvelun avulla voit seurata näppärästi kiinteistösi sähkön ja kaukolämmön kulutusta sekä kustannuksia.

Hinta – sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Kun kaikki edellä mainitut seikat on huomioitu, on aika kilpailuttaa sähkösopimuksen hinta. Kannattaa muistaa, että todellinen hinta on vuosikulutuksen kokonaishinta, ei pelkkä energiahinta tai perusmaksu. Kun sähkösopimuksen eri osa-alueet on punnittu, voi lopulta tehdä tietoisemman valinnan. Millä hinnalla saat sen, mitä yrityksesi tarvitsee?

Kun huomioit hinnan lisäksi myös sopimuksen sisällön, varmistat että saat luotettavan sopimuksen – joka palvelee parhaiten juuri sinun yrityksesi tarpeita.

Vertailemalla ja valitsemalla yrityksellesi sopivimman sähkösopimuksen, jotka tulevat yrityksesi tavoitteita, voit itse keskittyä yrityksesi tärkeimpiin toimintoihin. Me huolehdimme yrityksesi tarvitsemasta sähköntuotannosta kilpailukykyiseen hintaan, ympäristön huomioon ottaen.