Blogi

Pois kulutuspiikeistä – miten yritys voi hyödyntää yösähköä?

21 marraskuu 2022, 10:30 Lukuaika: 4 minuuttia

Yöllä sähköä tuotetaan myös tuulivoimaloissa

Joka talvi sähkön hinnat nousevat ilmojen kylmetessä ja sähköntarpeen lisääntyessä. Lämmitystä ja valaistusta lisätään pimeinä ja kylminä kuukausina myös yrityksissä. Varsinkin tänä talvena, maailman tilanteen ja sähköntuotannon haasteiden vuoksi, on hyvä pohtia yrityksesi sähkönkulutusta. Voisiko jotain toimintoja vähentää tai siirtää suoraan halvemmille yötunneille?

Tässä jutussa käymme läpi, miksi kannattaa vähentää yrityksen energiankulutusta ja siirtää sitä pois kulutushuipuista.

 

Selkeä kulutushuippu sijoittuu aamuun

Fingridin mukaan sähköä kuluu eniten arkiaamuisin kello 8–9 välillä, kun koko Suomi heräilee aamutoimille samanaikaisesti. Myös monet yritykset ovat valmiita aloittamaan uuden päivän. Kulutushuippujen aikaan sähkö on kalliimpaa, kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti.

Päivän aikana kulutus tasoittuu hieman kunnes iltapäivällä 16–18 välisenä aikana on toinen piikki huipussaan. Myös kaikenlainen harrastustoiminta ajoittuu usein kulutuspiikkien kanssa samalle ajalle. Iltaa kohden sähkönkulutus taas tasaantuu ja aamuyöllä kello 4 se on Suomessa kaikkein vähäisintä.

Viikonloppuisin sähkö on keskimääräisesti arkipäiviä halvempaa. Tämä johtuu siitä, että osa yrityksistä ja yritystoiminnasta hiljenee viikonlopuiksi ja sähkönkulutus on kodeissakin tasaisempaa.

 

Mukaan energiatalkoisiin!

Suomalaiset ovat lähteneet toden teolla mukaan energiatalkoisiin tänä syksynä. Yle uutisoi (1.11.2022), että Suomen sähkönkulutus laski lokakuussa peräti 8 % vuoden takaisesta. Tässä näkyy toki osittain sähkön hintojen nousu sekä toistaiseksi leutona pysytellyt sää.

Tämä suunta on silti jatkossakin hyvä säilyttää, sillä kulutuspiikkien aikana me olemme Suomessa pitkälti riippuvaisia tuontisähköstä eli Suomen ulkopuolella tuotetusta sähköstä. Sen lisäksi, että huippujen aikana sähkön hinta on kalliimpaa, se on myös ympäristöä kuormittavampaa: kulutuksen kasvaessa ja sähköntuotannon tarpeen lisääntyessä on otettava ympäristölle raskaammat hiilivoimalat käyttöön.

Yrityksillä on energiatalkoissa erityisen tärkeä asema, sillä mitä enemmän energiankäyttöä saadaan pois kulutushuipuista, sitä paremmin kulutuspiikit tasaantuvat. Tällöin myös sähkön hinta tasaantuu ja voimme todennäköisesti välttää mediassa paljon puhuttaneet mahdolliset katkokset.

 

Vinkit kulutushuippujen tasaamiseen

On monenlaisia yrityksiä, jotka jo toimivat aamuyön pimeinä tunteina. Leipomot ovat loistava esimerkki siitä, kuinka halvempaa yösähköä voidaan hyödyntää ja samalla välttää kulutushuippuja. Energiankulutuksen kohdistaminen kulutuspiikkien ulkopuolelle voi silti kuulostaa aluksi hankalalta. Mutta kaikki toimet auttavat!

Esimerkiksi yöaikaan, jolloin sähkö on halvimmillaan, kannattaa siirtää energiaa paljon vieviä toimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi toimiston ja mahdollisesti veden lämmitys sekä eniten sähköä kuluttavien laitteiden käyttäminen.

 

Tässä muutama vinkki, joita kannattaa harkita:

  • Aseta ilmastoinnin käyttö tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan. Varmista kuitenkin aina riittävä ilmanvaihto!
  • Keskustele työntekijöiden kanssa työajan muuttamisesta aiempaan tai myöhempään. Entä jos tulisittekin töihin vaikkapa jo seitsemältä?
  • Olisiko suuri osa tuotannosta ja työstä siirrettävissä yöaikaan?
  • Kaikenlainen automaatio kannattaa ajoittaa ja siirtää yöhön
  • Irroita kaikki turhat sähkölaitteet seinästä talven ajaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi ylimääräiset toimistotulostimet. Kokonaan paperittomaksi yritykseksi kannattaa muutenkin siirtyä ennemmin tai myöhemmin.
  • Jos yrityksessä pestään pyykkiä, kannattaa pyykinpesukone ajastaa illalla valmiiksi pyörimään yöllä. Huomaathan kuitenkin, että myös yöaikaan sähkölaitteet tarvitsevat asianmukaista valvontaa.
  • Astianpesukone on käsinpesua energiaystävällisempää. Siitä huolimatta astianpesukonekin kannattaa laittaa päälle aamupäivällä tai heti viimeisen kahvipaussin jälkeen.

 

Lisää sähkönsäästövinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.

Tutustu Astetta alemmas -kampanjaan 

 

Oletko jo kuullut sähkön yhteishankintasalkusta?

Yhteishankintasalkun idea perustuu yritysten yhteiseen sähkönhankintaan ja sähkönkulutuksen tuntiprofiileihin. Tuntiprofiili muodostuu siitä, miten yksittäisen yrityksen sähkönkulutus jakautuu eri tunneille eri tavoin. Jokaisella yrityksellä on siis aivan omanlaisensa tuntiprofiili. Erilaisista tuntiprofiileista taas syntyy erilaisia profiilikustannuksia.

Mukana salkussa on monenlaisia yrityksiä tuntiprofiileineen. Kun sähköyhtiö ostaa sähköä koko salkun volyymille, yritysten erilaiset profiilikustannukset ja kulutusprofiilien hintariskit minimoituvat.

Ennustetusta kulutuksesta suojataan 90 % kuten kiinteässä sähkösopimuksessa ja loppu 10 % ostetaan spot-hintaisena. Jos siis sähkön hinta yhtäkkiä putoaisi merkittävästi, salkun kuukausikohtainen keskihinta laskisi hintasuojasta huolimatta.

Fortumin Yritys Aktiivissa sähkön hintaa suojataan 12 kuukauden jakson ajaksi. Suojaus tarkoittaa yritykselle kulujen ennakoitavuutta, mutta hinnan panttivangiksi ei tarvitse jäädä 2–3 vuodeksi. Samalla yritys hyötyy pörssihinnan vaihtelusta, joka näkyy yhteishankintasalkun kuukausittain muuttuvassa ja toteutuneessa hinnassa maltillisemmin seuraten pitkän aikavälin kehitystä.

 

Tutustu Fortumin Yritys Aktiiviin ja muihin sopimusvaihtoehtoihin tästä!