Blogi

Mitä on energianeuvonta ja miksi yritysten kannattaa hyödyntää sitä?

22 kesäkuu 2022, 12:10

yritys online tehostaa energiaseurantaa

Energian käyttö yhteiskunnassa kasvaa koko ajan, eikä kasvu suinkaan hidastu tulevina vuosina. Yksikään yritys tai palvelu ei pyöri ilman energiaa ja yhteiskunnan sähköistyessä tarvitsemme myös jatkuvasti kasvavissa määrin energiaa. Kun tähän lisätään vielä todennäköisyys, että energian kustannukset jatkavat nousuaan – tilanne, joka Suomessakin koettiin talvella 2021-2022 – yritysten kannattaa ryhtyä kiinnittämään huomiota energian käyttöönsä. Energian käyttöä ja kustannuksia voi nimittäin optimoida pienilläkin asioilla. Sitä varten on olemassa yritysten energianeuvontapalvelu.

Mitä on yritysten energianeuvonta?

Energianeuvonta on Fortumin ja Granlundin yhteinen palvelu Fortumin yritysasiakkaille. Granlundin asiantuntijat neuvovat ja vastaavat yritysten kysymyksiin laajasti energiaan liittyvissä aiheissa: kulutus, optimointi, kustannukset, päästöt ja investoinnit, noin alkajaisiksi. Tyypillisesti yritykset ovat energianeuvontaan yhteydessä, kun he haluavat ymmärtää paremmin omaa kulutusprofiiliaan sekä saada neuvoja energiakustannusten hallintaan.

Palvelu on osa Fortumin Yritys Online Plus -palvelua sekä nyt myös Fortum Vihreä -palvelua. Mikäli sinulla on siis Fortum Yritys Online Plus tai Fortum Vihreä -lisäpalvelu sähkösopimuksesi rinnalla, saat ilmaiseksi Grandlundin asiantuntijoilta energianeuvontaa 2 tuntia vuodessa.

Jos siis yritystäsi kiinnostaa energiankulutus tai tai energian kulutuksen aiheuttama hiilijalanjälki, kulutusten ja kustannusten optimointi tai kaipaat riippumatonta näkökulmaa energia-asioihin, sinun kannattaa ehdottomasti hyödyntää energianeuvontapalvelua.

Millaisissa aiheissa energianeuvontaan voi sitten olla yhteydessä? Monenlaisissa! Tässä esimerkkejä aiheista, joissa energianeuvonta auttaa:

 • Yrityksen energiankulutuksen ja kulutusprofiilin tulkinta ja analysointi
 • Yrityskohtaiset neuvot energian ja kustannusten säästöön
 • Millaisilla investoinnilla yritys voi vaikuttaa energiankulutukseensa?
 • Analyysi yrityksen sähkön kustannusten noususta
 • Yrityksen sisäilmaolosuhteiden hallinta ja rakennusten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien ohjaus
 • Valaistuksen päivitys energiatehokkaampaan ratkaisuun
 • Ilmanvaihtoremontin yhteydessä energiatehokkuussuunnitelman tekeminen
 • Mahdollisen energiaremontin tuomat säästöt
 • Hiilijalanjälkilaskennat
 • Päästötiekartat
 • Energiatodistukset taloyhtiöille
 • Ilmalämpöpumppujen kannattavuuslaskelmat
 • Aurinkopaneeleiden tarvemääritykset ja kustannussäästölaskelmat
 • Riippumattoman asiantuntijan näkökulma esimerkiksi tarjousten vertailuun tai energiaratkaisujen analysointiin
 • Yrityksen tilojen jäähdytys
 • Kestävät energiaratkaisut
 • Energiankäytön vastuullisuuteen liittyvät asiat, esimerkiksi
 • Hankitun energian hiilidioksidipäästöt
 • Päästöjen osuus ja lähteet yrityksen toiminnassa
 • Päästökompensoinnit
 • Energiaratkaisujen palveluntarjoajien vastuullisuus
 • Työsuhdeautojen käyttövoima

Lista ei suinkaan ole kaiken kattava. Jos mieltäsi kaivertava aihe ei löydy listasta, ota ihmeessä yhteyttä energianeuvontaan. Granlundin energianeuvojilla on asiantuntijuutta laajasti energiaan liittyvissä asioissa.

Kaikki asiat eivät ole ratkaistavissa parissa tunnissa energianeuvonnan kautta, mutta asiantuntijat ovat sinua ja yritystäsi varten antamassa neuvoja siihen, kuinka päästä isommissa projekteissa alkuun ja millaisia askeleita yrityksen tulisi ottaa tulevaisuudessa. Suurempien projektien toteutuksesta voi myös erikseen sopia Granlundin asiantuntijoiden kanssa.

Kenelle energianeuvonta sopii?

Yleisesti ottaen palvelu sopii energiasta vähänkin kiinnostuneille yrityksille kaikilla toimialoilla. Kaikki yritykset ovat joka tapauksessa tekemisissä energia-asioiden kanssa, joten missä tahansa yrityksessä voi tulla eteen energiaan ja sähköön liittyviä kysymyksiä ja pohdituttavia asioita.

Jos yrityksesi on hyvin pieni ja energiankulutuksesi koostuu esimerkiksi vain parista valaisimesta ja muutamasta pienelektroniikkalaitteesta, neuvot energiankulutuksen pienentämiseen ovat melko yleisiä. Voit esimerkiksi napata talteen yleisiä neuvoja yrityksen sähkönkulutuksen pienentämiseen täältä, tai kampaamot ja kauneushoitolat löytävät heille erityisesti suunnatut vinkit täältä ja leipomot ja kahvilat puolestaan täältä. Jos yleiset neuvot eivät kuitenkaan ole riittävät, energianeuvonta auttaa asiassa eteenpäin.

Tärkeintä on muistaa, että jokaisessa yrityksessä voidaan tehdä jotain energiankäytön ja kustannusten optimoimiseksi.

Miksi yrityksen kannattaa hyödyntää energianeuvontaa?

Energian merkitys yhteiskunnassa kasvaa koko ajan eikä kasvu suinkaan hidastu tulevina vuosina. Yksikään yritys tai palvelu ei pyöri ilman energiaa. Ja sitä mukaan kun yhteiskunta sähköistyy, energiankulutus vain jatkaa nousuaan.

Lisäksi on hyvin todennäköistä, että energian kustannukset jatkavat nousuaan vielä kauan. Tällöin se myös haukkaa entistä suuremman osan yritysten käytettävissä olevista varoista. Jos hinta nousee hiljalleen, yritykset helposti vain budjetoivat sen kustannuksiin lisää, vaikka energiankäyttöä ja siten myös kustannuksia voisi optimoida pienilläkin asioilla.

Energiankäyttöön ja kustannuksiin kannattaa siis viimeistään nyt ryhtyä kiinnittämään huomiota. Kustannukset eivät valitettavasti pienene itsestään.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että toimenpiteiden ei tarvitse olla vaikeita. Tärkeintä on selvittää mitä on tehtävissä ja jo pienillä toimenpiteillä voi olla suurempikin vaikutus. Otetaan esimerkiksi vaikka sisälämpötilojen tarpeenmukainen säätö tai ilmalämpöpumpun säätäminen siten, ettei se turhaan jäähdyttele lämmityspatterien samalla lämmittäessä tilaa. Näiden säätöjen tekeminen ei ole vaikeaa, pitää vain tiedostaa miten toimia.

Tämän lisäksi energiansäästötoimenpiteillä lyöt kaksi kärpästä kerralla: säästät kustannuksia ja pienennät yrityksesi päästöjä!

Näin otat yhteyttä energianeuvojiin

Saat energianeuvontaan yhteyden Fortumin Yritys Online -palvelun kautta. Energianeuvonta on osa Yritys Online Plus -palvelua.

Jos olet käyttänyt Yritys Onlinea aikaisemmin, voit lähettää kysymyksesi energianeuvontaan Yritys Online Plus -palvelun etusivulta löytyvällä yhteydenottolomakkeella. Granlundin asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä toivomalla tavalla.

Mikäli sinulla ei vielä ole tunnuksia, voit luoda ne Y-tunnuksen ja asiakasnumerosi avulla. Otathan tällöin yhteyttä asiakaspalveluumme.

Fortum Vihreä -asiakkaanamme saat varattua ajan energianeuvontaan sähköpostitse lähetetyn yhteydenottolomakkeen kautta. Mikäli et ole saanut lomaketta meiliisi tai sinulla on kysyttävää otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Päästötöntä energiaa ja energianeuvontaa yhdessä paketissa

Fortum Vihreä asiakkaat saavat energianeuvonnan osana Vihreä-palvelua. Fortum Vihreä palvelua käyttävät yritykset saavat 100 % uusiutuvaa, GoO-alkuperäsertifioitua sähköä sekä osallistuvat Luonnon­pe­rin­tö­säätiön arvok­kaaseen suoma­laisten metsien suoje­lu­työhön. Uusiutuvan energian ja energianeuvontapalvelun käyttö ovat oivia tapoja yrityksille pienentää hiilijalanjälkeään.

Hyödynnä ilmaista energianeuvontapalvelua

Circular economy

Tutustu Fortum Vihreään

Päivitä sähkösopimuksesi Fortum Vihreään

Customer service

Tutustu Yritys Online -palveluun

Ota käyttöön Yritys Online ja kysy apua energianeuvontapalvelusta