Blogi

Sähkön hinta vaihtelee – kannattaisiko yrityksen turvautua Hintasuojaan?

18 elokuu 2023, 09:00

fortum yritys hintasuoja

Sähkön pörssihinta voi vaihdella yhden vuorokauden aikana merkittävästi. Suojaamalla hinnan ennakkoon voit varmistaa, että vaihtelut hinnoissa eivät kuitenkaan näy yrityksen sähkölaskussa.

Miten hinnan suojaaminen käytännössä tapahtuu? Vastauksena tähän on Fortumin Hintasuoja -palvelu, jonka avulla voit kiinnittää Yritys Tunti -pörssisähkösopimuksesi hinnan lyhyeksi määräajaksi. Kun käytössäsi on Hintasuoja, saat meiltä tarjouksen kiinteähintaisesta lyhyestä määräaikaisesta jaksosta, eli hinnan lukituksesta tarjouksessa mainittuun hintaan tietylle ajanjaksolle. Tässä kohtaa saat itse päättää haluatko ottaa lukituksen käyttöön. Jos päätät suojata hintasi määräajaksi sähkön markkinahinnoissa tapahtuvat heilahtelut eivät vaikuta yrityksen sähkölaskun loppusummaan tuona aikana.

Sähkön hinnoissa tapahtuvaa vaihtelua ei tarvitse kuitenkaan seurata itse, jotta yritykselle sopiva hintataso löytyisi. Hintasuoja-palvelun käyttäjät saavat hintatarjoukset säännöllisesti sähköpostiinsa, minkä jälkeen sähkön hinnan voi kiinnittää seuraavalle hintajaksolle – valitun hintakauden aikana sähkön hinta pysyy siis samana. Kun kiinteä hintajakso päättyy, sähkön hinnoittelu palaa jälleen tuntihinnoitteluun.

Fortumin Hintasuoja on siis yrityksille tarkoitettu lisäpalvelu, jonka avulla laskun loppusumma ei pääse yllättämään. Hintasuojan voi yhdistää Yritys Tunti -sähkösopimukseen, jonka hinnoittelu perustuu tunti tunnilta vaihteleviin pörssisähkön hintoihin.

 

Sähkömarkkinan lyhyt oppimäärä

Sähkömarkkina tottelee kysynnän ja tarjonnan lakia muiden markkinoiden tavoin: kun kysyntä laskee, hinta laskee. Vastaavasti taas kysynnän kasvaessa, hintakin nousee. Sähkömarkkinoiden kysyntä ja tarjonta taas muodostuvat siitä, kuinka paljon sähköyhtiöt tuottavat sähköä ja kuinka paljon kuluttajat ja yritykset sähköä tunneittain käyttävät.

Sähkön hintaan vaikuttavat monet seikat, aina lämpötilasta vesivoiman saatavuuteen. Koska Suomi on osa yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää, sähkön hintatasoon vaikuttaa myös kaikki se, mitä sähkömarkkina-alueella tapahtuu. Emme välttämättä tule edes ajatelleeksi, että sateinen sää Norjassa vaikuttaa suoraan siihen, mitä sähköstä maksetaan Suomessa.

Käytännössä hinnan muodostumiseen vaikuttavat siis sähkönkäyttö eri vuorokauden aikoina, miten paljon sähköä voimalaitoksissa kulloinkin tuotetaan sekä uusiutuvien energialähteiden saatavuus. Sateen määrä, tuulisuus ja aurinkoisuus voivat kaikki vaikuttaa sähkön hintaan. Erityisesti tuulisella säällä pörssisähkön hinta on välillä pudonnut jopa negatiiviseksi.

Suurin vaikutus hintatasossa tapahtuvilla muutoksilla on pörssisähkösopimuksiin, joissa sähkön hinta perustuu sähköpörssissä käytyyn huutokauppaan. Pörssisähkön hinta määräytyy tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tänään pörssisähköstä maksetaan siis sellaista tunti­hintaa, joka on muodos­tunut edellisenä päivänä käydyn huuto­kaupan perus­teella.

Liittämällä Fortum Yritys Tunti -pörssisähkösopimukseen Hintasuoja-lisäpalvelun voit turvata sen, etteivät sähkön hintatasossa tapahtuvat muutokset näy yrityksesi sähkökuluissa. Kun sähkön hinta on lyöty lukkoon tietylle hintajaksolle, kustannuksia on helpompi ennustaa.

 

Mutta maksaako Hintasuoja itsensä takaisin?

Pörssisähkön hinnat kohosivat Euroopan energiakriisin myötä ennätyksellisen korkeiksi loppusyksyllä 2022. Kesällä 2023 pörssisähkön hinnat ovat puolestaan pysyneet varsin maltillisella tasolla. Tämä osoittaa, miten pörssisähköhinnat vaihtelevat hyvinkin paljon. Seuraa sähkömarkkinoiden liikkeitä tutustumalla kuukausittaiseen markkinakatsaukseen täällä.

Sähköpörssisopimuksissa hinta pohjautuu todelliseen kulutukseen. Pörssisähkön käyttäminen voi olla edullisin tapa ostaa sähköä varsinkin silloin, kun energian käyttöä on mahdollista keskittää sähköpörssin edullisille tunneille – käytännössä siis ajankohtiin, jolloin kysyntä on pientä mutta tarjonta suurta. Jos sähkönkulutusta ei voi ohjata edullisimmille tunneille, kannattaa hintapiikeiltä suojata itsensä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pörssisähkösopimus on pitkällä aikavälillä edelleen edullisin sähkösopimus, kun lasket erilaisten hintakausien keskiarvohinnan. Yhdistämällä Hintasuojan pörssisähkösopimukseen, saavutat siitäkin edullisempia keskihintoja. Selvästi se siis maksaa itsensä takaisin.

Jos kiinteähintainen sopimus ei tunnu sopivalta

Hintasuoja sopii yritykselle, joka ei halua sitoutua kiinteähintaiseen sähkösopimukseen, vaan hyödyntää pörssisähkön edullisempia tuntihintoja ilman, että hintakehitystä on seurattava päivittäin ja sähkönkulutusta ohjattava tuntihinnaltaan edullisiin ajankohtiin.

Palvelu sopii myös silloin, kun sähköä kuluttaa päivätasolla paljon ja siksi sähkölaskun loppusummaan haluaa turvallista ennustettavuutta. Hintasuojan avulla yritys voi siis samaan aikaan hyötyä edullisemmasta pörssisähköstä, mutta nauttia kiinteähintaisiin sopimuksiin liittyvästä ennustettavuudesta.

Hintasuoja-palvelun voi liittää olemassa olevaan Fortumin Yritys Tunti -sopimukseen. Mikäli sähkösopimusta ei vielä ole, sen voi solmia verkossa. Yritys Tunti -sähkö on täysin hiilidioksidivapaata sähköä. Sen lisäksi, että nautit kustannustehokkaasta sähköstä, osallistut puhtaamman tulevaisuuden rakentamiseen. Yritykselle päästötön sähkö on lisäksi merkittävä kilpailuetu, jota tiedostavat asiakkaat ja yhteistyökumppanit arvostavat.

Lisää Hintasuoja sähkösopimukseesi

 

Näin saat Hinta­suojan yrityksesi käyttöön

  • Jos olet nyt tekemässä uutta yrityksen sähkösopimusta, voit tilata Yritys Tunti -sopimuksen Hintasuojalla nopeasti ja helposti verkossa tästä.
  • Jos sinulla on jo Yritys Tunti -sähkösopimus, voit tilata Hintasuojan kätevästi verkosta tai asiakaspalvelustamme, puh. 0200 19100 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-16.
  • Kun tilaat Hintasuojan voimassa olevaan Yritys Tunti -sopimukseesi verkosta, saat nyt ensimmäisen kuukauden veloituksetta!
  • Kun saat meiltä hintatarjouksen kiinnitysjaksolle, voit hyödyntää sen hyväksymällä tarjouksen. Paluu takaisin tuntihinnoitteluun tapahtuu automaattisesti jakson päätyttyä.
  • Hintasuoja on toistaiseksi voimassa oleva palvelu, joka ei ole sidottu Yritys Tunti-sopimuksen määräaikoihin. Jos valitset uuden 24kk Yritys Tunti -sopimuksen, Hintasuoja jatkuu automaattisesti.