Blogi

Marraskuun markkinakatsaus

21 marraskuu 2022, 11:00 Reading time: 4 minutes

Sähkömarkkinakatsaus ja sähkön säästäminen yrityksessä

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin.

Marraskuun 2022 tilanne sähkömarkkinoilla

Lokakuussa spot-hinnat olivat laskussa. Tähän vaikuttivat lauha, sateinen ja tuulinen sää. Hintavaihtelut päivien välillä sekä vuorokauden sisällä ovat edelleen pysyneet suurina. Myös futuurihinnat ovat laskeneet loppukesän ja alkusyksyn korkeimmista lukemista. Tulevan talven hinnat ovat laskusta huolimatta edelleen korkealla tasolla. Futuurihintoihin ovat vaikuttaneet pääasiassa maakaasun hinnan laskeminen Keski-Euroopan kulutuksen pienentymisen sekä kaasuvarastojen hyvän täyttöasteen saattelemana. Vesitilanne Pohjoismaissa on ollut viime viikkoina parantumaan päin vaikka se onkin edelleen alle keskimääräisen tason. Olkiluoto 3:n käyttöönottoon liittyy edelleen epävarmuuksia.

Vaikka spot-hinnat ovat olleet maltillisempia viime viikkoina ja futuurihinnatkin tulleet jonkin verran alas, epävarmuusmarkkinoilla on edelleen suurta ja merkittävätkin muutokset mahdollisia. Oman yrityksen sähkösopimustilannetta miettiessä on hyvä katsoa hiukan pidemmälle ja miettiä millainen sopimus yritykselle parhaiten sopii. Eri sopimustyypit käyttäytyvät jokainen omalla tavalla markkinatilanteen muuttuessa.

Lue kuukauden markkinakatsaus kokonaisuudessaan täällä!

Markki­na­katsaus (marraskuu 2022)

 

Kuukauden vinkki

Sähköä kuluu eniten arkiaamuisin kello 8–9 välillä. Kulutushuippujen aikaan sähkö on kalliimpaa, kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Päivän aikana kulutus tasoittuu hieman kunnes iltapäivällä 16–18 välisenä aikana on toinen piikki huipussaan. Iltaa kohden sähkönkulutus taas tasaantuu ja aamuyöllä kello 4 se on Suomessa kaikkein vähäisintä.

Viikonloppuisin sähkö on keskimääräisesti arkipäiviä halvempaa. Tämä johtuu siitä, että osa yrityksistä ja yritystoiminnasta hiljenee viikonlopuiksi ja sähkönkulutus on kodeissakin tasaisempaa.

Yrityksillä on energiatalkoissa erityisen tärkeä asema, sillä mitä enemmän energiankäyttöä saadaan pois kulutushuipuista, sitä paremmin kulutuspiikit tasaantuvat. Tällöin myös sähkön hinta tasaantuu ja voimme todennäköisesti välttää mediassa paljon puhuttaneet mahdolliset katkokset. Lue lisää vinkkejä yösähkön hyödyntämiseen täältä!

 

Minimoidaan haasteet yhdessä

Talven tehdessä tuloaan energiakriisin aiheuttama sähkökatkojen uhka on puhuttanut paljon viime aikoina. Muistutammekin nyt, mitä jokainen meistä voi tehdä auttaaksemme välttämään sähkökatkot, minimoimaan hintapiikit ja samalla vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Vaikka tilanne on haastava, on silti todennäköisempää, että kiertäviä sähkökatkoja ei jouduta toteuttamaan kuin että niitä toteutuisi.

  1. Voimme kaikki yhdessä pienentää sähkökatkojen riskiä jakamalla kulutustamme tasaisemmin. Tyypillisesti yhteiskunnassamme kulutetaan sähköä eniten samaan aikaan aamulla ja illalla. Tällöin sähköä joudutaan paitsi tuottamaan enemmän, myös tuomaan ulkomailta enemmän. Jos jokainen kuluttaja ja yritys siirtäisi mahdollisuuksien rajoissa omaa sähkönkulutusta näistä kulutushuipuista pois, tasaisi se silloin sähkön tarvetta ja näin pienentäisi riskiä sähkökatkoille.
  2. Kulutushuippujen madaltaminen luo helpotusta myös hintapiikkeihin. Kysynnän pysyessä tasaisempana ei kalleimpia tuotantomuotoja jouduta käynnistämään ja näin sähkönhinta markkinoilla pysyy tasaisempana. Tämä näkyy pörssisähkösopimuksissa tuntihinnoissa heti, pidemmällä aikavälillä myös muiden sopimustyyppien hinnoissa.
  3. Kulutuspiikkien välttäminen on myös ympäristöteko. Vaikka kuluttaisimme yhtä paljon kokonaisuudessaan, kulutushuippujen sähköä tuottamaan täytyy käynnistää voimalaitoksia, jotka eivät ole käynnissä peruskuormatilanteessa. Nämä esimerkiksi hiilivoimaa polttoaineenaan käyttämät laitokset tyypillisesti tuottavat enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tavalliseen sähkön tuotannon ”peruskuormaan” käytettävät laitokset – peruskuorma Suomessa on pitkälti päästötöntä ydinvoimaa tai vesivoimaa.
4