Blogi

Maaliskuun markkinakatsaus

16 maaliskuu 2023, 11:00 Reading time: 4 minutes

Sähköverkon voimalinjat

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin.

Maaliskuun 2023 tilanne sähkömarkkinoilla

Viime viikkoina pörssihinnat ovat vaihdelleet niin säätilanteen kuin muun kysyntätilanteen että tuotantokapasiteetin käytettävyyden mukaan. Hinnat ovat selkeästi alemmalla tasolla kuin vuoden 2022 lopussa. Monet eri tekijät, kuten parantuneet vesivarannot ja suotuisat tuuliolosuhteet, vaikuttavat tilanteeseen. Näin ollen kaasulla tuotettua sähköä on tarvinnut tuoda vain ajoittain Keski-Euroopasta Suomeen. Koska kaasun hinta on laskenut, on niissäkin tilanteissa, joissa Keski-Euroopasta on tuotu sähköä, hinta ollut selkeästi viime syksyä alhaisemmalla tasolla.

Futuurihinnat ovat pysyneet suhteellisen vakaina viimeisten viikkojen aikana, vaikka heiluntaa molempiin suuntiin on ollutkin. Isossa kuvassa hintatasoon vaikuttavat yhä muun muassa kaasun hinta ja kysyntäennuste. Maailman taloustilanteella on myös vaikutusta useiden energiahyödykkeiden hintoihin. Markkinoilla vallitsee edelleen jonkinasteinen epävarmuus – vaikkakin katseet ovat kääntyneet kuluvasta talvesta enemmän seuraavaan talveen. On siis hyvä huomata, että vaikka futuurien hinnat ovat tulleet selvästi alaspäin, ovat seuraavan talven hinnat edelleen korkeammalla kuin vuosi sitten.

Lue kuukauden markkinakatsaus kokonaisuudessaan täällä!

Markki­na­katsaukseen

Kuukauden vinkki - Toimiston digi- ja älylaitteiden sähkönkulutus

Emme yleensä ajattele digilaitteiden sähkönkulutusta. On totta, että ne vievät pienemmän osan sähkön kokonaiskulutuksesta kuin esimerkiksi lämmitys ja valaistus. Niiden osuus energiankulutuksesta kuitenkin kasvaa koko ajan, sillä laitteiden määrä ja käyttö kasvavat.

Toimiston laitteiden sähkönkulutus

 

Säästövinkki: Optimoi tietokoneiden energiansäästöasetukset

Yksittäisissä laitteissa virransäästöautomatiikka pienentää sähkönkulutusta jopa 50–80 %.

  • Aseta lyhyet viiveet valmiustiloille ja sammutukselle
  • Aseta näytönsäästäjäksi tyhjä näyttö.
  • Sammuta tietokone, kun et käytä sitä. Voit säästää sähköä jopa 75 %. Käynnistäminen ei lisää energiankulutusta merkittävästi.
  • Sammuta näyttö aina, kun et ole tietokoneella.
  • Aseta tietokoneen näytön kirkkaus keskitasolle, voit säästää 15–20 % energiaa.

 

Lue lisää vinkkejä sähkönsäästöön täältä!

 

4