Blogi

Tammikuun markkinakatsaus

17 tammikuu 2024, 10:00 Lukuaika: 3 minuuttia

Talvinen jokimaisema

Kuukausittaisessa markkinakatsauksessamme tarjoamme sinulle tietoa sähkön hintakehityksestä ja siihen vaikuttavasta tilanteesta sekä ajankohtaisen kuukauden sähkönsäästövinkin.

 

Tammikuun 2024 tilanne sähkömarkkinoilla

Vuosi 2024 alkoi kovassa pakkassäässä, joka kesti usean päivän ajan. Pitkittynyt kylmä rintama nosti myös sähkön kulutuksen poikkeuksellisen korkealle tasolle. Suomessa koettiinkin tammikuun ensimmäisellä viikolla korkein sähkön tuntikeskiarvokulutus sitten tammikuun 2016 - lähes 15 000 MWh (15 000 000 kWh). Sähkön kulutustarvetta lisäsi entisestään se, että ilmalämpöpumput lakkasivat toimimasta 20-30 asteen pakkasissa, mikä lisäsi sähkölämmityksen tarvetta.

Sähkö saatiin kuitenkin riittämään, eikä vain lisätuonnin vaan myös sähkön säästämisen ansiosta. Kulutusjoustoa tarvitaankin korkean kulutuksen aikoina ja sitä syntyy, kun sähkön hinta nousee korkealle. Suomen arvellaan olevan tänä vuonna ensimmäisen kerran täysin omavarainen sähkön osalta.

Samalla korkean kulutuksen viikolla nähtiin myös Suomen kaikkien aikojen korkeimmat pörssisähkön hinnat. Päiväkohtainen keskihinta nousi ylimmillään yli euron per kilowattitunti ja yksittäisen tunnin huippuhinta yli kahden euron. Näiden korkeiden hintahuippujen aikaan on varmasti vaikea kuvitella Suomea edullisen sähkön maana. 

Mutta näin se on: Suomessa oli viime vuonna toiseksi edullisin sähkön hinta Euroopassa. Tätä ovat tukeneet niin Olkiluoto 3:n valmistuminen, lukuisat tuulivoimainvestoinnit kuin tehokkaat, maan sisäiset siirtoyhteydetkin. Samalla tosin säästä riippuvaisen tuulivoiman tarjonnan tuntuva kasvu on tuonut tuotannon lisäksi myös suurta lyhyen aikavälin vaihtelua sähkön hintaan.

Suomen sähköntuotanto on rakenteellisessa murroksessa vihreän siirtymän edetessä. Pörssisähköhintojen voimakkaan heilumisen voidaan odottaa jatkuvan. Muutoin hintojen kehitystä on vaikeaa ennustaa, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi voimalaitosten ja sähkönsiirtoverkkojen tilapäiset, äkilliset vikaantumiset, suunnitellut huoltoseisokit sekä vaihtelevat sääolosuhteet. Myös sähkön kulutuksen määrällä ja sen ajoittamisella sekä erilaisilla poliittisilla linjauksilla ja geopoliittisilla tilanteilla voi olla suuri merkitys sähkön hintaan.

Mitä tarkoittaakaan sähköntuotannon rakenteellinen murros? Entä millaisia jäätymisongelmia tuulivoimassa on nähty? Millaisia ennusteita sähkön tulevasta hinnasta löytyy johdannaismarkkinoilta? 

Tutustu markkinakatsaukseen kokonaisuudessaan täällä.

Markki­na­katsaukseen

 

Kuukauden vinkki:

Energiatehokkuusopas yrityksellesi

Energiankulutukseen kiinnitetään nykyään paljon enemmän huomiota kuin aiempina vuosina. Energiatehokkuuteen tähtääviin toimenpiteisiin kannattaakin panostaa, sillä energiatehokkuus keventää yrityksen kustannuksia ja on myös ympäristöteko. Yrityksen energiatehokkuus on nimittäin tärkeä osa kestävää kehitystä ja ympäristövastuuta. Olemme koostaneet avuksesi energiatehokkuusoppaan, josta löydät energia-asiantuntijan viisi tärkeintä neuvoa, joihin jokaisen yrityksen olisi syytä kiinnittää huomiota.

Lataa opas täältä

 

Julkaistu 17.1.2024