Blogi

Fortum Vihreä -asiakkaiden tuen avulla suojeltiin Laipansalon metsä

21 kesäkuu 2022, 13:50

Laipansalon metsä, kuva: Heini Koivuniemi / Luonnonperintösäätiö

Jo kolmas metsäalue on saatu suojeluun Fortum Vihreä -yritysasiakkaiden tuen avulla. Tällä kertaa vuorossa on Laipansalon metsä, joka sijaitsee Laipanmaan retkeilyalueen kyljessä Kangasalla.

Aiemmin olemme tukeneet Luonnonperintösäätiötä suojelemaan Suden metsän Pirkanmaalla ja Mukkavaaran aarniometsän Sodankylässä.

Miksi juuri Laipansalon metsä?

“Etsimme jatkuvasti suojeltavia kohteita, joita pyrimme lunastamaan kansalaisten ja yritysten tuella. Etelä-Suomessa on jo harvinaista löytää näin hienoja metsäalueita, ja jos niitä löytyy, on usein jo kiire”, kertoo toiminnanjohtaja Pepe Forsberg Luonnonperintösäätiöstä.

“Tässä kohteessa luonto on erityisen monimuotoinen: on suota, pieniä järviä, kalliota ja järeää, monilajista puustoa”, Forsberg jatkaa, ja täsmentää: “Juuri vaihtelu tarjoaa monipuolisesti elinpaikkoja eri eliölajeille.”

Juuri Laipansalon metsän puuston järeys oli yksi syy valintaan. “Jykevälle tukkipuulle on kysyntää muiden eliölajien lisäksi myös ihmisten keskuudessa. Hakkuiden uhka on aina olemassa, jos maanomistaja tarvitsee puustosta varat käyttöönsä”, toteaa Forsberg.

Laipansalon metsä on houkutteleva retkeilykohde ja reservaatti. Kuva: Heini Koivuniemi / Luonnonperintösäätiö

Houkutteleva retkeilykohde ja reservaatti

Vaikka Laipansalon metsä on nyt suojeltu, siellä on kaikilla lupa jokamiehenoikeudella marjastaa, sienestää ja nauttia luonnosta.

“Monimuotoisella alueella myös marjalajeja on paljon. Kuivemmalla kankaalla puolukkaa, suolla karpaloa, jopa hillaa. Ja tietenkin mustikkaa”, Forsberg luettelee.

Hän suosittelee vierailemaan metsässä myös virkistäytymismielessä. “Laipansalon metsää voisi suorastaan kutsua aistimetsäksi. Se tarjoaa jokaisena vuodenaikana jotain kaikille aisteille.”

Merkittyjä reittejä tai taukopaikkoja ei alueella ole, ja siksi viereinen Laipanmaan retkeilyalue voi olla sopivampi kohde kokemattomalle seikkailijalle. Yleisöryntäystä siksi Laipansalon metsään tuskin on odotettavissa – ja hyvä niin, onhan sen ensisijainen tehtävä tarjota koti ja suojapaikka muille eliöille kuin ihmiselle.

Luonnonperintösäätiö suojelee alan pysyvästi. Kuva: Heini Koivuniemi / Luonnonperintösäätiö

Luonnonperintösäätiö suojelee alan pysyvästi

Luonnonperintösäätiön lunastamat alueet suojellaan pysyvästi luonnonsuojelulain mukaisesti. Esimerkiksi alueen puusto jää luonnolliseen kiertoon, eikä sitä edes harvenneta.

Lahjoitusvaroin alueet omistukseensa hankkiva Luonnonperintösäätiö etsii jatkuvasti arvokkaita, suojeltavia kohteita, ja niitä voi myös säätiölle aloitteellisesti ehdottaa.

“Kun saamme vinkin kohteesta, arvioimme sen arvon suojelukohteena. Jos sopiva kohde löytyy, pyrimme ostamaan sen säätiölle”, Forsberg kertoo, ja jatkaa: “Kuten mainitsin, erityisesti Etelä-Suomen arvokkaat kohteet ovat jo harvassa. Rakennus- ja hakkuupaine on etelässä suuri.”

Luontoarvojensa lisäksi alueiden pitäisi olla kooltaan riittäviä. “Monimuotoisuuden ja populaatioiden kehityksen kannalta olisi tärkeää, että suojeltu ala on kooltaan vähintään 10 ha”.

Fortum Vihreä -yritysasiakkaat mahdollistavat ikimetsien suojelua. Kuva: Heini Koivuniemi / Luonnonperintösäätiö

Fortum Vihreä -yritysasiakkaat mahdollistamassa suojelua

Fortum Vihreä -palvelua käyttävät yritykset ja yhteisöt osallistuvat suojelutyöhön, sillä osa palvelun tuotosta sidotaan Luonnonperintösäätiön suojelualuehankintoihin.

Fortum Vihreä on lisäpalvelu, jonka sähkösopimukseen liittämällä saa energiansa 100 % uusiutuvana. Samalla yritys tai yhteisö mahdollistaa Laipansalon metsän ja muiden vastaavien kohteiden hankkimisen Luonnonperintösäätiön haltuun.

Palvelun käyttö ei ole edellytys Luonnonperintösäätiön suojelutyön tukemiseen – yritykset voivat osallistua sen toimintaan myös oma-aloitteisesti. Lisätietoa suojelutyön tukemisesta löydät täältä.

“Tärkeää ei ole se, mitä kautta tuki tulee, vaan se, että mahdollisimman moni osallistuu – tai edes kiinnostuu suojelusta. Jokainen suojeltu ala on luonnon monimuotoisuudelle tärkeä”, painottaa Anna Floman Fortumilta.

 

Tutustu Fortum Vihreään ja ikimetsien suojeluun