Energiatehokkuus on jokaiselle yritykselle tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan liiketoiminnan kannattavuuteen sekä yrityksen hiilijalanjälkeen. Mitä on energiankierrätys sekä uusiokäyttö toimitila- ja teollisuuskiinteistöissä? Millaisia säästöjä yritys voi saada uusiokäytön myötä – ja millainen energiankierrätys ylipäänsä on mahdollista? Haastattelimme aiheen asiantuntijoita Granlundilta, joka tarjoaa palveluita yritysten energiatehokkuuden parantamiseen.
Mitä enemmän hukkalämpövirtoja, sitä suuremmat säästömahdollisuudet
Energian kiertotaloudessa yritykset voivat luoda itse uusiutuvaa energiaa. Tällöin hyödynnetään yrityksen tilojen ylläpidosta ja tuotantoprosesseista syntyvää hukkalämpöä. Perusperiaate on, että yrityksen energiantarve sekä hukkalampövirtojen määrä kulkevat käsi kädessä. Energian kierrätyksen mahdollisuudet ja potentiaali ovat siis riippuvaisia siitä, minkälainen kohde ja tuotantoprosessi on kyseessä.
“Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän yritys kuluttaa energiaa, sitä enemmän on myös säästöpotentiaalia”, Janne Kala, Granlundin energiatehokkuushankkeiden asiakkuuspäällikkö kertoo.
Hukkalämmöllä voidaan kattaa jopa 95 % lämmöntarpeesta
Jotta hukkalämpövirrat voidaan hyödyntää, tarvitaan teknisiä ratkaisuja. Runsaatkin hukkalämpövirrat ovat usein liian matalia lämpötilaltaan hyödynnettäväksi ostoenergian korvaamiseen. Siksi lämpöpumput ovat vuosien ajan olleet välttämätön osa energiankierrätysratkaisujen keskiössä.
Energiankierrätysratkaisuilla voidaan irrottautua jopa nykyisestä ostolämpöenergiasta.
Parhaimmillaan paljon kuluttavissa tuotantolaitoksissa voidaan lämpöpumppujen avulla päästä lämpöenergian omavaraisuuteen. Hukkalämmöllä voidaan kattaa jopa 95 % lämmönkulutuksesta.
“Kohteen ominaisuuksista riippuen energiankierrätysratkaisuilla voidaan irrottautua jopa nykyisestä ostolämpöenergiasta”, Kala kertoo.
Hukkalämmöntalteenottoratkaisuja voidaan tehdä lämpöpumpulla tai ilman lämpöpumppua. Nykypäivänä tyypillisimmin ratkaisut tehdään kuitenkin lämpöpumppujen avustuksella.
”Lämpöpumput ovat olleet jo niin pitkään osa energiakierrätysratkaisuja, että niiden luotettavuus sekä suorituskyky on tullut todetuksi”, Kala tiivistää.
Esimerkki yrityksen säästöistä: energiaa säästyy huimat 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran
Energian uusiokäytön vaikutukset säästöihin ja päästöjen vähentämiseen riippuvat aina kohteesta, sen energiankäytöstä ja ominaisuuksista. Esimerkkinä voi käyttää Mikkelissä sijaitsevan tehtaan säästöjä: energiankierrätyksellä odotetaan katettavan 75-80 prosenttia kiinteistön lämmöntarpeesta. Energiaa säästyy jopa noin 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran, ja kaukolämpöä tarvitaan noin 60 prosenttia nykyistä vähemmän.
Energiankierrätys on merkittävin keino saavuttaa niin kustannussäästöjä kuin päästövähennyksiä
Energiankierrätys ei luo pelkästään mittavia säästöjä yritystoiminnalle tehostamalla energiankäyttöä, vaan se on myös merkittävä tekijä yrityksen päästöjen sekä resurssien käytön vähentäjänä. Energiankierrätysratkaisuja hyödyntämällä energiantuotanto sähköistyy, joka vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja niiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia.
“Parhaassa mahdollisessa tapauksessa yrityksen omaan energiankäyttöön kohdistuvat CO2 -päästöt pystytään leikkaamaan jopa kokonaisuudessaan”, Kala kertoo.
Mitä enemmän yritys kuluttaa energiaa, sitä enemmän on myös säästöpotentiaalia.
Yritysten hiilijalanjälki on yksi suurimmista ilmastoon vaikuttavista tekijöistä niin globaalisti kuin Suomessa, ja siksi energian uusiokäytön mahdollisuus on mullistus, jolle on akuutisti tilausta. Janne Kala näkeekin, että energiankierrätys on juuri sen mittakaavan ratkaisu, jota tarvitaan tärkeisiin tavoitteisiin päästäkseen:
”Yritysten energiankierrätysratkaisut ovat paras ja vaikuttavin keino tukea Suomen hiilineutraaliustavoitetta 2035.”
Lue vinkkimme hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen
Tulevaisuuden päästöttömän sähköenergian keskiössä ovat energiankierrätys-, maalämpö- sekä ilmalämpöratkaisut
Sähköenergian varastointi kehittyy jatkuvasti ja se on tulevaisuudessa tulossa kaupallisesti sovellettavaksi pienemmässäkin mittakaavassa. Kiinteistöjen kokoluokassa sähköautojen akut tulevat olemaan osa joustavaa sähköenergiajärjestelmää.
Suurimmat energiayhtiöt rakentavat jo lämpöenergianvarastointihankkeita. Digitaalisten järjestelmien kehittyessä oppivat säätöjärjestelmät tulevat olemaan osa ratkaisua koko energiajärjestelmässä.
“Myös yhteistyön kehittyessä yritysten energiajärjestelmien ylituotanto tullaan hyödyntämään muillekin mahdollisille osapuolille”, kertoo Granlundin energiajohtamisen nuorempi asiantuntija Laura Julia Pyy.
Nykyinen lainsäädäntö luo vielä jonkin verran epävarmuutta uusimpiin investointeihin. Granlundin asiantuntijat uskovat kuitenkin, että lähitulevaisuudessa myös lainsäädännössä tullaan huomioimaan, että energiankulutuksen ja päästöjen vähentäminen on kannattavaa ja välttämätöntä.
“Tulevaisuuden menestyksen avain on CO2-vapaassa sähköenergiassa, jonka keskiössä on energiankierrätys- sekä maalämpö- että ilmalämpöratkaisut”, Pyy päättää.
Kaipaako yrityksesi energianeuvontaa parantamaan energiatehokkuutta?