Blogi

Aurinkosähkö yritykselle – Miten sitä saa ja missä muodossa?

17 toukokuu 2023, 11:45 Reading time: 5 minutes

Aurinkopaneelit talon katolla

Aurinkosähkö kiinnostaa tällä hetkellä kovasti paitsi kotitalouksia, myös yrityksiä. Taustalla on huoli energian hinnan vaihteluista ja ilmaston lämpenemisestä.

100 % uusiutuva, ehtymätön aurinkoenergia tepsii jo ainakin osittain molempiin näistä ongelmista – auringonvalon muuntaminen sähköenergiaksi ei vaadi polttoaineita, eikä aurinkosähköprosessissa ole juuri muita muuttuvia tekijöitä kuin valon määrän vaihtelu.

Aurinkopaneelit: oma voimala yritykselle

Jos aurinkosähköön halutaan siirtyä kustannussäästösyistä, ovat aurinkopaneelit pitkällä aikavälillä järkevä ja rahaa säästävä ratkaisu.

Parhaan panos-tuotossuhteen paneeleista saa irti yrityksissä, joiden toiminta painottuu päiviin ja erityisesti kesään. Jos tuotanto ylittää oman tarpeen, ja paneelit on kytketty sähköverkkoon, sähköyhtiö voi ostaa ylimääräisen energian. Esimerkiksi Fortum ostaa mielellään niin yritysten kuin kotienkin itse tuottamaa aurinkosähköä.

Aurinkopaneelit ovat pitkällä aikavälillä järkevä ja rahaa säästävä ratkaisu.

Paljonko paneeleista saa sähköä?

Hyvin karkeasti laskettuna 25 paneelista (pinta-ala n. 43 m2) saadaan sähköntuottoa n. 6200 kWh vuodessa.

Suomessa viileä ilma parantaa tuottosuhdetta, ja aurinkoenergiaa saadaan talteen myös pilvisen sään hajasäteilystä, ei vain suorasta auringonpaisteesta. Pitkinä kesäpäivinämme tuotanto on runsasta, ja maaliskuusta syyskuuhun paneelit tuottavat sähköä mukavasti.

Talvella tuotanto hiipuu, mutta ei Etelä- ja Keski-Suomessa lopu edes keskitalvella kokonaan.

Mikä aurinkopaneeleissa on takaisinmaksuaika?

Aurinkopaneelit ovat eittämättä järkevä investointi, mutta niiden takaisinmaksuaikaa on miltei mahdoton ennustaa sähkön hinnan epävakauden vuoksi. Kun sähkö on kallista, sää suosii ja paneelien määrä ja asento on oikein optimoitu, paneelit maksavat itsensä muutamassa vuodessa takaisin.

Monet aurinkosähköpaneeleita tarjoavat yritykset tekevät tarjouksensa oheen takaisinmaksulaskelman, johon perehtyminen voi auttaa investoinnin harkinnassa.

Nykyiset aurinkopaneelit onneksi kestävät kymmeniä vuosia. joten takaisinmaksuajan jälkeen tiedossa on “ilmaista” sähköä vielä pitkään.

Jos laskelmia haluaa tehdä itse, niiden tukena hyödyntää esimerkiksi Fingridin aurinkovoimatilastoja ja -ennusteita.

Investointiin voi olla mahdollista saada erilaisia energiatukia, joista löydät ajantasaista sisältöä Motivan sivuilta.

Entä paneelien huolto?

Aurinkopaneelit ovat verrattain huolettomat ylläpitää. Esimerkiksi lunta niiden päältä ei tarvitse lakaista pois: talviaikaan tuotanto on joka tapauksessa niin pientä, että lumen voi jättää sulamaan kaikessa rauhassa pois.

Jos paneeleita intoutuu puhdistamaan, se täytyy tehdä varovaisesti. Paneelit voivat murtua, mikäli puhdistajalla on enemmän intoa kuin taitoa.

Vuosittain pitää silmämääräisesti tarkastaa akkujen ja muu laitteiston kunto ja varmistaa, ettei mikään osa paneeleista tai johdoista ole rikkonainen tai kylve jatkuvasti vedessä.

Mitä, jos haluaa aurinkosähköä, mutta ei investoida paneeleihin?

Taloudellinen säästö ei ole yritykselle ainoa hyvä syy hankkia aurinkoenergiaa.

Paitsi yrittäjää itseään, myös asiakkaita kiinnostavat yhtä useammin ympäristöön liittyvät vastuukysymykset. Yrityksetkin valitsevat kumppaninsa mieluiten sellaisten joukosta, joiden kanssa jakavat samat arvot.

Taloudellinen säästö ei ole yritykselle ainoa hyvä syy hankkia aurinkoenergiaa.

Aurinkosähköön – ja ylipäätään uusiutuviin, vihreisiin energiamuotoihin – panostaminen kertoo, että yrityksessä otetaan ilmastonmuutoksen hillitseminen vakavasti.

Vaihtoehtona Fortum Vihreä

Kun liität yrityksesi sähkösopimukseen Fortum Vihreä -lisäpalvelun, tiedät, että energia tuotetaan 100 % uusiutuvilla energiamuodoilla, eli aurinko- vesi ja tuulienergialla. Jokaista Vihreä-sopimusta kohti Fortum tukee 5 eurolla Luonnonperintösäätiön työtä Suomen luonnonvaraisten metsien suojelemiseksi.

Taloudellistakin säästöä voi olla tiedossa, vaikka aurinkopaneeleihin ei investoitaisikaan: Fortum Vihreän mukana yritys saa veloituksetta käyttöönsä kumppanimme Granlund Oy:n asiantuntevan energianeuvojan. Asiantuntijan energiansäästövinkkien avulla myös sinunkin yrityksesi voisi saada leikattua energiankulutusta!

Fortum Vihreän saat liitettyä mihin tahansa Fortumin yrityssähkösopimukseen helposti soittamalla asiakaspalveluumme, p. 0200 19100 ma–pe klo 8–16 (pvm/mpm).

Kannattaako aurinkoenergiaan satsata?

Kannattaa. Auringon merkitys energian lähteenä kasvaa koko ajan. Myös taitomme varastoida energiaa ottaa isoja harppauksia, mikä parantaa aurinkoenergian hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Juuri varastointi onkin ollut aurinkosähkön suurin kynnyskysymys. Tällä hetkellä aurinkoenergiaa varastoidaan lähinnä lämpöenergiaksi esimerkiksi vesivaraajaan.

Lisätietoa aurinkoenergian varastoinnista löydät Motivan sivuilta.

Aurinkoenergian käyttöön liittyy myös joitakin vanhentuneita käsityksiä, ellei peräti ennakkoluulojakin. Yksi niistä on aurinkoenergian kannattavuus Suomessa. Toisin kuin kuvitellaan, aurinkosähköä on mahdollista tuottaa tehokkaasti myös meidän leveyspiireillämme.

Aurinkosähkön tuotanto, etenkin pientuotanto, onkin kovassa kasvussa. Vuoden 2021 lopussa sähköverkkoomme oli liitetty jo lähes 400 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, ja energianhinnan nousun myötä kasvu vain kiihtyy.

 

5