Referenssi

Ovakon terästehtaan tuotanto Imatralla perustuu kokonaan kierrätysromuun

6/4/2020

Imatralla sijaitseva Ovako Imatra Oy Ab on Suomen suurimpia romun hyödyntäjä. Terästehtaan tuotanto perustuu 97% kierrätysromuun, josta Fortum toimittaa merkittävän osan. Kierrätysromun ja fossiilittoman sähköntuotannon ansiosta Ovakon terästuotteiden hiilijalanjälki on peräti 80 prosenttia maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi.

Ovakon terästehtaan tuotanto

Imatralla sijaitseva Ovako Imatra Oy Ab on Suomen suurimpia romun hyödyntäjä. Terästehtaan tuotanto perustuu 97% kierrätysromuun, josta Fortum toimittaa merkittävän osan. Kierrätysromun ja fossiilittoman sähköntuotannon ansiosta Ovakon terästuotteiden hiilijalanjälki on peräti 80 prosenttia maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi.

Ovako kehittää ja valmistaa terästä muun muassa vaativalle auto- ja konepajateollisuudelle. Fortum puolestaan toimittaa Ovakolle laatustandardien mukaista metalliromua. Yhteistyö on tukenut Fortumin kierrätysliiketoiminnan kasvua ja samalla tuonut Ovakolle lisää vaihtoehtoja kierrätysteräksen saatavuuteen.

Toimitusvarmuus ja lajittelu yhteistyön lähtökohtana

Ovako on Sanyo Special Steelin tytäryhtiö ja osa japanilaista Nippon Steel –konsernia. Nippon Steel on yksi maailman suurimmista teräsyhtiöistä. Kuulalaakeri-, ajoneuvo- ja konepajateollisuuden johtavat valmistajat käyttävät Ovakon kierrätysromuun perustuvia korkealaatuisia teräksiä muun muassa voimansiirto- ja muuntajalaitteisiin, akseleihin, vaihteisiin, jousiin ja laakereihin sekä pultteihin ja kaivostyökaluihin.

Ovakolle luotettava ja tasainen raaka-aineen toimitus on tärkeää. Fortumin toimittaman kierrätysmetallin laatu ja soveltuvuus perustuvat vakiintuneisiin laatustandardeihin Suomessa. Fortum toimittaa Ovakolle pääsääntöisesti nk. yleisiä luokkia, mutta ajoittain myös muitakin teräslaatuja.

– Mitä laadukkaammin lajiteltua ja analysoitua materiaalia me Fortumilla toimitamme eteenpäin, sitä kestävämpää ja laadukkaampaa terästä Ovako pystyy valmistamaan, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Jukkapekka Sutela Fortumilta.

– Toimittaja, joka pystyy toimittamaan meille laadukasta materiaalia tasaisesti, on meille arvokas. Romua kyllä on saatavilla, mutta laadukkaasti lajitellun materiaalin kanssa on ajoittain haasteita, kertoo raaka-aineiden hankintapäällikkö Pekka Karvonen Ovakolta.

Teräksen hiilijalanjälki on 80 prosenttia keskiarvoa pienempi

Maailmassa tuotetaan kaksi miljardia tonnia terästä vuosittain ja siitä kolmannes valmistetaan kierrätysromusta. Suomessa metalli lajitellaan ja kierrätetään tehokkaasti, mutta siitäkään huolimatta kaikkea rautaromua ei voida käyttää laadukkaan uusioteräksen tuotantoon. Vuonna 2021 Ovako Imatra toimitti yli 190 000 tonnia erilaisia teräslopputuotteita asiakkaillensa ympäri maailman.

Ovakon tuotantoprosessi perustuu kierrätysromuun ja fossiilittomaan sähköntuotantoon. Tämän ansiosta Ovakon terästuotteiden hiilijalanjälki on peräti 80 prosenttia maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi. Terästuotteet ovat myös kuonapuhtaita ja lujia, koska niissä minimoidaan tuotantoprosessin aikana teräkseen joutuvat epäpuhtaudet.

– Metallituotteen raaka-aine muodostaa osan sen hiilijalanjäljestä. Fortumin tehokas kierrätysprosessi täyttää vastuullisen kierrätyksen vaatimukset ja minimoi ympäristövaikutukset, kertoo Sutela.

Fortum lajittelee metalliromun laatustandardien mukaan ja huolehtii myös syntypaikkalajittelusta tehokkaasti asiakkaidensa kanssa. Mitään ei-metallisia raaka-aineita materiaalierät eivät saa sisältää. Ovakolla materiaalin laatua kontrolloidaan tuotannon eri vaiheissa ja siitä otetaan useita analyysejä. Näin varmistetaan teräksen laatuvaatimukset vaativaan loppukäyttöön.

– Mikäli romu on lajiteltu puutteellisesti, tuotannon tehokkuus laskee ja energiaa kuluu enemmän, kertoo metallurgi Ville Fomkin, joka vastaa Imatralla romun laadusta.

Ovakon valmistamalla teräksellä on maailman pienimmät hiilidioksidipäästöt tuotettua terästonnia kohden. Vuoden 2022 alusta lähtien Ovakon terästuotanto on myös kokonaan hiilineutraalia.

Terästä kaikkein vaativimpiin sovelluksiin

Imatran terästehdas on sulattanut romua jo yli 80 vuotta ja yhtiö valmistaa yli 250 eri teräslajia, joihin jokaiseen on olemassa oma reseptinsä. Tehtaan tuottamista erikoisteräksistä suurin osa on erilaisia koneenrakennusteräksiä. Jo viidennes kaikesta Ovakon teräksestä menee laakereiden raaka-aineeksi.

Fortum ei ole pelkästään raaka-ainetoimittaja, vaan asiakaslähtöinen yhteistyökumppani, joka hakee kasvua yhdessä asiakkaidensa kanssa. Kun käytössä ollut metalli jalostetaan romuksi, alkaa sen matka kohti uusiotuotantoa. Metalli voi käytännössä kiertää loputtomasti ja se on arvokasta raaka-ainetta, jolla muutetaan maailmaa.

Fortum on rakentanut vaadittavaa laatutasoa yhteistyössä Ovakon kanssa alusta lähtien. Kierrätysmetalli on yhä kysytympi raaka-aine maailmalla, ja suomalaista kierrätysosaamista arvostetaan. 

– Raaka-aineen on oltava korkealaatuista Ovakon vaativalle terästuotannolle. Siksi yhteistyön tavoitteena on jatkuva kehittäminen ja toimitusvarmuus, kertoo Sutela.

Lisätiedot

Jukkis Sutela

Puhelin: +358 40 820 1396
jukkis [piste] sutela [ät] fortum [piste] com