Avoin kaukolämpö

Syntyykö kiinteistössäsi tai yrityksesi tuotantoprosessissa enemmänkin lämpöä, joka jää hyödyntämättä? Hyödynnä lämpösi ja myy sitä meille! Avoimen kaukolämmön tuottajana kierrätät hyvää lämpöenergiaa ja osallistut alueesi kiinteistöjen kestävämpään lämmittämiseen.

Low emissions
Tavoitteenamme on puhdas lämpö 2020-luvulla
District heating
Kaukolämpöverkomme on avoin puhtaalle energialle
Flat
40 % kiinteistöistä voisi lämmittää hukkalämmöllä

Katso lyhyt animaatio miten avoin kaukolämpöverkko toimii

Energy market data

Näin paljon ansaitset hukkalämmöllä

Katso ostohinnat täältä
Contact by email

Ota yhteyttä

Täytä lomake

Datakeskusten hukkalämpö lämmittää

Datakeskuksissa lukuisat palvelimet synnyttävät toimiessaan paljon lämpöä. Jotta palvelimet eivät ylikuumentuisi, tulee niitä jäähdyttää. Elisan, Tiedon ja Ericssonin palvelinkeskukset siirtävät jo hukkalämpöä Fortumin kaukolämpöverkkoon.

Tutustu tästä Microsoftin palvelinkeskusten mittavaan hukkalämpöprojektiin.

Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia avoimesta kaukolämmöstä

Mitä avoin kaukolämpö tarkoittaa?
Chevron down

Avoin kaukolämpö tarkoittaa sitä, että kaukolämpöä tuotetaan monimuotoisesti useiden toimijoiden toimesta. Asiakkaamme ja muut lämmön tuottajat voivat myydä meille ylijäämälämmön tai muuten tuottamansa puhtaan lämmön. Ostamme lämpöä avoimesti julkistetuin ja kilpailukykyisin hinnoin kaukolämpöverkkojemme alueella Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

Katso kaukolämpöverkon sijainti

Miksi Fortum on avannut kaukolämpöverkkonsa?
Chevron down

Tavoitteenamme on tuottaa kaikki kaukolämpö puhtaasti joko uusiutuvilla tai siihen rinnastettavalla hukkalämmöllä jo 2020-luvulla. Yhtenä keinona tavoitteeseen päästäksemme, on kaukolämpöverkkomme avaaminen kaikille puhtaan energian tuottajille.

Olemme kehittäneet hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämpöverkossamme jo pitkään asiakkaidemme kanssa ostamalla lämpöä mm. palvelinkeskuksilta ja sairaaloilta. Avoin kaukolämpöverkko on järkevää kaikin puolin. Kun kiinteistöissä syntynyt ylijäämälämpö saadaan hyötykäyttöön, säästämme muita energialähteitä ja tuemme resurssien tehokasta käyttöä.

Mitä on hukkalämpö?
Chevron down

Hukkalämpö on ylijäämälämpöä, jota ei hyödynnetä mihinkään. Ylijäämälämpöä syntyy esimerkiksi prosessi- ja savukaasuista, jäte- ja jäähdytysvesistä sekä koneellisen jäähdytyksen lauhdelämmöstä. Esimerkiksi teollisuudessa tai palvelinkeskuksissa muodostuu paljon ylimääräistä lämpöä, josta osa on mahdollista kerätä talteen ja hyödyntää. Myös kiinteistöissä voi syntyä ylimääräistä lämpöä; perinteisesti rakennusta viilennettäessä ylimääräinen lämpö poistetaan ilman hyötykäyttöä.

Hukkalämpö on olemassa oleva energiavara, jonka tehokas hyödyntäminen säästää muita energialähteitä ja yhteistä ympäristöämme. Ylijäämälämmön kierrättäminen on kannattavaa sekä järkevää kestävän kehityksen kannalta.

Kuka soveltuu lämmön tuottajaksi?
Chevron down

Lämmön tuottajaksi soveltuu käytännössä kuka tahansa kaukolämpöverkkojemme alueella oleva toimija, jolla syntyy hukkalämpöä tai puhdasta lämpöä. Ole yhteydessä meihin, niin selvitämme voiko kiinteistösi hukkalämpöä hyödyntää, sekä onko se taloudellisesti järkevää. Hyödyntämiseen vaikuttaa mm. lämmön toimituslämpötila, määrä, aika sekä sijainti. Löydät sivultamme yhteydenottolomakkeen ja myyjiemme yhteystiedot.

Miten lämmön myyminen käytännössä tapahtuu?
Chevron down

Selvitämme aluksi yhdessä tuotettavan hukkalämmön määrän, ajankohdan ja sijainnin. Kiinteistössä syntynyt hukkalämpö siirretään kaukolämpöverkkoon menopuolen putkistoon. Kiinteistö tai lämpöä myyvä yritys vastaa lämmöntuotantolaitteiston investoinnista ja liittymiskustannuksista. Me tuomme putket, mittarin ja teemme liitynnän kaukolämpöverkkoon. Olemassa olevilla asiakkaillamme liityntä kaukolämpöverkkoon löytyy jo valmiina, jolloin osa työstä on jo tehty. Uusien toimijoiden osalta kartoitamme missä kohtaa kaukolämpöverkostoa hukkalämpöä syntyy ja miten liityntä onnistuisi.

Paljonko voin ansaita lämmön myynnillä?
Chevron down

Lämmön ostohinta määrittyy ulkolämpötilan ja oman tuotantomme rajakustannuksen perusteella. Ostohintaan vaikuttaa myös lämmön lämpötila. Katso ostohinnat

Ostamme lämpöä ainoastaan menopuolelle, koska tämä korkeampilämpöinen energia pystytään hyödyntämään helpommin järjestelmässämme.

Myykö joku lämpöä Fortumille?
Chevron down

Olemme kehittäneet avointa kaukolämpöä ja hukkalämmön hyödyntämistä asiakkaidemme kanssa yhteistyössä jo useamman vuoden ajan. Espoon sairaala on avoimen kaukolämmön ensimmäinen hyödyntäjä. Sairaalat sekä käyttävät lämpöä että tuottavat sitä laitteidensa kautta. Tämä sairaalan hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpöänä lähialueen kodeille.

Elisan ja Tiedon palvelinkeskukset ovat jo vuodesta 2010 siirtäneet hukkalämpönsä kaukolämpöverkkoomme. Hyödynnmme myös Ericssonin ja Telian datakeskusten hukkalämmön.

Lisäksi hyödynnämme HSY:n puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöä kaukolämmitykseen.

Missä Fortumin kaukolämpöverkot sijaitsevat?
Chevron down

Kaukolämpöverkkomme sijaitsevat Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Ostamme hukkalämpöä ja muuten tuotettua puhdasta lämpöä näillä alueilla. Katso kaukolämpöverkon sijainti

Kerron sinulle mielelläni lisää!

Timo Kivi

Myyntijohtaja, projektit ja hankkeet
Lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Suomi
Puhelin: 0400 615 700
timo [piste] kivi [ät] fortum [piste] com