Fortum on rakentanut Poriin tuhkajalostamon, jossa tuhkat käsitellään lain vaatimusten mukaisesti. Tuhkajalostamon prosessissa tuhkasta poistetaan suola. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen tuhka kaatopaikataan. Tuhkajalostamon ansiosta tuhkien kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt vähenevät 94,3 %, kaatopaikattavat kuutiot vähenevät 27 % eikä kaatopaikkaukseen enää tarvita lainkaan sementtiä.
Suola johdetaan poistoveden mukana avomerelle purkuputkea pitkin. Porin edustalla veden suolapitoisuus on tällä hetkellä 4000-5500 mg/l. Tuhkajalostamon poistovesi nostaa meriveden suolapitoisuutta vain purkuputken välittömässä läheisyydessä ja vähäisessä määrin, noin 1-50 mg/l.

Purkuveden laatu tunnetaan tarkkaan ja ulkopuolisten asiantuntijoiden mallinnusten perusteella pystymme arvioimaan tarkasti vaikutukset meriveteen. Valvontaviranomaiset seuraavat jatkuvasti toteutuneita vaikutuksia. Porin merialueilla kuten Yyterissä voi jatkossakin uida ja kalastaa turvallisin mielin.
Parhaaseen käytettävissä olevaan teknologiaan perustuva ratkaisu
Fortumin moderni laitos on monivuotisen tutkimus- ja kehitystyön tulos. Kyseessä olevaa prosessia on testattu isossa mittakaavassa, ja sama menetelmä on ollut vuosien ajan käytössä Keski-Euroopassa sekä mm. Ruotsin Sundsvallissa.
Fortum seuraa tiiviisti teknologian kehittymistä ja tekee myös omaa tutkimustyötä. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista ottaa uusia askelia kiertotaloudessa ja hyödyntää myös prosessissa eroteltu suola.
Suomessa on merkittävää cleantech-osaamista ja Porin tuhkajalostamon teknologia kiinnostaa kansainvälisesti. Kansainvälinen teknologiavienti edellyttää kuitenkin kotimaassa toteutettuja laitoksia.
Purkuputki Karhuluodon edustalla
Olemme saaneet aluehallintovirastolta ympäristöluvan 18.4.2019.
Purkuputken sijainti on Karhuluodon edustalla kauempana avomerellä kuin ensimmäisessä suunnitelmassa, jossa purkuputki laski Porin satama-altaaseen. Poistovesi sekoittuu vielä aiempaa suunnitelmaa suurempaan vesimäärään. Purkuputken pää sijaitsee suorinta meritietä noin neljän kilometrin päässä Yyterin rannasta, eikä aiheuta vaikutuksia vesieliöille tai vesialueen käytölle.
Haluamme hälventää huolenaiheita
Ymmärrämme hyvin, että johtuen menneisyyden kokemuksista hanke herättää tunteita ja huolia porilaisten keskuudessa. On kuitenkin hyvä huomata, että sekä vesien puhdistus- että ympäristön seurantateknologia on kehittynyt valtavasti vuosikymmenten aikana.
Tuhkajalostamosta liikkuu paljon huhuja ja myös väärää tietoa. Haluamme osaltamme varmistaa, että alueen asukkaat saavat oikeaa tietoa hankkeesta ja sen vaikutuksista. Siksi osallistumme mielellämme aihetta koskeviin yleisötilaisuuksiin ja järjestämme säännöllisesti myös omia tilaisuuksiamme.