Asiakastiedote (B2B)

Turvallisuus on yhteisiä tekoja

05 joulukuu 2019

jätekanistereita

 

Tiesitkö, että tunnistamatonta kemikaalia ei saa lähettää kuljetettavaksi? Jätteen tuottajalla on paljon vastuita ja velvollisuuksia, joista huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Miksi? Koska vaarallinen jäte ei muutu kuljetuksen aikana vaarattomaksi, vaikka vastuu käsittelystä siirtyykin kierrätys- ja jätehuoltokumppanillesi.

Tunne jätteesi ja tiedä mitä toimitat
Kun tunnet jätteesi, tiedät mitä toimitat ja me Fortumilla voimme varmistaa, että ketju on turvallinen loppuun asti. Kuten usein, se viimeinen maili on se vaikein maili. Eli hetki jolloin tavara vaihtaa omistajaa. Siksi haluamme muistuttaa, miksi turvallisuus on yhteisiä tekoja aina jätteen syntypaikalta jätteen käsittelyyn asti.

Jätteen haltijan on oltava selvillä jätteen alkuperästä, määrästä, lajista, laadusta ja muista jätehuollon järjestämiselle merkityksellisistä jätteen ominaisuuksista.” Jätelaki 12§

Vaarallisen jätteen matka vaarattomaksi alkaa jo jätteen syntypaikalla, jossa jätteet tunnistetaan ja pakataan turvallisesti kuljetettavaksi kierrätys- ja jätehuoltokumppanillesi. Vaikka jätehuollon vastuu siirtyy noudon yhteydessä jätteen käsittelijälle, vaarallinen jäte on edelleen vaarallista kunnes se on turvallisesti poistettu kierrosta.

Jätteen haltija vastuussa jätteen merkitsemisestä ja asianmukaisesta hävittämisestä
Takaisin velvollisuuksiin. Jätteen haltijan on oltava selvillä muun muassa siitä, minne omassa toiminnassa syntynyt jäte toimitetaan ja mitä vaaraominaisuuksia jätteellä on. Silloin ei ole yhdentekevää, miten jätteet on merkitty ja pakattu. Kun me Fortumilla otamme vastaan asiakkaidemme jätteitä, olemme sen tiedon varassa, mitä asiakkaamme ovat meille ilmoittaneet. Turvallisuus on siis yhteinen asiamme.

Palataanpa vielä siihen viimeiseen mailiin ja miksi se on erityinen. Turvallisuus on riskien tunnistamista ja niiden ehkäisyä. Lähtevää jätettä ei saa vaaraominaisuuksiltaan ylimerkitä ja toisaalta tarkat ja oikeelliset merkinnät kiinnitetään erityisen hyvin. Jätteitä ei myöskään kannata varastoida turhan pitkään niiden syntypaikalla, sillä astiat saattavat täyttyä yllättäen äärimmilleen, jolloin niiden kuljettaminen ei ole turvallista. Pitkä varastointi saattaa myös heikentää astioiden kuntoa, jolloin niiden kuljettaminen ei ole enää rikkoutumisen tai roiskumisen takia turvallista. Jätteiden kuljetuslainsäädäntö estää ettei vaarallista jätettä saa koskaan kuljettaa tunnistamattomana. Kun säilytät aineet alkuperäisissä pakkauksissaan myös jätteenä, sellaista tilannetta ei pääse syntymään.

Kemikaali ei lakkaa olemasta vaarallinen silloin kun siitä tulee jätettä
Kun esimerkiksi kemikaalijätteet päätyvät kuljetuksesta Fortumin laitosalueelle, avaamme Ekoboksit eli jätteiden kuljetusastiat laitosalueella käsin, mutta turvallisesti suojautuneena. Silloin ylitäytetyt tai hallitsemattomasti käsitellyt aineet, kuten kemikaalipullojen ulkopinnoille läikkyneet nesteet voivat aiheuttaa vaaraa. Kemikaali ei lakkaa olemasta vaarallinen silloin kun sen käyttö alkuperäisessä käyttötarkoituksessa päättyy ja siitä tulee jätettä – yleensä jopa päinvastoin.

Olipa jäte vaarallista tai tavanomaista, käsittelemme jätteen turvallisesti ja ympäristölupia noudattaen, jolloin se lakkaa olemasta ympäristölle tai ihmisille vaarallinen.

Näin turvallisuus on yhteisiä tekoja koko ketjun osalta – me yhdessä teemme sen todeksi. 

Kun asioit kanssamme, saat aina siirtoasiakirjan sekä jälkikäteen halutessasi jäteraportin, josta näet toimitetut määrät, laadun ja vastaanottopaikan. Vaaralliset jätteet kannattaa kuljettaa jatkokäsittelyyn vähintään kerran vuodessa. Keräysvälineiden ja -pakkausten valinnan määräävät ensisijaisesti jätteen laatu, määrä ja kuljetuslainsäädäntö. Kaikki jätteet on pakattava ja merkittävä niin, että niistä ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle missään vaiheessa käsittelyketjua.

Autamme mielellämme oikeiden astioiden ja kuljetuspakkausten valinnassa – turvallista matkaa!

Customer service

Asiakaspalvelu

+358 10 755 1625*
asiakaspalvelu1 [ät] fortum [piste] com

Asiakaspalvelumme palvelee sopimusasiakkaitamme ma-to klo 7.00–16.00 ja pe 8.30–16.00

*Puheluhinnat: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis. alv 24 %)