Asiakastiedote (B2B)

Kurkistetaanko kaivoon?

22 elokuu 2019

Öljynerotuskaivon puhdistus

Pihalla sijaitsevat öljynerotinkaivot on kätevintä huoltaa ”sulanmaan aikaan” kesällä, joko syksyllä ennen lumen tuloa tai keväällä lumien sulettua. Jos et tunne erotinkaivosi täyttymisastetta tai epäilet kaivon oman hälyttimen toimintaa, suosittelemme säännöllisiä tarkastuksia, joiden pohjalta voimme laatia yrityksesi tarpeisiin sopivat huoltovälit. 

Öljynerotinkaivot ovat aina pieni riski ympäristölle. Liian nopeasti täyttyvä erotinkaivon öljytila tai yksinkertaisesti sakkaa pohjalle liikaa kerännyt kaivo ei toimi kunnolla ja saattaa päästää öljyiset jätevedet poistoputkista ympäristöön tai kunnalliseen viemäriverkkooon. Vesistöihin tai kunnalliseen viemäriverkkoon valuva öljy on aina toimenpiteitä vaativa ja kallis virhe, johon tulee suhtautua vakavasti. Säännöllinen erotinkaivon tarkastus on paitsi suositeltavaa, se myös säästää varsinaisia huoltokustannuksia. 

Öljynerotinkaivon tarkastus säästää kustannuksia ja vähentää ympäristöriskejä

Tarkastus säästää kustannuksia

Miksi tarkastus kannattaa – eikö säiliöauto kannata tilata säännöllisesti paikalle suorittamaan puhdistusta ja tyhjennystä? Väärin. Tarkastuskäynti on huomattavasti edullisempaa kuin säiliöauton tilaus, sillä tarkastus vaatii vain miehen ja mittarin. Käynnillä selvitetään erotinkaivon pintaöljyn määrä, pohjasakka sekä tarkastetaan kaivossa mahdollisesti olevan oman hälyttimen ja sulkuventtiilin toiminta. 

Huoltoa pintaa syvemmältä
Kun erotinkaivoille löytyy sopiva huoltoväli, huolto sujuu Fortumin kalustolla tehokkaasti aina puhdistuksista jätteen loppukäsittelyyn. Säiliöautokalustomme mahdollistaa eri jakeiden erottelun, jolloin kaivossa oleva puhdas välivesi imetään puhdistuksen ajaksi omaan säiliöauton osioon ja palautetaan sieltä takaisin kaivoon. Näin säästetään kaivon koosta riippuen jopa tuhansia litroja puhdasta vettä. Puhdistuksesta syntyneet jätteet kuljetamme vastuullisesti käsiteltäväksi asianmukaiseen ympäristöluvan omaavaan käsittelylaitokseen. 

Näin palvelumme toimii
Kun haluat tietää erotinkaivon kunnon ja täyttöasteen, aloitamme tarkastus ja -mittauskäynnillä:

 1. Mittaamme pintaöljyn määrän.
  Öljy ja liuotin on kevyempää kuin vesi, joten se kertyy öljynerotinkaivon vesimassan pintaan.
 2. Mittaamme pohjasakan paksuuden.
  Öljyisten jätevesien mukana kertyy kaikenlaista raskasta jaetta, kuten hiekkaa ja soraa, joka sakkautuu pohjaan.
 3. Testaamme hälytinjärjestelmän toiminnan.
  Varsinkin uudemmissa erotinkaivoissa on usein omia hälytinjärjestelmä, joka voi mennä epäkuntoon kosteissa olosuhteissa.
 4. Teemme tarkastuksesta mittauspöytäkirjan

Kun öljynerotinerotinkaivon huolto on ajankohtainen:

 1. Säiliöautomme imee erotinkaivon pinnassa olevan öljyn/liuottimen.
 2. Säiliöautomme ottaa kaivossa olevan puhtaan väliveden talteen.
 3. Puhdistamme kaivon ja mahdolliset koalisaattorisuodattimet tehokkaalla pesulla, jossa pohjasakat imetään pois myös ohivirtauskaivoista, hiekanerottimista sekä sadevesikaivoista.
 4. Palautamme puhtaan väliveden takaisin kaivoon.
 5. Dokumentoimme jätejakeet ja kuljetamme ne jatkojalostettavaksi asianmukaiseen ympäristöluvan omaavaan käsittelylaitokseen. 

 

 

Kaipaako öljynerotinkaivosi tarkistusta?

Fortumin erotinkaivon tarkastuskäyntiin tarvitaan vain asiansa tunteva mies ja mittari. Säännöllinen tarkastus on hyödyllistä etenkin, jos kertyvän öljyn määrä on vaihtelevaa eri vuoden aikoina. Kaivoon on kuitenkin syytä kurkistaa säännöllisesti. Ota meihin yhteyttä!

Recycling & Waste yhteystiedot ja toimipaikat