Asiakastiedote (B2B)

Jätevarastot kuntoon! – 5 syytä lajitella kemikaalit ennen kesää

21 toukokuu 2019

laboratorion siivous

Siisti laboratorio on turvallinen työ- ja opiskelupaikka. Oppilaitosten ja yritysten laboratorioihin kertyy pieniä määriä kemikaalijätettä, joka luokitellaan vaaralliseksi. Kemikaalien lajittelu vaatii tarkkuutta ja osaamista. Jos et tiedä, miten lajittelet, tilaa Fortumin avaimet käteen -tyhjennyspalvelu. Näillä vinkeillä siivoat laboratorion kesäkuntoon ja voit lomailla turvallisin mielin.

1. Työturvallisuus

Käytöstä poistetut kemikaalit ovat vaarallista jätettä ja niiden käsittelyssä tärkeintä on turvallisuus. Kesäsiivous on hyvä tapa myös inventoida kemikaalivaraston sisältö. Samalla voidaan tehdä merkintöjä siitä, mitä kemikaaleja on käytetty ja mitä puolestaan ei. Turhat kemikaalit ovat turvallisuusriski ja mahdolliset vaaratilanteet vältetään säännöllisellä siivouksella.

2. Helppokäyttöisyys

Kemikaalien oikeaoppinen ja selkeä lajittelu helpottaa varaston käyttöä ja takaa aineille turvallisen säilytyksen. Tutki varaston säilytysratkaisuja ja lajittele kemikaalit siten ettei niillä ole keskinäistä reagoimisvaaraa.

3. Siisteys

Siisti labra on turvallinen labra. Järjestele kemikaalit ja varastoi ne johdonmukaisesti. Tutki samalla myös säilytysastioiden sekä avattujen pakkausten kunto. Huonosti säilytetyt ja vanhentuneet kemikaalit ovat turvallisuusriski niin työntekijöille kuin koko rakennukselle vaikkapa tulipalon sattuessa.

4. Kommunikaatio

Labra tai kemikaalivarasto on harvoin vain yhden ihmisen käytössä. Huomioi työkaveria jättämällä selkeät ohjeet ja merkinnät tehdystä siivoustyöstä. Mikäli avattu pakkaus on jätettä, merkitään se selvästi pakkaukseen. Huonokuntoiset säilytysastiat puolestaan poistetaan käytöstä ja korvataan uusilla siinäkin tapauksessa, että ne poistetaan käytöstä.  Muistathan myös noudattaa kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteissa annettuja ohjeita käsitellessäsi jätteitä ja kemikaaleja. Myös tyhjät kemikaalipakkaukset voivat olla vaarallista jätettä.

5. Vastuullisuus

Kun kemikaalivarasto on huolellisesti lajiteltu, jätteeksi toimitettavat aineet pakataan omiin kuljetusastioihin, joita voi tilata Fortumilta. Nesteet ja kiinteät jätteet pakataan erikseen, samoin eri vaaraluokkiin kuuluvat aineet. Kuljetuspakkaus merkitään vaarallisten aineiden kuljetuksesta annettujen säädösten mukaisesti ja merkinnässä käytetään VAK-lipukkeita, joita saa Fortumin kuljetuspakkausten mukana. Fortumin järjestämissä kuljetuksissa noudatetaan aina vaarallisten aineiden kuljetusten lainsäädännön vaatimia turvallisuusvaatimuksia. Jätteet punnitaan Fortumin vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksella Riihimäellä, jossa vaarallinen jäte poistetaan kierrosta turvallisesti ja vastuullisesti.

Mistä tunnistan vaarallisen kemikaalin?

Kemikaalien alkuperäisissä pakkauksissa on UN-merkintä, joka kertoo siitä, että aine on vaarallinen ja että se on pakattu tyyppihyväksyttyyn pakkaukseen. Muistathan, että vaarallisesti reagoivia tai lain mukaan kiellettyjä yhdistelmiä ovat muun muassa hapot ja emäkset, hapot ja syanidit sekä orgaaniset peroksidit muiden aineiden kanssa.

Varastot kuntoon!

Katso Varastot kuntoon! -videosarjamme ensimmäinen osa, jossa varaston vaaralliset aineet lajitellaan ja järjestellään varastointia varten. Tätä ohjetta voit soveltaa myös muihin vaarallista jätettä sisältäviin varastoihin!

Varastot kuntoon Osa 1 - Lajittelu

Ei aikaa lajitella ja pakata?

Eikö aika riitä lajitteluun ja pakkaamiseen? Ei huolta. Avaimet käteen -palvelussa Fortum pakkaa ja kuljettaa jätteet puolestasi. Suoritamme lajittelun paikan päällä, pakkaamme jätteet materiaalit ja kuljetamme ne turvallisesti jatkokäsittelyyn.