Carbon2x

Kohti uuden sukupolven kiertotaloutta

Carbon2x

Fortum käynnistää uraauurtavan pilotin – tavoitteena kierrättää jätteenpolton hiilidioksidipäästöt uusiksi materiaaleiksi
Carbon2x taustakuva

 

Euroopassa syntyy vuosittain lähes 100 miljoonaa tonnia kierrättämätöntä jätettä, joka muutetaan energiaksi. Jätteenpoltto on tärkeä osa nykyistä jätehuoltojärjestelmää. Mutta pystymme vielä parempaan.

Me Fortumilla uskomme, että kaikki hiili tulisi kierrättää. Tämä tarkoittaa sitä, että myös päästöt muutetaan uusiksi raaka-aineiksi. Jotta tämä onnistuu suuressa mittakaavassa, hiilidioksidin kierrättämistä täytyy ajatella uudella tavalla. Meidän ratkaisumme on Carbon2x.

Fortumin tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa jätevirrasta käytetään uudelleen, kierrätetään ja hyödynnetään.

Alustavan analyysimme mukaan jopa 90 prosenttia jätteiden sisältämästä hiilestä voitaisiin saada kiertoon täydentämällä muovin mekaanista kierrätystä jätteen polttoteknologialla, jossa hiilidioksidipäästöt kerätään talteen ja hyödynnetään uusien materiaalien valmistuksessa. Lopputuloksena jätteenpolton ilmastovaikutus painuisi nettonegatiiviseksi ja muovipakkausten kierrätysaste voitaisiin Suomessa kaksinkertaistaa nykytasosta vuoteen 2030 mennessä.

Carbon2x-konseptin avulla jätteenpolton ilmastovaikutuksia voidaan tuntuvasti vähentää sekä kaksinkertaistaa muovipakkausten kierrätysaste Suomessa.

Carbon2x video

Carbon2x:n hyödyt

Circular economy
Kierrätettävyys

Carbon2x parantaa materiaalien kierrättämistä täydentämällä mekaanista kierrätystä. Maailmassa tulee aina olemaan materiaaleja, joita ei voi kierrättää – lainkaan tai enää uudelleen. Kun ne hyödynnetään energiana, Carbon2x ottaa talteen polttamisen aikana vapautuvan hiilidioksidin ja muuttaa sen uusiksi raaka-aineiksi.

Development tools and methods
Uudet vastuulliset materiaalit

Carbon2x muuttaa jätteen arvokkaaksi uusien tuotteiden raaka-aineeksi, josta voidaan valmistaa esimerkiksi elintarvike- ja lääketeollisuuden pakkauksissa käytettävää korkealaatuista muovia. Hygieniasyistä tämä ei ole ollut mahdollista mekaanisesti kierrätetyn muovin kohdalla.

Low emissions
Ilmastotyö

Carbon2x mahdollistaa pienemmän hiilijalanjäljen ottamalla talteen ja kierrättämällä jätteenpolton hiilidioksidipäästöt. Pelkästään Euroopassa tämä voi auttaa satoja jäte-energialaitoksia kierrättämään hiilidioksidipäästönsä.

Carbon2x_Riihimäki

Hiilidioksidi: haitasta hyödyksi

Carbon2x tukee koko jäte-energiaekosysteemin ilmasto- ja kierrätystavoitteita. Fortum pilotoi sitä Riihimäen laitoksellaan. Teollisuuden on luonnon tavoin opittava kierrättämään hiiltä huomattavasti tehokkaammin. Carbon2x-konseptissa hiilidioksidi on arvokas raaka-aine, josta voidaan valmistaa uusia materiaaleja. Samalla vähennämme riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista ja parannamme Euroopan omavaraisuutta

Lue lisää
Riihimäen jätteenkäsittelylaitos

Fortum aloittaa uraauurtavan pilotin

Pilotin tavoitteena on ottaa jätteenpolttolaitoksesta vapautuva hiilidioksidi talteen ja käyttää sitä raaka-aineena uusien korkealaatuisten materiaalien, kuten muovin, valmistuksessa. Tänä päivänä 90 prosenttia muoveista valmistetaan fossiilisista raaka-aineista, kuten öljystä. Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että neitseellisten fossiilisten raaka-aineiden käyttöä voidaan vähentää. 

Lue lisää
Tony Rehn kuva

Tony Rehn

Program Director
Puhelin: +358404855857
tony [piste] rehn [ät] fortum [piste] com