Kalax tuulivoimapuisto

Kalax on Fortumin rakentama ensimmäinen suuri tuulivoimapuisto Suomessa. Sitä rakennetaan parhaillaan Närpiöön, Pohjanmaalle. Puiston teho on 90 MW ja sen on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Kotimainen Neste ostaa 70% vuosituotannosta pitkäaikaisella 12 vuoden sopimuksella. Turbiineja pystytetään alueelle kesällä 2020. Fortum omistaa Kalaxin yhdessä Credit Suisse Energy Infrastructure Partnersin (CSEIP) kanssa, minkä lisäksi Fortum vastaa puiston toiminnasta ja energiantuotannosta.

Kalax Hero
Loading video . . .
F12
Sijainti

Närpiö, Suomi

EF1
Voimaloiden määrä

21

EF11
Kapasiteetti

90 MW

Yhteystiedot

200204 hans vadback

Hans Vadbäck
Kehityspäällikkö
Puhelin: +358 50 587 9856

juha tella

Juha Tella
Projektipäällikkö
Puhelin: +358 50 452 1713

Närpes office

Fortum Närpiön toimisto
Närpiöntie 9
64200 Närpiö

kalax contruction office

Kalax työmaatoimisto
Råskogsvägen 390
64210 Kalax

Aikataulu

  • Toukokuu-lokakuu 2020 turbiinien pystytystä, Kalaxin alueella liikkuessa noudatettava varovaisuutta.
  • Lokakuu-joulukuu 2020 turbiinien testausta. 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Olemme aloittaneet turbiinikuljetukset Vaasan satamasta Kalaxiin, Närpiöön. Kuljetukset ovat poikkeuksellisen suuria ja leveitä, minkä vuoksi kiitämmekin teidän kaikkien tienkäyttäjien kärsivällisyyttä liikenteessä. Kuljetuksia tehdään kuutena päivänä viikossa (maanantaista lauantaihin). Samaan aikaan aloitamme turbiinien pystytyksen alueella, eli tuulivoimaloiden tornit kohoavat näkyviin Kalaxissa.

 

Turvallisuus

Kalax on työmaa-aluetta tuulivoimapuiston valmistumiseen saakka. Siksi alueella liikkuessa tulee aina noudattaa tavanomaista suurempaa varovaisuutta. Olennaisimmat räjäytystyöt on alueella jo tehty, mutta mahdollisia kaapelireittien pienempiä räjäytyksiä voi olla vielä luvassa: niitä varten kun kuulet varoituspiippaukset ole valppaana ja hakeudu kauemmas varoitusäänien suunnasta. Suositeltavinta aikaa liikkua alueella on iltaisin.

Lisäksi keväästä 2020 alkaen alueella tulee kiinnittää huomioita turbiinien osien nostoalueisiin. Kymmenien metrien mittaiset osat vaativat paljon tilaa rakennusvaiheessa, minkä vuoksi teille ei tulisi jättää esimerkiksi autoja tai kärryjä työmaa-alueille, eikä puutavaraa varastoon nostokenttien alueille tai liian lähelle teitä, jolloin ne voivat estää isojen osien kuljetuksia. Ole yhteyksissä työmaan johtoon, mikäli tahdot sopia erityisjärjestelyjä tällaista tilannetta varten.

Liikenne

Keväällä 2020 alueella tulee olemaan jälleen enemmän liikennettä, eli meidän kaikkien tienkäyttäjien tulisi ajaa varovasti ja nopeusrajoituksia noudattaen. Enimmäisnopeusrajoitus on alueella 50 km/h ja itse työmaalla 30 km/h.

Liikkuminen alueella

Sinulla voi olla monia hyviä syitä liikkua tulevan tuulivoimapuiston työmaa-alueella: käydä katsomassa omistamiasi alueita ja metsiä, käydä metsästämässä tai marjastamassa tai hoitaa metsäalaasi – tai vain nauttia luonnosta. Olipa syysi mikä tahansa, niin suosittelemme että ajoitat liikkumisen iltoihin ja viikonloppuihin. Tulemme kertomaan myöhemmin erikseen turbiinitoimittajan kesän 2020 työajoista, jotka saattavat vaikuttaa ihanteellisimpiin aikoihin liikkua alueella.

Liikkuessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota syviinkin kaapelikaivantoihin. Kummatkin on merkitty huolellisesti, mutta niiden mahdollisesti aiheuttamien  vaarojen vuoksi suosittelemme välttämään liikkumista työmaa-alueella ennen kuin koko tuulivoimapuisto on valmistunut.

Lisäksi kannustamme olemaan yhteyksissä liikkumisestasi ja mahdollisista kysymyksistäsi työmaahan liittyen: piipahda vaikka työmaatoimistolla (Råskogsvägen 390, 64210 Kalax) tai soita Hansille (yhteystiedot yllä).

 

Metsän­hakkuut ja puunva­ras­tointi

Mikäli tahdot toteuttaa tulevan tuulivoimapuiston alueella metsänhakkuita rakennusvaiheen aikana, niin ole yhteyksissä meihin, jotta voimme yhdessä koordinoida sopivimman ajan sille. Jos tahdot varastoida puuta rakennustyömaan alueella, niin varmistathan Hansin kanssa sopivimman paikan sille (yhteystiedot yllä).

EF1

Tutustu tuulivoimapuistoihimme täällä

EF1

Hiili­diok­si­di­pääs­tö­töntä sähkön­tuo­tantoa – tutustu tuulivoimaan Fortumilla