Kalax tuulivoimapuisto

Kalax on Fortumin ensimmäinen suuri tuulivoimapuisto Suomessa. Sitä rakennetaan parhaillaan Närpiöön, Pohjanmaalle. Puiston teho on 90 MW ja sen on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Kotimainen Neste ostaa 70% vuosituotannosta pitkäaikaisella 12 vuoden sopimuksella. Turbiineja pystytetään alueelle kesällä 2020.

Kalax Hero

F12
Sijainti

Närpiö, Suomi

EF1
Voimaloiden määrä

21

EF11
Kapasiteetti

90 MW

Yhteystiedot

Hans Vadbäck
Kehityspäällikkö
Puhelin: +358 50 587 9856

Juha Tella
Projektipäällikkö
Puhelin: +358 50 452 1713

Olli Niemelä, Suvic
Työmaapäällikkö
Puhelin: +358 40 131 3003

Fortum Närpiön toimisto
Närpiöntie 9
64200 Närpiö

Kalax työmaatoimisto
Råskogsvägen 390
64210 Kalax

Aikataulu

Tammikuu 2020 tien rakennustöiden viimeistelyä sekä turbiinien perustusten viimeistelyä, sähköaseman perustukset, maakaapelointia.

  • Helmikuu-huhtikuu 2020, sähköaseman ja kytkinkentän rakentaminen, muuten työmaalla tapahtuu vähän, sopivaa aikaa esimerkiksi puiden hakkuulle omilla mailla.
  • Toukokuu-elokuu 2020 turbiinien osien kuljetusta. Huomio: varo leveitä kuljetuksia tiellä.
  • Toukokuu-lokakuu 2020 turbiinien pystytystä, Kalaxin alueella liikkuessa noudatettava varovaisuutta.
  • Lokakuu-joulukuu 2020 turbiinien testausta. 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Alkuvuosi 2020 on rauhallista alueella, lukuun ottamatta sähköaseman rakennustöitä. Olemme saaneet valmiiksi teiden parannukset sekä perustukset turbiineille. Kun lumi sulaa ja kevät tulee, niin turbiinien osien kuljetukset alkavat, mikä merkitsee vilkastunutta liikennettä teillä Vaasan ja Närpiön välillä. Sitä ennen tulevan tuulivoimapuiston alueella on nyt talven ajan sopivaa aikaa tehdä metsätöitä tai muuten liikkua varovaisuutta noudattaen omilla metsätonteilla. Isompia koneita vaativiin metsätöihin kannattaa olla yhteyksissä Fortumin Hans Vadbäckiin tai työmaanjohtajaan Suvicin Olli Niemelään, niin saamme molemmin puolin tehtyä järjestelyjä, jotta työt onnistuvat mahdollisimman vaivattomasti.

 

Turvallisuus

Kalax on työmaa-aluetta tuulivoimapuiston valmistumiseen saakka. Siksi alueella liikkuessa tulee aina noudattaa tavanomaista suurempaa varovaisuutta. Olennaisimmat räjäytystyöt on alueella jo tehty, mutta mahdollisia kaapelireittien pienempiä räjäytyksiä on vielä luvassa: niitä varten kun kuulet varoituspiippaukset ole valppaana ja hakeudu kauemmas varoitusäänien suunnasta. Suositeltavinta aikaa liikkua alueella on iltaisin.

Lisäksi keväästä 2020 alkaen alueella tulee kiinnittää huomioita turbiinien osien nostoalueisiin. Kymmenien metrien mittaiset osat vaativat paljon tilaa rakennusvaiheessa, minkä vuoksi teille ei tulisi jättää esimerkiksi autoja tai kärryjä työmaa-alueille, eikä puutavaraa varastoon nostokenttien alueille tai liian lähelle teitä, jolloin ne voivat estää isojen osien kuljetuksia. Ole yhteyksissä työmaan johtoon, mikäli tahdot sopia erityisjärjestelyjä tällaista tilannetta varten.

Liikenne

Keväällä 2020 alueella tulee olemaan jälleen enemmän liikennettä, eli meidän kaikkien tienkäyttäjien tulisi ajaa varovasti ja nopeusrajoituksia noudattaen. Enimmäisnopeusrajoitus on alueella 50 km/h ja itse työmaalla 30 km/h.

Liikkuminen alueella

Sinulla voi olla monia hyviä syitä liikkua tulevan tuulivoimapuiston työmaa-alueella: käydä katsomassa omistamiasi alueita ja metsiä, käydä metsästämässä tai marjastamassa tai hoitaa metsäalaasi – tai vain nauttia luonnosta. Olipa syysi mikä tahansa, niin suosittelemme että ajoitat liikkumisen iltoihin ja viikonloppuihin. Tulemme kertomaan myöhemmin erikseen turbiinitoimittajan kesän 2020 työajoista, jotka saattavat vaikuttaa ihanteellisimpiin aikoihin liikkua alueella.

Liikkuessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota syviinkin kaapelikaivantoihin. Kummatkin on merkitty huolellisesti, mutta niiden mahdollisesti aiheuttamien  vaarojen vuoksi suosittelemme välttämään liikkumista työmaa-alueella ennen kuin koko tuulivoimapuisto on valmistunut.

Lisäksi kannustamme olemaan yhteyksissä liikkumisestasi ja mahdollisista kysymyksistäsi työmaahan liittyen: piipahda vaikka työmaatoimistolla (Råskogsvägen 390, 64210 Kalax) tai soita Hansille tai Ollille (yhteystiedot yllä).

 

Metsän­hakkuut ja puunva­ras­tointi

Mikäli tahdot toteuttaa tulevan tuulivoimapuiston alueella metsänhakkuita rakennusvaiheen aikana, niin paras aika sille on talvella 2020. Jos tahdot varastoida puuta rakennustyömaan alueella, niin varmistathan Hansin kanssa sopivimman paikan sille (yhteystiedot yllä).