Tuuli ja aurinko Venäjällä

Aiomme lisätä tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoamme Venäjällä.

Wind-farm-on-the-sunset web

Fortumilla on johtava rooli aurinko- ja tuulivoiman investoinneissa, kun uusiutuvan energian käyttö lisääntyy Venäjällä.

Hiilineutraalin energian tuotannon lisääminen on tärkeimpiä tapoja hallita ilmastonmuutosta. Olemalla läsnä Venäjän tuuli- ja aurinkoenergiamarkkinoilla voimme edesauttaa maan muutosta kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää ja kohti puhtaampaa maailmaa.

Tuulivoima

Fortum osallistuu aktiivisesti uusiutuvan energian kehitykseen Venäjällä.

Tammikuussa 2018 lisäsimme 35 MW tuulivoimaa Venäjän sähkömarkkinoille, kun tuulipuistomme Uljanovskissa lisättiin kapasiteettirekisteriin. Tuulipuisto on Venäjän ensimmäinen.

Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahaston sitoumukset uusiutuvaan energiaan ovat yksi kunnianhimoisimmista hankkeista Venäjällä. Vuosina 2017 ja 2018 sijoitusrahasto voitti Venäjän uusiutuvan energian huutokaupoissa oikeuden rakentaa 1 823 MW tuulivoimakapasiteettia (luku vastaa 55 prosenttia Venäjän tuulivoiman kokonaiskapasiteetista vuoteen 2024 mennessä). Tuulipuistot odotetaan saatavan käyttöön ennen vuotta 2024.

Jokainen edellä kuvattuun rakennusoikeuteen liittyvä investointi päätetään tapauskohtaisesti. Fortumin kokonaisinvestointi tulee olemaan enintään 15 miljardia Venäjän ruplaa. 

Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahaston valmiisiin hankkeisiin kuuluu seitsemän tuulivoimapuistoa, joiden kokonaiskapasiteetti on 600 MW. Ulyanovskissa sijaitseva tuulivoimapuisto aloitti toimintansa 2019. Neljä Rostovin alueella sijaitsevaa ja kaksi Kalmukian alueella sijaitsevaa tuulivoimapuistoa aloittivat toimintansa vuonna 2020. Rostovin neljä tuulivoimalaa muodostavat tuulivoimaklusterin, joka on tällä hetkellä suurin tuulivoimaklusteri Venäjällä.

Tällä hetkellä (joulukuu 2020) sijoitusrahastolla on rakennusvaiheessa Astrahanin, Volgogradin ja Rostovin alueilla yhteensä 495 MW tuulivoimaa, sekä kehitysvaiheessa olevia projekteja Venäjällä yhteensä 728 MW.

Aurinkovoima

Marraskuussa 2017 allekirjoitimme sopimuksen kolmen aurinkovoimayhtiön ostamisesta Hevel Groupilta, Venäjän suurimmalta aurinkovoimayhtiöltä. Järjestely saatettiin loppuun joulukuussa 2017. Kaikki kolme aurinkovoimalaitosta ovat toiminnassa ja niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 35 MW. Laitokset otettiin käyttöön vuosina 2016 ja 2017. Hevel Group vastaa kaikkien kolmen laitoksen käytöstä ja kunnossapidosta.

Voitimme kesäkuussa 2018 oikeuden rakentaa 110 MW aurinkovoimaa vuosille 2021-2022. Lisäksi kesäkuussa 2019 Fortum voitti Venäjän valtion uusiutuvan energian huutokaupassa oikeuden rakentaa 5,6 megawattia (MW) takuuhintaista (Capacity Supply Agreement, CSA) aurinkovoimakapasiteettia. Voimalaitos otetaan käyttöön vuoden 2022 aikana, ja sille myönnetty takuuhinta vastaa noin 15 000 ruplaa megawattituntia kohden 15 vuoden ajan.

Hiilidioksidivapaan energian toimittaminen

Fortum toimii edelläkävijänä Venäjän hiilidioksidivapailla energiamarkkinoilla. Fortumin, AB InBevin ja Unileverin vuosina 2018 ja 2019 allekirjoittamista sopimuksista tuli ensimmäisiä käytännön toimia vastaamaan vihreän sähkön kysyntään Venäjällä. Näiden sopimusten mukaisesti Fortum toimittaa Venäjällä sijaitseville AB InBevin ja Unileverin tuotantolaitoksille tuuli- ja aurinkopuistojensa tuottaman energian. Samanlaiset vihreän energian toimitussopimukset on allekirjoitettu Venäjällä Sberbankin, Air Liquiden, kemikaaliyhtiö Shchekinoazotin, P&G:n, Leroy Merlinin ja Mosenergosbytin kanssa.

Näemme, että ympäristövaikutusten lieventämisestä on tulossa osa monien Venäjän suuryritysten liiketoimintakäytäntöjä, ja tarjoamme mielellämme asiakkaillemme työkalun, jonka avulla he voivat vähentää hiilijalanjälkeään.

Lue lisää englanniksi Fortumin toimista vastata vihreän energian kysyntään Venäjällä.

Uljanovskin tuulipuiston rakentaminen - katso time lapse -video

Kuvia aurinko- ja tuulipuistoistamme Venäjällä