Vera Bärlund, Kesäharjoittelija

Vera on tietojenkäsittelytieteen maisteriopiskelija. Hän aloitti kesätyöntekijänä digitalisaation tehtävissä Loviisan ydinvoimalaitoksella. Syksyllä avautui mahdollisuus jatkaa työskentelyä Fortumilla lopputyön parissa.

Minulla on pienestä pitäen ollut paljon tuttuja töissä ydinvoimalalla, minkä vuoksi olen nähnyt Fortumin kiinnostavana työnantajana ja päädyin itsekin hakemaan Loviisaan töihin. Pidin Fortumia myös vakaana yrityksenä, mikä näkyi esimerkiksi siinä, ettei koronapandemian puhkeaminen vienyt minulta kesätöitä toisin kuin monelta muulta opiskelijalta.

Kun aloitin työt digitalisaatiossa yllätyin, miten vapaasti sain päättää omista työtehtävistäni. Kävimme yhdessä ryhmäni kanssa läpi kaikki digiprojektit, joista sain pitkälti itse valita ne, joihin lähtisin mukaan. Päädyin kesän aikana kehittämään virtuaalista ja lisättyä todellisuutta (VR/AR), koska aihe oli minulle uusi ja sovelluskehityksessä pääsisin parhaiten hyödyntämään yliopistosta saamaani osaamista. Mikään työpäivä ei ollut samanlainen, enkä myöskään istunut päivittäin koodaamassa kahdeksasta neljään. Sain välillä pienempiä projekteja sivussa tehtäväksi ja sain itse luoda omat aikatauluni. Kehitystyön lisäksi työhöni kuului myös paljon suunnittelua ja ideointia. Osaamistani arvostettiin ja sain vapaasti kertoa oman mielipiteeni.

Kesän aikana opin paljon ydinvoimasta, yrityksen digitalisaatiosta ja projektityöskentelystä. Pääsin myös kehittämään taitojani ja hyödyntämään yliopistosta saamiani tietoja työelämässä. Ennen kesätöitä Fortumilla en tiennyt juuri mitään VR/AR-kehityksestä, mutta kesän jälkeen olin jo päässyt kokeilemaan useita uusia VR- ja AR-laseja sekä kehittämään VR-simulaattoria. Koulutuksestani oli paljon hyötyä työtehtävieni kannalta, koska sen ansiosta pystyin melko itseohjautuvaan työskentelyyn. Sain kuitenkin hyvää henkilökohtaista perehdytystä ja apua aina tarvittaessa.

Korona-aika ei juurikaan vaikuttanut töihini. Turvallisuudesta huolehdittiin laitoksella hyvin ja siirryin mielelläni myös etätöihin, sillä digihommat harvemmin vaativat läsnäoloa työpaikalla. Oman ryhmän kanssa pidettiin useita etäpalavereita viikoittain, joten vaikka kasvokkain kohtaamiset vähenivät, pysyivät kaikki perillä toistensa tekemisistä. Mainitsemisen arvoista on myös yksikkömme erittäin hyvä työilmapiiri.

Kesätyöntekijä on Fortumilla työntekijä siinä missä muutkin, enkä missään vaiheessa tuntenut olevani vain juoksuhommia tekevä tuuraaja. Koin, että minut otettiin vakavasti ja minulla olisi mahdollisuuksia työllistyä Fortumille kesän jälkeenkin.

Elokuun jälkeen onnistuin saamaan jatkoa pro gradu -työntekijänä AR:n parissa. Olen päässyt kehittämään lisättyä todellisuutta Microsoftin HoloLens 2 -laseilla, mitä moni muu ei Suomessa ole vielä tehnyt. Sen lisäksi, että koen tällaisen työkokemuksen olevan arvokasta, työni on koko ajan ollut hauskaa ja luovaa.