Fortum Virossa

Fortumin toiminta Virossa keskittyy kahteen kaupunkiin - Tarttoon ja Pärnuun. Fortumilla on Virossa tehokasta, paikallisia ja biopolttoaineita käyttävää yhdistettyä sähkön ja lämmön tuotantoa (CHP), lämmönjakelua ja myyntiä.

Pärnu CHP-laitos

CHP-laitoksissa tuotettu sähkö jaellaan ja myydään NordPooliin ja lämpö puolestaan jaellaan ja myydään suoraan eri asiakasryhmille kuten teollisuudelle, kiinteistöille ja yksityisille taloille. Fortumin tavoitteena on kehittää kestäviä energiaratkaisuja puhtaammille kaupungeille, täyttäen paikallisten yhteisöjen tarpeet. Viron markkinoille on tuotu myös uusia tuotteita kuten kaukojäähdytys.

Fortumin toiminta Pärnussa on Fortumin 100 % omistamaa. Fortumilla on Pärnussa CHP-laitos ja kaukolämpöverkko. Voimalaitos käyttää paikallista biopolttoainetta kuten puuhaketta. CHP-laitos aloitti toimintansa marraskuussa 2010. Sen tuotantokapasiteetti on 24 MW sähköä ja 45 MW lämpöä. Fortumilla on Pärnussa noin 890 asiakasta ja 19 000 loppukäyttäjää. Kaukolämpöverkon kokonaispituus on noin 90 km, josta noin 82 % on uusittu. Fortumilla on Pärnussa 52 työntekijää.

Vuoden 2018 alusta lähtien Pärnun CHP-laitoksen lähellä oleville teollisuusasiakkaille on tarjottu uusia tuotteita. Toimitamme suoraan asiakkaillemme höyryä ja sähköä. Kaupungin uusi kaukojäähdytyslaitos aloitti tuotannon vuonna 2019 ja tarjoaa jokienergialla kestävästi tuotettua jäähdytystä kaupungissa sijaitseville yritysasiakkaille kuten toimistorakennuksille ja supermarketeille.

Fortumin toiminta Tarttossa on 60 % Fortumin omistamaa. Loput 40 % omistaa virolainen yhtiö Giga AS. Fortum Tartu operoi yhtä Viron ensimmäisistä CHP-laitoksista ja omistaa Tartton kaukolämpöveron. Tartton CHP-laitoksen kapasiteetti on 25 MW sähköä ja 50 MW lämpöä. Voimalaitos aloitti toimintansa huhtikuussa 2009. Se käyttää paikallisia polttoaineita kuten puuhaketta ja turvetta. Suuri osa turpeesta tulee yhtiön omista turvevarastoista. Fortumilla on Tarttossa noin 1 700 asiakasta ja 72 000 loppukäyttäjää. Kaukolämpöverkon kokonaispituus on noin 185 km, josta noin 82 % on uudistettu.

Vuonna 2016 Fortum Tartu teki historiaa Baltian energiasektorilla avaamalla ensimmäisen kaukojäähdytyslaitoksen ja -verkon Tartton keskustassa. Se palvelee läheisiä yritysasiakkaita. Toinen kaukojäähdytysjärjestelmä aloitti tuotannon vuonna 2017 ja tuottaa jäähdytystä Lõunakeskus Tradeparkin, eteläisen Viron suurimman kauppa- ja viihdekeskittymän alueelle. Seuraava kaukojäähdytyskokonaisuus on jo kehitteillä. Fortum Tartulla on 69 työntekijää.

Fortumilla on Virossa myös Fortum Business Services -yksikön toimintaa. Financial Services' back office sijaitsee Tallinnassa ja tarjoaa kirjanpito-, raportointi-, palkanmaksu ja veropalveluita yli 100 konsernin yhtiölle. Back officessa työskentelee 64 henkilöä.