ForTheDoers-blogi

Ydinvoima tarjoaa arkeemme vakautta ja Suomelle hiilivapautta

Matti Kattainen 17 toukokuu 2023, 12:00

Ydinvoimalla on keskeinen tehtävä Pohjoismaiden energiapaletissa. Se tuottaa sähköä vakaasti ja luotettavasti yhteiskunnan tarpeisiin ja tukee teollisuuden hiilestä irtautumista. Samalla se osaltaan mahdollistaa uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä. Me Fortumissa tutkimmekin tällä hetkellä millä edellytyksillä ydinvoimaa voitaisiin lisätä.

Loviisan voimalaitos

Energiakriisin kurittaessa Eurooppaa on tullut entistäkin selvemmäksi, että jos hiileen perustuvasta tuotannosta tosiaan halutaan eroon – ja tähänhän olemme kautta koko EU:n sitoutuneet – kaikki vähähiiliset energianlähteet on hyödynnettävä. Tämä tarkoittaa myös ydinvoimaa. Ja miksipä emme sitä hyödyntäisi. Yhdessä tuotannoltaan vaihtelevien uusiutuvien ja säätövoimana toimivan vesivoiman kanssa vakaa ydinvoima muodostaa toimivan kokonaisuuden.

Viime aikoina olemme Euroopassa oppineet kuluttamaan sähköä entistä paremmin silloin kun sitä on eniten saatavilla. Tästä huolimatta tarve sähkön tuotannon kasvattamiselle on tulevaisuudessa kova. Pelkästään liikenteen ja teollisuuden sähköistyminen pitävät tästä huolen. Uusiutuvan energian tuotannon lisääminen on ehdottomasti kannatettava asia, mutta sääolosuhteet voivat olla tuotannon kannalta oikukkaita. Ydinvoimalla tuotettua sähköä on puolestaan saatavilla säällä kuin säällä, päivin ja öin.

Vakaa ja puhdas sähköntuotanto houkuttelee investointeja

Fortumin tuoreessa strategiassa teollisuuden dekarbonisaatio eli hiilestä irtautuminen on keskeisessä asemassa. Tutkimme useiden kumppanien kanssa erilaisia ratkaisuja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan energian korvaamiseksi. Riittävä puhtaan sähkön tuotanto on kuitenkin edellytys paitsi dekarbonisaatiolle, myös teollisuuden investoinneille ylipäätään. Vihreä siirtymä on Pohjoismaille erinomainen tilaisuus houkutella investointeja, ja luotettava hiilidioksidivapaa sähkön saanti on merkittävä valtti.

Ydinvoiman kannatus on tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa erittäin korkealla: Suomessa 68 prosenttia kansalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja Ruotsissa yli 70 prosenttia sanoo kannattavansa nykyisten voimalaitosten käyttöä tai uuden ydinvoiman rakentamista. Suosion kasvun takana vaikuttaa olevan suurelta osin ilmastonmuutoksen torjunta ja tuotannon vakaus. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että ilman ydinvoimaa emme pääse fossiilisista polttoaineista eroon suunnitellussa aikataulussa. Eikä ilmastonmuutos odota.

Kun meillä on riittävästi kotimaista ydinvoimaa, olemme paitsi lähempänä yhteiskuntamme hiilestä irtautumista, myös vähemmän riippuvaisia tuontienergiasta. Nykyiset ydinvoimalamme Suomessa tuottavat sähköä vuosikymmeniä, mikä tarkoittaa, että energiahuoltovarmuutemme on paljon paremmalla tolalla kuin esimerkiksi maakaasuun nojaavilla mailla. Lisäksi tutkimme parhaillaan myös mahdollisuuksia rakentaa uutta ydinvoimaa Suomessa ja Ruotsissa – joko nykyisen kaltaisia isoja voimalaitoksia tai pienreaktoreita (SMRiä), joita tulevaisuudessa valmistetaan kustannustehokkaasti tehtaissa sarjatuotantona, jos vain sääntely tämän sallii.

Ydinvoima on minulle myös henkilökohtaisella tasolla tärkeä asia – olenhan tehnyt sen parissa koko työurani. Siitä lisää blogisarjan seuraavassa osassa, jossa kerron myös Loviisan ydinvoimalan vaiheista.

Matti Kattainen

Director, CNO Office
matti [piste] kattainen [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Blogin etusivulle