ForTheDoers-blogi

Sähkön hinnan heilahtelulta suojautuminen kannattaa

Juha Kansikas  ·  09 joulukuu 2021

Sähkön hinnat ovat olleet tänä syksynä ailahtelevia, ja aktiivinen keskustelu viimeaikaisen hintakehityksen syistä ja seurauksista jatkuu edelleen. Energian kohtuuhintaisuus on ehdottoman tärkeää yhteiskunnan, teollisuuden ja hyvinvointimme kannalta. Jotkut ovat olleet huolissaan siitä, miten teollisuus selviää korkeista hinnoista – romuttavatko ne teollisuusyritysten kannattavuuden? Eivät suinkaan. Suojautuminen on laajasti käytetty ja hyvin kätevä tapa, jolla yritykset voivat varautua energian hinnanvaihteluihin ja hallita energian hintariskiä.

A wind power park in the North.

Ensimmäiset kuukauteni Fortumilla ovat olleet jännittäviä. Tulin yhtiöön ja energia-alalle kesäkuun alussa, ja kuuman kesän jälkeen olemme todistaneet eurooppalaisilla hyödykemarkkinoilla melkoista vuoristorataa. Tämä on tarkoittanut hurjaa kyytiä myös pohjoismaisille sähkömarkkinoille – vaikka hinnat nousivatkin Pohjoismaissa suhteellisen vähän verrattuna Manner-Eurooppaan. Kun lukee uutisia ja keskustelee ihmisten kanssa erilaisissa yhteyksissä, ihmiset usein ajattelevat, että teollisuusyritykset kärsivät ja energiantuottajat käärivät rahaa, kun energian hinta on korkealla. Näinhän asia ei kuitenkaan ole. Avun tuo suojautuminen energian hintavolatiliteetilta.

Yksinkertaisuudessaan suojautuminen tarkoittaa sellaisen sopimuksen tekemistä, jossa asetetaan sähkölle hintataso valitulle ajanjaksolle. Esimerkiksi tällä hetkellä sähkön hinnat ovat vuoden takaista reilusti korkeammalla, joten yritykset, jotka ovat suojanneet tämän vuoden sähkönhankintansa jo vuoden 2020 aikana, ovat suojassa hinnannousulta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos hintataso on sovittu esimerkiksi 30 euroon megawattitunnilta suojauksen yhteydessä ja markkinahinta kiipeääkin yllättäen 50 euroon sopimuskauden aikana, sopimuskumppani – esimerkiksi Fortum – maksaa erotuksen. Näin ollen nousseet sähkönhinnat eivät heijastu yhtiöiden tulokseen eikä niiden tarvitse siirtää korkeampia sähkökuluja tuotteidensa hintoihin.

Yritykset rakastavat ennustettavuutta – ja tämä pätee myös sähkön hinnan suhteen. Valmistavan teollisuuden yritykset käyttävät suuria määriä sähköä, ja hinnan heilahtelu tekee tuotantokustannusten ennustamisesta yhä vaikeampaa. Tämä luonnollisesti vaikuttaa liiketoiminnan suunnitteluun. Suojautuminen auttaa yrityksiä vähentämään riskejään ja arvioimaan tulostaan ja kannattavuuttaan tarkemmin.

Kaikkien kuluttaja-asiakkaita palvelevien sähkön jälleenmyyjien on syytä myös suojata sähkönhankintansa. Jälleenmyyjät haluavat niin ikään pitää myyntihintansa vakaina ja välttää suurten hintaheilahtelujen aiheuttamia riskejä. Kuluttaja-asiakkaat saattavat hyvinkin kääntyä kilpailijan puoleen, mikäli sähkön hinta on liian korkea tai arvaamaton.

Erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin

Suojauksia voi tehdä kahdenvälisen sopimuksen avulla esimerkiksi suoraan Fortumin kanssa tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi yleisellä pohjoismaisella Nasdaq Commodities -markkinapaikalla. Nasdaqin kautta suojautuminen edellyttää käteisvakuutta ja siihen liittyy tiettyjä raportointivelvollisuuksia, joten kahdenvälinen kaupankäynti yhtiöiden kesken on tyypillisesti yksinkertaisempaa ja edullisempaa. Pörssien kaupankäyntikulut ovat hiljattain nousseet ja niiden likviditeetti on heikentynyt, joten kahdenvälinen sopimus vakaan vastapuolen kanssa on usein tehokkain tapa suojautua.

Suojaussopimuksen voi tehdä sovitulle ajanjaksolle asiakkaan valitseman strategian mukaisesti. Se voi kattaa useita vuosia, osan vuodesta tai vaikka vain yksittäisen kuukauden tai viikon. Jos teollisuusyritys tietää, että sen sähkönkulutuksessa tulee esimerkiksi olemaan piikki tietyn kuukauden aikana, se voi valmistautua tähän etukäteen varmistamalla tietyn hintatason. Kun me Fortumilla teemme suojaustoimintaa asiakkaidemme kanssa, teemme ensin puitesopimuksen, joka mahdollistaa kahdenvälisen kaupankäynnin kanssamme. Puitesopimuksen alla voidaan tämän jälkeen tehdä haluttuja suojauksia valituille ajanjaksoille.

Suojautuminen on järkevää riskienhallintaa

Monet teollisuusyritykset suojaavat valtaosan sähkönhankinnastaan yksinkertaisesti siksi, että yhtiön altistaminen sähkön hinnan heilahteluille olisi turha liiketoimintariski. Voi toki tulla niitäkin aikoja, kun hinnat sukeltavat ja sähkö on halpaa, mutta tällaisina aikoina tehtyjä säästöjä on arvioitava spot-hinnoille altistumiseen liittyvän arvaamattomuuden ja kohoavien hintatasojen aiheuttamia riskejä vasten.

Energiayhtiön näkökulmasta suojautuminen antaa vakautta. Sähköntuotanto edellyttää valtavia investointeja, ja niiden kaikkien altistaminen sähkön hinnan heilahtelulle olisi riskialtista. Energiayhtiötkin haluavat asettaa itselleen tietyn hintatason, jonka ne voivat varmuudella saada sähköntuotannostaan.

Voisi siis tiivistää, että vaikka tämänhetkinen sähkön hinnan heilahtelu aiheuttaa ymmärrettävästi huolta, valtaosa teollisuusyrityksistä on suojautunut siltä varsin hyvin. Sähkön hinnan suojaaminen auttaa yrityksiä, myös sähkön jälleenmyyjiä, säilyttämään energian hinnan tasapainoisella ja ennustettavalla tasolla.

Juha Kansikas

Juha Kansikas

myyntipäällikkö, sähkökaupan suurasiakkaat
juha [piste] kansikas [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Customer oriented

ForTheDoers-bloggarit

Contact by email

Tilaa ForTheDoers-uutiskirje

Tilaa nyt

Uusimmat blogikirjoitukset ja artikkelit sähköpostiisi