ForTheDoers-blogi

Pienydinreaktorien vahvistunut rooli osana tulevaisuuden energiajärjestelmää

Matti Kattainen  |  27 huhtikuu 2022

Helmikuussa 2022 maailma muuttui yhdessä yössä kovin eri näköiseksi. Samaan aikaan kiire hillitä ilmastomuutosta ja tarve tuottaa vakaata, ennustettavaa sähköä yhteiskunnan tarpeisiin on ennallaan. Ydinvoiman tärkeä rooli puhtaan energiajärjestelmän osana on korostunut entisestään. Energiajärjestelmän muutoksessa pienydinreaktoreilla ja niiden uusilla teknisillä ratkaisuilla voi olla tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli oman luotettavan ja turvallisen energian tuotannossa.

SMR blog image

Tuotannon vakauden ja huoltovarmuuden merkitys kasvanut

Ydinvoima on aina toiminut tuotantoa ja hintaa vakauttavana elementtinä osana puhdasta energiajärjestelmää. Muuttuneessa maailmantilanteessa mahdolliset haasteet fossiili- tai biopohjaisen tuontienergian saatavuudessa ja hinnassa sekä halu energiaomavaraisuuden parantamiseksi ja huoltovarmuuden varmistamiseksi vahvistavat edelleen ydinvoiman roolia.

Pienydinvoima, erityisesti pienet modulaariset reaktorit (SMR, small modular reactors) näyttäytyvät nyt yhä kiinnostavampina. SMR:t voivat, laitostyypistä riippuen, tuottaa energiaa (sähköä, lämpöä, vetyä) useita vuosia ilman tarvetta ulkoisiin polttoainetäydennyksiin. Tämä tapahtuu esimerkiksi kasvattamalla laitoksen tuoreen polttoaineen varastoja ja harventamalla reaktorin polttoaineen vaihtosykliä. Riippumattomuus sääolosuhteista mahdollistaa sen, että energiaa on luotettavasti käytettävissä aina kun sitä tarvitaan, vakaaseen ja ennustettavaan hintaan. SMR:t sopivat perusvoiman tuotannon ohella myös säätötarkoituksiin, mikä mahdollistaa kulutuksen ja muun tuotannon seuraamisen.

Pieniä laitosyksiköitä on pienen tehotason vuoksi lisäksi mahdollista hajasijoittaa kulutuskohteisiin ympäri maata, millä on omat etunsa. Sähköntuotannon ohella SMR:t voivat tarjota ratkaisuja esimerkiksi asutuskeskusten lämmitykseen tai energiaintensiivisen teollisuuden tarpeisiin.

Ydinvoima Fortumissa

Ydinvoima on meille Fortumissa päästöttömän sähköntuotannon keskeinen pilari yhdessä vesi- ja tuulivoiman kanssa. Tuoreeltaan jätimme käyttölupahakemuksen tuotannon jatkamiseksi Loviisassa vuoteen 2050 saakka. Ydinvoiman vakauttava vaikutus mahdollistaa myös ympäristöolosuhteiden mukaan vaihtelevan tuotannon kasvattamisen.

Strategiassaan Fortumin yksi keskeinen tavoite onkin vahvistua ja kasvaa CO2-vapaassa tuotannossa. Ydinvoiman osalta osuus Olkiluodon kolmosyksikön tuotannosta ja Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöiän pidentäminen ovat osa strategiamme toteuttamista. Fortum tutkii mahdollisuuksia kasvaa myös pienydinvoiman osalta. Tytäryhtiömme Uniper on vahvasti mukana SMR-kehityksessä osallistumalla SMR-koelaitteiston kehittämiseen Oskarshamnissa Ruotsissa.

Suuria yksiköitä unohtamatta

SMR-kehitys maailmalla käy kiivaana ja ensimmäisiä projekteja länsimaissa on julkistettu. Äskettäin Ranska teki vahvan avauksen ydinvoiman roolin kasvattamiseksi, ja esimerkiksi Ruotsissa on vireillä varteenotettavia hankkeita. Erittäin lupaavia pienydinvoimalakonsepteja on jo nähtävissä ja toimivia laitoksia on odotettavissa vielä tämän vuosikymmenen aikana. Lainsäädännön ja viranomaissäädöstön on nyt kehityttävä vähintään samassa tahdissa tekniikan kanssa niin, että se mahdollistaa nopealla aikataululla pienreaktorit yhtenä osana päästöttömän omavaraisen energiantuotannon kokonaisuutta.

Samaan aikaan on syytä pitää silmällä myös kustannus- ja aikatauluvarmuuden kehitystä suurten reaktoriyksiköiden osalta. Uusissa reaktorikonsepteissa keskitytään entistä enemmän juuri näiden haastealueiden kehittämiseen ja niiden parempaan hallintaan onkin löydetty uusia ratkaisuja. Tästä yhtenä esimerkkinä on ranskalaisten EPR2-konsepti. Kehitystä pitäisi tapahtua myös maakohtaisissa lainsäädännöissä ja viranomaissäännöstöissä, jotta suuret ydinvoimayksiköt voivat pysyä SMR:ien ohella yhtenä vaihtoehtona.

Matti Kattainen, Head of Nuclear Future Agenda

Matti Kattainen

Head of Nuclear Future Agenda
matti [piste] kattainen [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Customer oriented

ForTheDoers-bloggarit