ForTheDoers-blogi

Kuinka tuulivoimalla menee Fortumissa?

Joonas Rauramo  |  08 helmikuu 2021

Tammikuun lopulla ilmoitimme kahden uuden tuulipuiston käyttöönotosta Pohjoismaissa: Kalax Suomessa ja Sørfjord Norjassa. Fortumin ja Uniperin uuden yhteisen strategian mukaan tuulivoimasta tulee tulevaisuudessa yksi yritysten tärkeimmistä kasvualueista.

Wind turbines in Sorfjord, Norway

On huikeaa, että tiimimme ja kumppaneidemme kanssa pystymme luomaan lisää uusiutuvaa energiaa maailmaan. Siinäkin valossa erityinen fakta, jonka haluaisin nostaa esiin on, että Närpiön Kalaxilla korkein vuotuinen tuotanto kaikista Suomessa vuonna 2020 käyttöönotetuista tuulipuistoista.

Uusiutuvien energialähteiden kasvulla on ollut ratkaiseva rooli Fortumin strategiassa, kuten kerroimme viime joulukuussa julkaistussa tuoreessa strategiassamme. Pohjois-Euroopan kotimarkkinoillamme on myös voimakas tarve saada enemmän uusiutuvia energialähteitä. Tämä puhdas energia auttaa saavuttamaan maidemme kunnianhimoisia ilmastotavoitteita: sähköistyminen on avain yhteiskuntien ja teollisuuden irtautumiseen CO2-päästöistä.

Tuuli uusiutuvana energialähteenä on ratkaisu sähköistämisen mahdollistamiseksi liikenteessä, teollisuudessa ja lämmityksessä. Energiantuotanto Pohjoismaissa on jo lähes 100-prosenttisesti CO2-vapaata, mutta mainituilla kulutusalueilla tarvitaan vielä merkittäviä toimenpiteitä vaadittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tiimimme tuntee sen vahvasti nahoissaan: meillä on tärkeä tehtävä luoda mahdollisuudet sähköistymiselle kestävien energiantuotannon muotojen kautta.

Pari faktaa tuulivoimasta, jotka ansaitsevat tilansa tässäkin: Vahvan kysynnän vuoksi Pohjoismaissa valtion tukea ei tarvita maalla sijaitsevalle tuulivoimalle. Lisäksi puolen vuoden tuulivoimatuotannolla voidaan kompensoida kaikki rakentamisen aikana syntyneet hiilidioksidipäästöt.

Missä siis menemme tuulivoimassa Fortumilla?

Kalax (90 MW) Närpiössä ja Sørfjord (99 MW) Pohjois-Norjassa ovat uusimmat puistomme, jotka olemme rakentaneet ja omistamme kumppaneidemme kanssa. Fortum vastaa myös puistojen toiminnasta niiden koko elinkaaren ajan.

Norjassa vastaamme kolmen tuulipuiston toiminnasta: Sørfjord (99 MW), Ånstadblåheia (50 MW) ja Nygårdsfjellet (32 MW). Ruotsissa meillä on tällä hetkellä yksi tuulipuisto, Solberg (76 MW). Suomessa meillä on myös useita hankkeita kehitysvaiheessa, mikä tarkoittaa, että teemme aktiivista yhteistyötä maanomistajien ja muiden paikallisten sidosryhmien kanssa löytääksemme parhaat ratkaisut tuulivoimapuistojen lisärakentamiseksi. Lisäksi yhdessä kumppaneidemme kanssa Fortum on Venäjän suurin tuulivoiman tuottaja.

Tulevaisuus näyttää tuulitiimillemme valoisalta: olemme käärineet hihamme Pohjoismaissa, ja jatkossakin työtä riittää. Päästöttömässä sähköntuotannossa kasvaminen on yksi joulukuussa päivitetyn strategiamme prioriteeteista.

Read the post in English: How are things going with wind power at Fortum?

Joonas Rauramo

Joonas Rauramo

Vice President, Wind
joonas [piste] rauramo [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Local projects

Bloggaajat

Contact by email

Tilaa ForTheDoers-uutiskirje

Tilaa nyt

Uusimmat blogikirjoitukset ja artikkelit sähköpostiisi