ForTheDoers-blogi

Energia-ala on kaikkein tärkein ja kiinnostavin, eikös?

Juha Luomala  |  14 kesäkuu 2021, 16:19

Energiamurros on yksi aikamme tärkeimpiä ilmiöitä, mutta sen hahmottaminen on vaikeaa sen valtavan mittaluokan ja monimutkaisuuden vuoksi. Energia-alan perusymmärrys on kansalaistaito, joka auttaa osallistumaan ilmastokeskusteluun.

Nuotiolla

Vajaat kolme vuotta sitten pohdin, mikä minusta tulisi isona. Ilmastoahdistuksen vaivaamana halusin tehdä oman osuuteni ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja tehdä siitä elämäntehtäväni. Halusin päästä haasteen polttopisteeseen – pohtimaan ratkaisuja päästövähennyksiin, joilla todella on merkitystä. Päädyin energia-alalle.

Alkuhuumassa ahmin tietoa energiajärjestelmästä ja hämmästelin, kuinka hienosti energiavirrat voisivat kietoutua tulevaisuudessa yhteen: esimerkiksi tuulisella ilmalla puhdas sähkö on halpaa, jolloin kannattaa tehdä vedestä vetyä. Tämä puhdas vety voidaan yhdistää jätepolttolaitoksen piipusta napattuun hiilidioksidiin ja näin saadaan aikaiseksi polttoainetta esimerkiksi lentokoneisiin. Olin innoissani: tämä on juuri sitä mikä saa nousemaan aamulla sängystä!

Ilman energia-alaa ei ole muitakaan aloja

Pidän edelleen energia-alaa maailman tärkeimpänä alana. Ilman energia-alaa ei ole muitakaan aloja. Ilman toimivaa energiajärjestelmää olemme takaisin kivikaudella. Se on modernin arkemme perusedellytys, mutta arkisista ajatuksista etäällä. Vaikka jokaiselle energiantuotantomuodolle vesivoimasta tuulimyllyihin löytyy jo omat vastustajansa – me kaikki olemme yhä riippuvaisempia sähköstä jo nyt. Tulevaisuudessa sähkön kysynnän ennustetaan kasvavan hurjaa tahtia.

Alkuhuuman jälkeen kuitenkin huomasin, että energiasta viestiminen on hankalaa sen monimutkaisuuden takia. Samaan aikaan yhteiskunnan oikeutettu vaatimus energia-alaa kohtaan tulee päivä päivältä haastavammaksi: ”puhdistukaa nopeammin, mutta älkää nostako energian hintaa!” Haaste on valtava ja väitän, ettei sen mittaluokkaa ole täysin ymmärretty.

Alan sisällä vallitsee kaikesta huolimatta optimismi – ratkaisut ovat olemassa ja kyse on enemmänkin siitä, missä järjestyksessä ja nopeudella asiat tehdään niin, ettei siitä tule yhteiskunnille liian kallista. Kaikki energiayhtiöt haluavat myös päästä kärkipaikoille murroksen jälkeisessä maailmassa.

Energiamurrosta ei ymmärrä, ellei hahmota mittaluokkaa

Energia-alalla mittaluokkien hahmottaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ei ole samantekevää puhutaanko megawateista, gigawateista vai terawateista. Yhden tuulivoimamegawatin rakentaminen Suomeen maksaa karkeasti noin miljoona euroa. Fortumin Loviisan ydinvoimalan kapasiteetti on vähän yli 1000 megawattia eli yhden gigawatin ja sillä saadaan tuotettua noin 8 terawattituntia, eli 8 000 000 megawattituntia vuodessa. Kapasiteetti ja tuotantomääräkin ovat siis eri asioita, vaikka ne helposti menevätkin sekaisin. Suomessa käytettiin viime vuonna noin kymmenen kertaa Loviisan tuotannon verran sähköä eli 81 terawattituntia.

On myös hyvä hahmottaa, että jokainen maa on vähän erilaisessa tilanteessa: norjalaisten puhtaalle vesivoimalle on monta kateellista Keski-Euroopassa.

Energiamurros Saksassa tarkoittaa sitä, että nykyisestä noin 550 terawattitunnin sähkönkulutuksesta karkeasti 40% täytyy tuottaa jollain muulla tavalla, kun sekä ydinvoimasta että hiilivoimasta luovutaan suurimmalta osin jo seuraavan 10 vuoden aikana.

On tärkeää ymmärtää perusasioita: sähköntuotannon täytyy olla joka hetki tasapainossa kulutuksen kanssa. Tuotannon pitää kyetä mukautumaan kasvavaan kulutukseen nopeasti: kun aamulla ihmiset heräävät ja sähkökulutus nousee piikiksi, sitä säännöstellään esimerkiksi avaamalla vesivoimaloiden patoja tai polttamalla lisää polttoainetta laitoksessa. Ydin-, tuuli- tai aurinkovoiman tuotantoa ei voida kasvattaa silloin, kun tulee tarvetta.

Kun fossiilisten polttoaineiden polttamisesta pyritään mahdollisimman pian eroon, yhdeksi avainkysymykseksi nousee: mistä saadaan tarpeeksi säätövoimaa tasapainottamaan korkean kulutuksen hetkiä?

Olemme siis kollegojeni kanssa ison haasteen edessä: kuinka kertoa mittaluokaltaan valtavasta ja monimutkaisesta energiamurroksesta ymmärrettävästi ja kiinnostavasti ilman selittelyn makua?

Yhteinen haaste vaatii yhteisen tilannekuvan

Me kaikki tarvitsemme energiaa, mutta koko energiajärjestelmän täytyy muuttua. Se ei ole vain energiayhtiöiden asia, vaan nopeat massiiviset liikkeet tarvitsevat laajaa sitoutumista yhteiskunnilta: regulaatiota joka ohjaa oikeaan suuntaan, panostusta uuden kehittämiseen ja pitkäkestoisia investointinäkymiä. Ehkä myös sen hyväksymistä, että jonkun mökkimaisemaan ilmestyy tuulivoimala.

Seuraavan kerran kun käytät sähkölaitetta, mieti mistä sähkö tulee ja kuinka koko koneisto sen takana on valtavassa murroksessa. Pyrimme kollegojeni kanssa selittämään isoa kuvaa ja murrosta mahdollisimman ymmärrettävästi myös tulevina vuosina ja kutsumme mukaan keskusteluun. Energiajärjestelmän perusteiden ymmärtäminen on mielestäni kansalaisvelvollisuus.

Voimme olla joskus väärässäkin, emmekä pelkää käsitystemme haastamista. Toivottavasti meille kaikille syntyisi yhteinen kuva siitä, miten menemme kohti puhtaampaa maailmaa.

Juha Luomala

Juha Luomala

Head of Communications, External Dialogue
Puhelin: +358 50 592 3993
juha [piste] luomala [ät] fortum [piste] com

Contact by email

Tilaa ForTheDoers-uutiskirje

Tilaa nyt

Uusimmat blogikirjoitukset ja artikkelit sähköpostiisi

Blog

ForTheDoers-blogi

Customer oriented

ForTheDoers-bloggarit