ForTheDoers-blogi

Vihreä siirtymä antaa hiipuvalle teollisuusalueelle uuden elämän

Vesa Maso 20 tammikuu 2023, 08:34

Pääsimme Fortumissa heti vuoden alussa osallistumaan suuren, optimismia tihkuvan talousuutisen kertomiseen. Norjalainen Blastr Green Steel kertoi tuolloin suunnittelevansa Inkoon Joddbölessä sijaitsevan teollisuusalueemme hyödyntämistä vihreän teräksen tuotantoon. Vihreä teräs on kriittinen raaka-aine vihreän siirtymän kannalta. Sitä tarvitaan tulevaisuuden uusiutuvan energiainfrastruktuurin ja teknologiaratkaisujen, kuten tuuliturbiinien rakentamiseen, rakennus- ja autoteollisuuteen sekä kuluttajatuotteiden valmistukseen.

inkoo plant

Fortumin kanssa solmimansa aiesopimuksen ansiosta Blastr voi nyt seuraavaksi tehdä tarvittavat esiselvitykset, suunnitelmat ja ympäristövaikutusten arvioinnit hankkeen edistämiseksi. Toteutuessaan hankkeen investoinnin arvo olisi noin neljä miljardia euroa ja se työllistäisi käyttövaiheessa jopa 1 200 henkilöä.

Fenix-lintu nostaa päätään

Jos suunnitelmat etenevät, se merkitsisi Fortumin perinteiselle teollisuusalueelle kuin Fenix-linnun nousua tuhkasta. Joddbölen alue oli vuosikymmenet parhaiten tunnettu yhdestä Pohjoismaiden suurimmasta hiililauhdelaitoksesta.

Hiiltä paloi sähköksi 1970-luvulta asti ja voimalaitos työllisti aktiivisimpina aikoinaan satoja henkilöitä. Lopulta aika ajoi ohi jo pitkään varavoimalaitoksena toimineen Inkoon voimalan ja päätös sähköntuotannon lopettamisesta tehtiin vuonna 2014. Voimalaitos purettiin vuosina 2017-2020.

Jo sähköntuotannon lopettamispäätöksen yhteydessä kerroimme tavoitteestamme hakea uutta toimintaa Joddbölen alueelle. Olihan selvää, että alueen sijainti syväsataman ja suurjännitteisen siirtoverkon vieressä tekee siitä ihanteellisen paikan energiaintensiivisille teollisuudenaloille. Energiantuotantoon tarkoitetun alueen muuttaminen toisenlaiseen teolliseen käyttöön ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla. Se on vaatinut vuosien määrätietoisen kehitystyön, jonka aikana Fortum on hakenut muutoksia alueen kaavaan, lupiin ja muihin uudenlaisen toiminnan edellytyksiin.

Ensimmäinen askel Inkoon uuteen elämään otettiin viime vuoden lopulla, kun Gasgrid Finlandin vuokraama LNG-terminaalilaiva FSRU Examplar saapui Inkoon syväsatamaan. Laiva on tärkeä pala Suomen ja Baltian maiden energiahuoltovarmuutta. Ennätysajassa tehdyt sataman ja kaasuverkoston muutostyöt mahdollistivat, että terminaali aloitti helmikuun puolivälissä kaupallisen toiminnan.

Vihreä siirtymä vaatii investointeihin kannustavaa ympäristöä

Norjalainen Blastr ei sattumalta päätynyt suunnittelemaan investointiaan juuri Inkooseen, vaan taustalla on Fortumin teollisuuden sähköistymisestä vastaavan tiimin vuosien ponnistelut. Kaavoituksen ja lupa-asioiden kehittämisen rinnalla tiimi on kiertänyt markkinoimassa Inkoon aluettamme erilaisissa tapahtumissa ja tavannut runsaasti potentiaalisia sijoittajia. Tavoitteenamme on ollut löytää juuri tälle alueelle ja näihin olosuhteisiin sopivia toimijoita. Erityisesti sellaisia, joiden liiketoiminnan ydintä on mahdollistaa yhteiskunnan irtautumista hiilestä puhtaammilla, sähköön perustuvilla tuotantoprosesseilla.

Haluamme Fortumissa olla luotettava yhteistyökumppani yrityksille ja muille toimijoille, jotka haluavat vähentää päästöjään sähköistämisen kautta. Energia-ala itsessään on Pohjoismaissa vesi-, ydin- ja tuulivoiman ansiosta jo pitkälle CO2-päästötöntä. Seuraavaksi on teollisuuden vuoro – myös sen tulee olla vähäpäästöistä. Tuemmekin uuden teollisuuden kehitystä Pohjoismaissa tarjoamalla hiilidioksidivapaata sähköä, kestäviä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja sekä kehittämällä Inkoon tapaan vanhoja energiateollisuuden alueita vihreän siirtymän käyttöön. Yhteiskunnankin apua tarvitaan, sillä yhdessä meidän on voitava varmistaa investointeihin kannustava toimintaympäristö esimerkiksi sujuvan kaavoituksen ja lupaprosessien kautta.

On kiinnostavaa nähdä millainen tarina Inkoon Joddbölestä tulevaisuudessa kerrotaan. Olin itse lähes vuosikymmen sitten viimeisten joukossa sammuttamassa valoja Inkoon voimalaitokselta. Aika näyttää, syttyvätkö valot uuden teollisuudenalan merkkinä jo lähivuosina.

vesa maso

Vesa Maso

Teollisuuden sähköistämishankkeista vastaava johtaja
vesa [piste] maso [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi