ForTheDoers-blogi

Veroasioiden hoito on osa yritysvastuuta

Reijo Salo  |  06 marraskuu 2020, 15:09

Fortum on kansainvälinen pörssiyhtiö, jonka yksi menestyksen mittari on sen osingonmaksukyky. Näin osallistumme vahvasti myös suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen – osingoista hyötyvät kaikki suomalaiset.

Ilmakuva Espoosta

Fortumin Suomeen maksamat verot herättävät aika ajoin keskustelua mediassa. Veroasioista pitääkin puhua, mutta julkisessa verokeskustelussa mittasuhteet usein hämärtyvät, ja keskustelua käydään oletusten pohjalta, yrityksen ratkaisuja tarkemmin tuntematta. Tämän vuoksi on tärkeää kerrata tosiasiat.

Olemme viimeisen viiden vuoden aikana maksaneet yhteensä osinkoa yli 5 miljardia euroa, joista Suomen valtion osuus on ollut lähes 2,6 miljardia euroa ja kotimaisten sijoittajien lähes miljardi euroa. Vuosina 2013-2019 olemme maksaneet veroja yhteensä noin 6,9 miljardia euroa. Suomessa olemme merkittävä veronmaksaja. Suomeen on maksettu ja tilitetty tänä aikana erilaisia veroja lähes 2 miljardia euroa.

Fortumissa olemme panostaneet vastuulliseen veroasioiden hoitoon. Tuemme liiketoimintaa etsimällä verotukseen yksinkertaisia, ennakoitavia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Osana kokonaisuutta ne varmistavat investointien toteutumisen sekä liiketoimintojen joustavuuden ja tehokkuuden, oikean veronmaksun sekä osakkeenomistajien kannalta tärkeän osingonmaksukyvyn. Olemme myös sitoutuneet kansainvälisesti tunnustetun B-Teamin toimintaperiaatteisiin ja olleet B-Teamin vero-osion jäsen vuodesta 2019.

Miksi Fortumin Suomeen maksamat verot ovat vähentyneet?

Välillä kuulen väitteitä, että Fortum on siirtänyt tulojaan pois Suomesta ja tästä syystä yhtiö ei enää ole suurimpien tuloveroa maksavien yritysten joukossa. Ajatus perustuu siihen, että Fortumin verotettava tulos olisi siirretty vuonna 2012 perustettuun irlantilaiseen rahoitusyhtiöön. Todellisuudessa Fortumin liiketoiminta Suomessa on muuttunut kokonsa ja luonteensa puolesta merkittävästi: olemme luopuneet mm. pienistä vesivoimalaitoksista, teollisuuden ja sähköverkkojen kunnossapidosta, useasta CHP-laitoksesta ja sähköverkoista, mutta samalla myös kasvattaneet muun muassa sähkön myyntiliiketoimintaamme ja hankkineet Ekokem Oyj:n osakkeet. Suomeen maksettuihin veroihin on vaikuttanut liiketoiminnan muutoksen ohella sähkön hinnan vaihtelu ja Suomen yhtiöverokannan laskeminen 26 %:sta 20 %:iin.

Samaan aikaan toimintamme Suomen ulkopuolella on kasvanut merkittävästi. Muutos on vaatinut suuria investointeja. Näitä investointeja pääomitamme eurooppalaisten rahoitusyhtiöidemme kautta. Esimerkiksi vuonna 2017 tehty lämpöliiketoiminnan osto Norjassa ja Uniper-kauppa tehdään Irlannin yhtiöidemme vahvan taseen kautta. Osakkeiden hankinnan rahoituskulut eivät olekaan Suomessa, heikentämässä Suomen verotettavaa tuloa, vaan Irlannissa ja Saksassa.

Kaikki rahoitusyhtiömme sijaitsevat EU-maissa, joissa rahoitustoimintaa koskeva lainsäädäntö on vakaata ja ennakoitavaa ja rahoitukseen liittyvät riskit pieniä. Rahoitusyhtiöiden tulos syntyy markkinahintaisista verotettavista koroista, joita investointeja tekevät Fortumin yhtiöt maksavat niille. Tästä tuloksesta rahoitusyhtiöt maksavat verot siihen maahan, jossa ne toimivat. Hollannissa verokanta on 25 % ja Irlannissa 12,5 % . Verotettava tulo näissä maissa lasketaan samalla tavalla kuin Suomessa ja verot maksetaan lakien mukaan paikallisesti.

Rahoitusyhtiöt suojaavat emoyhtiötä

Viime vuonna Fortumin rahoitustoiminta Irlannissa tuotti voittoa. Hollannin rahoitustoiminnan tulos on puolestaan tappiovuosien jälkeen kääntynyt voitolliseksi. Mikäli kaikki rahoitustoiminta olisi ollut Suomessa, Suomen verotettava tulo olisi saattanut jopa pienentyä. Rahoitusyhtiöiden tärkein tehtävä onkin suojata emoyhtiötä, Fortum Oyj:tä, mahdollisilta omistukseen ja rahoitukseen liittyviltä riskeiltä. Rahoitusyhtiöitä käyttämällä vältämme myös moninkertaisen verotuksen ja saamme tuloksen tehokkaasti Suomeen, emoyhtiöön. Näin varmistamme, että voimme osinkopolitiikkamme mukaisesti jakaa vahvaa osinkoa osakkaillemme. Tästä hyötyvät kaikki suomalaiset: Fortumin suurimmilla osakkeenomistajilla on ratkaisevan tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä, joita rahoitetaan osin osinkotuotoilla.

On täysin ymmärrettävää, että kansainvälisesti toimivien yhtiöiden verotus puhuttaa, ja eri maiden vaihtelevan sääntelyn vuoksi sitä voi olla haastavaa ymmärtää. Yhtä ymmärrettävää on, että jokaisessa maassa asiaa tarkastellaan kansallisista lähtökohdista. Me Fortumissa haluamme olla avoimia ja johdonmukaisia, jotta sidosryhmämme voivat ymmärtää myös monimutkaiseen verotukseen liittyvät tärkeät ja oleelliset tekijät. Siksi olemme raportoineet kokonaisverojalanjäljestämme vuodesta 2012 lähtien, ja meitä pidetään jopa Euroopan tasolla edelläkävijänä veroraportoinnin läpinäkyvyydessä. Kyse on meille yritysvastuusta.

Reijo Salo

Reijo Salo

Verojohtaja
Puhelin: +358 50 452 4443
reijo [piste] k [piste] salo [ät] fortum [piste] com

Lataa raportti
Lue lisää
Contact by email

Tilaa ForTheDoers-uutiskirje

Tilaa nyt

Uusimmat blogikirjoitukset ja artikkelit sähköpostiisi

Blog

ForTheDoers-blogi

Local projects

Bloggaajat