ForTheDoers-blogi

Tuulivoima nosteessa Venäjällä

28 marraskuu 2019

Tuuli- ja aurinkovoima ovat nosteessa Venäjällä, ja Fortumilla on uusiutuvan energian tuotannon kehityksessä merkittävä rooli. Tällä hetkellä Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahastolla on rakenteilla kolme tuulipuistoa Rostovin alueelle. Yhteensä 300 megawattia tuulivoimakapasiteettia nousee seudulle, joka ennen tunnettiin hiilikaivoksistaan.

Tuulivoimala

Pieni Lavrovon kylä Rostovin alueella sijaitsee harjanteella, josta levittäytyy näkymä ympäröivälle seudulle. 1900-luvun alussa seudulla oli hiili- ja terästeollisuuden keskittymä,  Etelä-Venäjän ”Ruhrin laakso”, jonka runsaat kivihiilivarastot tuottivat energiaa maan teolliseen kehitykseen. Rostovin alueen hiilentuotanto kuitenkin ajettiin alas vuosikymmeniä sitten – enää yhdeksän kaivosta on toiminnassa, ja yli 60 on hylätty. Ruostuvat tornit ja kartiomaiset jätemaan muodostamat kukkulat muistuttavat alueen historiasta. Kesäisin aluetta ympäröivät niityt täyttyvät auringonkukista. Nyt alueelle on kuitenkin nousemassa uusia maamerkkejä.

Muutoksen tuulet

Lavrovon ympärille rakennetaan nyt tuulivoimaloita. Edellä mainitulla harjanteella on nimittäin eräs tärkeä tehtävä: se toimii esteenä Mustaltamereltä puhaltavalle tuulelle. Kun tuuli törmää rinteisiin, se voimistuu ja tekee siten Lavrovoa ympäröivistä pelloista erinomaisen kohteen tuulipuistolle.

Lokakuussa 2019 Fortumin ja Rusnanon sijoitusrahasto käynnisti alueella mittavan rakennusprojektin, jonka aikana rakennetaan kolme tuulipuistoa. Kamenskayan, Sulinskayan ja Gukovon tuulipuistojen yhteenlaskettu kapasiteetti on 300 megawattia, ja niihin nousee yhteensä 78 Vestasin valmistamaa tuuliturbiinia. Tuulipuistot alkavat tuottaa uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa Etelä-Venäjän kotitalouksille ja yrityksille vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Hanke on Venäjän tähänastisista tuulipuistohankkeista suurin.

Ajoneuvojen letkat kuljettavat parhaillaan työmaalle 190 tonnin painoisia tuulivoimaloiden tornien osia, 62-metrisiä roottorien lapoja ja 3,8 megawatin generaattoreita. Yhden valmiin tuulivoimalan korkeus on 90 metriä (vastaa Big Benin korkeutta), ja roottorin läpimitta 126 metriä.

Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahaston sitoumus uusiutuvan energian kehittämiseen Venäjällä on yksi maan kunnianhimoisimpia. Rostovin alueen 300 megawatin hanke on tärkeä osa rahaston koko sijoitusohjelmaa, johon sisältyy lähes kaksi gigawattia tuulivoiman tuotantoa vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun hankkeet on saatettu loppuun, rahastosta tulee alan edelläkävijä, ja sen osuus Venäjän tuulivoimasta tulee olemaan noin 56 prosenttia. Muut suuret tuulivoiman tuottajat Venäjällä ovat valtionyhtiö Rosatom ja italialainen Enel.

Tuulivoimala
Rostovin alueelle rakennetaan yhteensä 78 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskapasiteetti on 300 MW.

Ulyanovskin menestyksekäs hanke innostaa asukkaita ja alan toimijoita

Fortum-Rusnano hyödyntää Rostovin projektissa samaa Vestasin teknologiaa kuin Ulyanovskin tuulipuistossa, joka oli sijoitusrahaston ensimmäinen yhteisprojekti ja otettiin käyttöön alkuvuodesta 2019. Projekti oli Ulyanovskin tuulipuiston toinen vaihe. Ulyanovskin ensimmäinen tuulipuisto ja samalla koko Venäjän ensimmäinen kaupallisen mittakaavan tuulipuisto otettiin käyttöön vuoden 2018 alussa. Ulyanovsk 1 on kokonaan Fortumin omistama, ja sen tuulivoimaloissa on käytetty Dongfangin turbiineja.

Ulyanovskin tuulipuisto sijaitsee Volgan varrella, Ulyanovskin kaupungin keskustaa vastapäätä. Rakennusvaiheessa sijainti vesireitin äärellä helpotti merkittävästi raskaiden tuulivoimaloiden osien kuljettamista. Nykyään tuulipuiston edustalle tullaan ottamaan näyttäviä Instagram-kuvia, ja se on yksi kaupungin suosituimpia kuvauspaikkoja. Paikalliset käyvät ottamassa jopa hääkuvia tuulivoimaloiden edustalla, mikä on todellinen kunnianosoitus uusiutuvan energian kuvauksellisuudelle.

Sen lisäksi, että tuulipuistot ovat muokanneet kaupungin siluettia, niillä on ollut vaikutusta myös paikalliseen yhteiskuntaan. Tuulivoima kattaa kahdeksan prosenttia alueen sähköntarpeesta. Lisäksi Ulyanovskin teknillisen yliopiston opiskelijoilla on nyt mahdollisuus osallistua uusiutuvan energian opinto-ohjelmiin ja tutkimukseen, ja Vestas on perustanut alueelle tuulivoimaloiden lapoja valmistavan tehtaan. Uusiutuvalla energialla on johtava rooli alueen talouden vauhdittajana ja investointien houkuttelijana.

Näistä syistä myös Rostovin alue, Kalmukia ja muut alueet suhtautuvat erittäin myönteisesti tuulivoimaprojekteihin taloudellisen kehityksen ajureina. Marraskuussa 2019 julkistimmekin Fortumin ja Rusnanon sijoitusrahaston seuraavan hankkeen: Kalmukiassa käynnistyvän 200 megawatin tuulivoimaprojektin sähköntuotannon on tarkoitus alkaa vuoden 2020 lopulla.

Ulyanovsk tuulivoimala
Puhtaan sähkön lisäksi Ulyanovskin tuulipuisto tuo paikallisille iloa näyttävänä kuvauskohteena.

Uusiutuva energia keskiössä

Venäjä on ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen, eikä voi pysyä sivussa globaaleista pyrkimyksistä vähentää päästöjä ja pienentää energiasektorin ympäristötaakkaa. Kuten todettu, uusiutuvat energialähteet ovat avainasemassa, kun siirrytään puhtaampaan energiajärjestelmään. On luonnollista, että menestyksekkäästi Venäjän energiamarkkinoilla jo yli kymmenen vuotta toiminut Fortum hyödyntää mittavaa uusiutuvan energian osaamistaan nyt myös Venäjän tuuli- ja aurinkoenergian kehittämisessä.  

Venäjällä myös teollisuus ja loppukäyttäjät ovat entistä halukkaampia pienentämään hiilijalanjälkeään ja haluavat päästötöntä energiaa. Fortumin vuosina 2018 ja 2019 solmimat sopimukset AB InBevin ja Unileverin kanssa ovat konkreettisia askelia kohti vihreää sähkömarkkinaa ja päästöttömän sähkön tarjontaa Venäjällä. Sopimusten mukaisesti Fortum toimittaa AB InBevin ja Unileverin Venäjän tehtaille tuuli- ja aurinkovoimaloissa tuottamaansa sähköä.

Lue lisää Fortumin tuuli- ja aurinkovoimasta Venäjällä.

Dmitriy Borovikov

Dmitriy Borovikov

Vice President for Strategy, Production Portfolio Management and Trading
Fortum Russia
dmitriy [piste] borovikov [ät] fortum [piste] com