Oulujoella nautittiin erityisen hyvästä lohikesästä. Se sai kalastuksen harrastajat liikkeelle jopa niin, että heinäkuussa 2020 Kaleva kertoi rantojen kuhisevan kalastajista. Oulujokeen nousevat lohet ovat istutuskaloja, ja merkit joen lohikannan vahvistumisesta ovat vuosien työn tulosta istutusten tuloksellisuuden kehittämisestä. Kalaisa kesä on toki myös suotuisien luonnonolojen ansiota.
Merikosken kalatiestä Oulujoen suulla nousi ennätysmäärä kaloja, yli 4000 kpl, tänä kesänä. Lohikalojen nousuhalukkuutta Oulujokeen on parantanut erityisesti se, että mereen istuttamisen sijaan Fortumin istutusvelvoitteiden kalanpoikaset on jo useamman vuoden ajan vapautettu Montan Lohi Oy:n toimesta Montan kalanviljelylaitokselta suoraan jokeen. Näin kalojen vapauttamisen ajankohta on pystytty valitsemaan kaloille ihanteellisemmin ja nyt veden lämpötila vastaa paremmin luonnonpoikasten vaelluslämpötilaa. Parhaat lohen istutustulokset saavutetaan kokemusten mukaan silloin, kun jokiveden lämpötila on +8 astetta, mutta ei ylitä +12 astetta. Jokeen vapauttamisella halutaan myös varmistaa poikasten parempi leimautuminen Oulujokeen, jolloin niiden odotetaan merivaelluksen jälkeen palaavan takaisin kotijokeensa.
Kalanistutukset perustuvat Fortumin Oulujoen vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin. Istutamme vuosittain Oulujokeen ja Oulun edustan merialueelle yhteensä 249 200 kaksivuotiasta merilohen poikasta, 50 000 kaksivuotiasta meritaimenen poikasta ja 1 190 000 vaellussiian poikasta. Vaellussiian vuosittaisia istutusmääriä olemme Oulujoella nostaneet velvoitteen mukaisesta 20 000 kesänvanhasta siiasta noin 1 190 000 siikaan merialueen kalastusoikeuden haltijoiden toiveiden mukaisesti. Tällä velvoitetta suuremmalla istutusmäärällä jatkamme jatkossakin, vaikka hakemuksemme vapaaehtoisesta istutusvelvoitteen kasvattamisesta ei saanut lupamääräyksenä vahvistusta kesällä 2020. Merialueen poikasistutusten lisäksi Fortum istuttaa vuosittain toiminta-alueelleen niin pienpoikas- kuin pyyntikokoista kalaa lajeina järvitaimenta, kuhaa, harjusta, siikaa ja kirjolohta. Pyyntikokoisen kalan istuttaminen mahdollistaa monin paikoin vapaa-ajan kalastusta sekä esimerkiksi Oulujärvellä kuhanistutusten myötä myös elinkeinokalastusta.