ForTheDoers-blogi

Olemme niin tottuneita kaukolämpöön, että sen nerokkuus unohtuu helposti

Timo Piispa  |  03 maaliskuu 2020

Kaukolämpö on meille suomalaisille niin tuttu, että sen nerokkuus välillä unohtuu. Kaukolämpö on moderni, kustannustehokas, yhä ilmastoystävällisempi ja asiakkaalle helppo tapa lämmittää kaupungeissa. Miksi?

Kissa makaa tuolilla

Syy 1: Hiilineutraali kaukolämpö siirtyy rakennuksiin useasta lähteestä

Kaukolämpö on energiatehokas lämmöntuotannon ja -jakelun järjestelmä, jota ihaillaan maailmalla. Se perustuu siihen, että vesi lämmitetään keskitetysti ja laitetaan kiertämään rakennuksia maan alla olevissa putkissa. Vesi lämmitetään kasvavassa määrin muilla keinoin kuin polttamalla. Tulevaisuudessa näemme yhä enemmän kaukolämpöä, joka kuljettaa rakennuksiin datakeskusten ja teollisuuden hukkalämpöä, maalämpöä ja tuulivoimaan perustuvaa lämpöä.

Kaukolämpöjärjestelmä on nerokas, koska se ei ole riippuvainen yhdestä tietystä lämmönlähteestä.

Siirtyminen ilmastoystävälliseen kaukolämpöön on jo täydessä vauhdissa: Espoo Clean Heat -projektissa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämpöverkossa kivihiilen käyttö lopetetaan vuonna 2025, ja tilalle etsitään ensisijaisesti hukkalämpöön ja sähköön perustuvaa tuotantoa. Noin 10 vuodessa 250 000 henkilöä siirtyy kokonaan hiilineutraalin lämmityksen piiriin.

Järjestelmä on myös nerokas, koska sen ansiosta tilojen lämmitys ja lämmin vesi muuttuvat isoin harppauksin hiilineutraaliksi ilman erillisiä kiinteistökohtaisia investointeja.

Syy 2: Kaukolämpö tasoittaa uusiutuvan sähkön tarjonta- ja hintavaihteluja

Keskitetystä ja joustavasta järjestelmästä on koko yhteiskunnalle etuja, joita kiinteistökohtaiset lämmitysjärjestelmät eivät kykene tarjoamaan. Kaukolämpöverkkoon voidaan varastoida pohjoismaisilla markkinoilla tuotettua puhdasta sähköä lämmöksi ja vapauttaa sitä verkossa oleviin kiinteistöihin aina tarpeen mukaan.

Näitä ominaisuuksia Suomi tarvitsee jatkossa yhä enemmän, kun tuuli- ja aurinkoenergian osuus sähköntuotannossa kasvaa; uusiutuvan energian tuotanto riippuu sääolosuhteista, mikä lisää heiluntaa sähkön tarjontaan ja hintaan. Esimerkiksi 10.2.2020 sähkön tukkuhinta käväisi ensimmäistä kertaa historiassa negatiivisena. Sähköistyvä kaukolämpö tasoittaa tätä heilahtelua.

Järjestelmä on nerokas, koska se voi toimia kaupunkien ”lämpöakkuna” silloin kun sitä tarvitaan.

Syy 3: On järkevämpää liittää lämpöpumppu kaukolämpöverkkoon kuin yksittäiseen kiinteistöön

Sähkömarkkinan heilahtelua tasoitetaan yhä enemmän sähköllä toimivilla lämpöpumpuilla, joita voidaan säätää markkinatilanteen mukaan – esimerkiksi kulutuspiikkejä voidaan madaltaa paukkupakkasilla ja varmistaa, että kiinteistöihin riittää lämpöä aina. Useat verkkoon kytketyt lämpöpumput myös takaavat, ettei kiinteistön lämmönsaanti ole yhdestä laitteesta riippuvainen.

Ilman kaukolämpöä sähköjärjestelmämme vaatisi paljon lisäinvestointeja niin sähkön tuotantoon kuin siirtoon. Esimerkiksi kovilla pakkasilla Suomessa tarvittaisiin 1,5-kertainen määrä sähköntuotantokapasiteettia ylläpitämään kiinteistökohtaisia lämmitysratkaisuja. Tämä tulisi suomalaisille kalliiksi.

Lämpöpumput kaukolämpöverkossa hillitsevät ilmastonmuutosta suuremmassa mittakaavassa kuin lämpöpumput yksittäisissä kiinteistöissä. Tekoälyllä ohjatun hiilineutraalin kaukolämpöjärjestelmän energiatehokkuus on ylivoimainen kiinteistökohtaisiin ratkaisuihin verrattuna, koska kaikki mahdollinen hukkaenergia otetaan talteen ja kierrätetään muualle järjestelmän sisällä. Tämä optimointi on nerokasta.

Syy 4: Ammattilaiset huolehtivat lämmöstä asiakkaan puolesta

Nerokkaassa kaukolämpöjärjestelmässä hyödynnetään suuren mittakaavan digitaalisia ratkaisuja, jolloin saadaan asiakkaille myös suuren mittakaavan edut.

Fortum on ottanut jo monet kiinteistöt mukaan kaukolämmön kulutusjoustoon, jossa kaukolämmön tuotantoa ja kiinteistöjen lämmitystä optimoidaan eri tahdissa. Siten lämpöä voidaan ohjata sinne, missä sitä kulloinkin eniten tarvitaan.

Lisäksi kaikki lämmöntuotannon riskit ja vastuut, investoinnit, ylläpito ja koko järjestelmän elinkaaren hallinta ovat lämmön tuottajalla. Asiat hoituvat vuosikymmenien kokemuksella, ja kiinteistöissä asuvat ja työskentelevät voivat keskittyä elämiseen.

Päästöjen ja niihin liittyvien kustannusten vähentyessä nopeasti kaukolämpö tulee olemaan entistä kilpailukyisempi asiakkaille, yksittäisen kiinteistön näkökulmasta toimitusvarmin ja yhteiskunnan näkökulmasta kestävin tapa lämmittää kaupungeissa.

Jotkut asiat, kuten kiinteistöjen lämmitys, on vain fiksumpaa hoitaa yhdessä.

Timo Piispa

Timo Piispa

Johtaja, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta
timo [piste] piispa [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Local projects

Bloggaajat