ForTheDoers-blogi

Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin projektimme Oslossa etenee lupaavin tuloksin

Truls Jemtland  |  19 joulukuu 2019

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (carbon capture and storage, CCS) on yksi tärkeimmistä teknologioista, joilla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta ja saavuttamaan Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteet.

Site tour at CCS pilot plant

Vuosi 2019 on ollut  kiireinen Klemetsrudin jätteenpolttolaitoksemme CCS-projektissa työskenteleville. Laitokselle on pystytetty pilottilaitteisto, jolla testataan hiilidioksidin talteenotto -teknologiaa. Testitulokset ovat olennainen osa päätöksentekoa, kun harkitaan täysimittaisen laitteiston rakentamista Oslon laitamilla sijaitsevalle laitokselle.

Pilottimme on osoittanut, että valittu talteenottoteknologia toimii ja savukaasuista pystytään poistamaan tavoitteen mukaisesti 90 prosenttia hiilidioksidista. 5 500 tunnin testauksen aikana olemme kuitenkin nähneet jopa 99 prosenttiin yltäviä lukemia ja vakaata 95 prosentin tasoa. Olemme myös todistaneet, että menetelmä on turvallinen ja pitää päästöt minimissä.

Lokakuun lopussa projektiryhmämme sai valmiiksi FEED-raportin (Front End Engineering and Design studies), ja olemme sen perusteella valmiita rakentamaan täysimittaisen laitteiston. Seuraavaksi hiilidioksidin talteenottoteknologiaan erikoistunut valtionyhtiö Gassnova sekä Norjan öljy- ja energiaministeriö laativat arvionsa projektin tuloksista. Ensi vuonna ministeriö on esittämässä suosituksensa Norjan parlamentille, jonka jälkeen hallitus voisi tehdä mahdollisen päätöksen yhden – tai toivottavasti kahden – CCS-projektin rahoituksesta.

Pilottiprojekti herättänyt laajaa kiinnostusta

CCS-projektimme on esimerkki siitä, miten kaupungit voivat leikata päästöjään, käyttää paikallisia resursseja sekä pienentää jätteiden vaikutusta ilmastonmuutokseen. Projekti onkin herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa. Olemme vastaanottaneet niin hallitusten, kaupunkien kuin elinkeinoelämän delegaatioita, jotka ovat osoittaneet aitoa kiinnostusta pilottihankettamme kohtaan.

Syyskuussa Oslossa järjestettiin eurooppalainen korkean tason CCS-konferenssi. Entinen EU-komissaari Miguel Arias Cañete tutustui Fortumin pilottilaitteistoon ja oli näkemästään erittäin innostunut. Hän kommentoi valtakunnalliselle Aftenposten-lehdelle: ”On mahtavaa nähdä, että tämä toimii ja yli 90 prosenttia päästöistä saadaan otettua talteen. Tarvitsemme täysimittaisia laitteistoja sekä Norjaan että EU-maihin, jotta meillä on mahdollisuus saavuttaa Pariisin sopimuksen tavoite ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä alle kahteen asteeseen”.

Lokakuussa Fortum Oslo Varme allekirjoitti Oslon sataman kanssa aiesopimuksen nestemäisen hiilidioksidin tilapäisestä varastoinnista. Suunnitelman mukaan hiilidioksidi kuljetetaan päästöttömillä kulkuneuvoilla laitokselta kuuden kilometrin päähän satamaan, jossa se varastoidaan ennen kuljettamista lopulliseen sijoituspaikkaansa Pohjanmeren pohjaan.

Viime syksynä useat maat myös päättivät sallia hiilidioksidin viennin rajojensa ulkopuolelle varastointitarkoituksessa. Päätös on kansainvälinen läpimurto hiilidioksidin  talteenotolle, kuljetukselle ja varastoinnille maiden välillä, ja se voi myös nopeuttaa CCS:n kehitystä ilmastoteknologiana.

Ruotsissa Stockholm Exergi käynnisti hiljattain bio-CCS (BECCS) -projektinsa. Olemme kumppaniemme kanssa erittäin sitoutuneita uusiutuvan energian tuottamiseen pohjoisissa kaupungeissamme. Seuraava askel on hiilijalanjäljen pienentäminen hiiltä poistamalla – tai jopa hiilinegatiivisuudella.

Lue lisää: MustRead-artikkeli 18.12.2019: Teknologia hiilidioksidin talteenottoon on jo olemassa, mutta tuleeko siitä kannattavaa?
Lue tästä

Ylhäällä kuvassa: Fortum Oslo Varmen toimitusjohtaja Eirik F Tandberg sekä Norjan öljy- ja energiaministeri Kjell-Børge Freiberg

Truls Jemtland

Truls E. A Jemtland

Viestintäpäällikkö
Fortum Oslo Varme
Puhelin: +47 920 29 480
truls [piste] jemtland [ät] fortum [piste] com

Blog

ForTheDoers-blogi

Local projects

Bloggaajat