ForTheDoers-blogi

Avoin kaukolämpöverkko on osa älykästä kaupunkia

Mikael Lemström 12 maaliskuu 2018, 13:37

Energiantuotannossa ja -käytössä on meneillään teknologian aiheuttama globaali murros. Hiilijalanjäljeltään raskaiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä siirrytään kohti kestäviä vaihtoehtoja.

Espoo

Tarvitaan joustavia ja rohkeita uusia malleja, jotta Suomi on tulevina vuosikymmeninä edelläkävijä ympäristö- ja energiasektorilla. Yksi keskeinen uudistus on suurten kaupunkien kaukolämpöverkkojen avaaminen uusille, puhtaan energian tuottajille ja hukkaenergian käyttäminen lämmitykseen. Yhteistyö edistää älykkäiden, energiatehokkaiden kaupunkien kehittämistä ja hiilettömän energian tuotantoa. Suomi voi hyötyä murroksesta olemalla aktiivisesti mukana teknologia- ja markkinakehityksessä.

Suomessa noin neljäsosa käyttämästämme energiasta kuluu lämmitykseen. Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuotomme: jopa kolme neljästä uudesta rakennuksesta kytketään kaukolämpöverkkoon. Huoletonta ja varmaa lämmitystä arvostetaan.

Kuluvalla vuosikymmenellä Suomen kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä on laskettu kaikkiaan 26 %. Riittävien päästövähennysten saavuttaminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia muutoksia ja uudenlaista ajattelua sekä energiantuotantoon että energian käyttämiseen. Tämä vaatii älykkäitä ratkaisuja ja yhä järkevämmin suunniteltuja kaupunkeja. Joustavuus on avaintekijä. Totutut, vanhat toimintamallit on hyvä kyseenalaistaa.

Aalto-yliopiston ja Sitran Smart Energy Transition -tutkimushankkeessa esitetään, miten Suomi voisi menestyä käynnissä olevassa teknologioiden aiheuttamassa globaalissa energiamurroksessa, joka vaikuttaa meihin väistämättä. Viime vuoden lopulla joukko asiantuntijoita kiteytti Murrosareenan raportissaan kymmenen teesiä, joilla parannettaisiin Suomen kilpailukykyä energia-alalla. Yksi keskeisiä uudistuksia heidän mukaansa on suurten kaupunkien kaukolämpöverkkojen avaaminen eri toimijoille.

Lämpöverkkojen avoimuus on Suomessa toistaiseksi vielä vähän käytetty mahdollisuus. Fortum ottaa tässä ison askeleen avaamalla kaukolämpöverkkonsa julkisin ostohinnoin puhtaan energian tuottajille Espoossa, Joensuussa ja Keski-Uudellamaalla.

Aiemmin kaukolämpöverkkoihin on jo kytketty muun muassa palvelinkeskuksia ja sairaaloita, joiden ylijäämälämpö johdetaan lämmitykseen. Nyt esimerkiksi teollisten toimijoiden, isojen kiinteistöjen ja taloyhtiöiden on mahdollista liittyä verkkoon ja myydä hukkalämpönsä läpinäkyvin sekä kilpailukykyisin hinnoin. Muutos tekee energiankuluttajista aiempaa aktiivisempia toimijoita ja mahdollistaa nyt hukattavan lämmön hyödyntämisen.

Nykyisessä markkinamallissa kaukolämpöä kehitetään aktiivisesti, ja alalla on nähtävissä uusia ratkaisuja. Fortum on sitoutunut tuottamaan kaiken kaukolämpönsä hiilineutraalisti 2020-luvun loppuun mennessä. Tätä tavoitetta ei saavuteta yksinään korvaamalla fossiilisia polttoaineita biopolttoaineilla. Tavoite vaatii lisäksi uutta teknologiaa ja uusia palveluja sekä yhteistyötä. Tässä onnistutaan, kun energian loppukäyttäjille, kuten taloyhtiöille ja yrityksille, tehdään osallistumisesta riittävän helppoa.

Puhtailla ja älykkäillä energiaratkaisuilla on valtavat vientimarkkinat, joilla riittää kysyntää suomalaiselle osaamiselle – mutta referenssejä pitää olla. Yhdessä teemme Suomesta edelläkävijän älykkäiden energiaratkaisujen saralla.


Mikael Lemström

Kirjoittaja on Fortumin kaukolämpöliiketoiminnasta vastaava johtaja