Fortum Tarkka-börsel för en som är noggrann med klimatet och ekonomin

Om du är noggrann till naturen, rekommenderar vi Fortum Tarkka-elavtalet för dig. Med hjälp av timprissättningen kan du utnyttja elens prisvariationer.

Cost efficient
Prissättningen på börsel

Varje timme har sitt eget pris, som du kan ta fördel av.

Contract comparison
Enkel prisspårning

Timpriser enkelt online eller från applikationen.

Circular economy
Fossilfritt prducerat el

Fortum Tarkka el ökar inte på luftens koldioxidhalt.

 

På timpriset i Tarkka-avtalet, Nord Pool priset på elbörsen inom Finlands prisområde, tillkommer mervärdesskatt och en premie, en förmedlingsavgift. För tillfället är premie för Tarkka 0,3 c/kWh. Mervärdesskatten för el är 24 %. Priserna i diagrammet inkluderar premie och moms.

Edullinen Fortum Vakaa, esimerkiksi koteihin, joissa on sähkölämmitys

Fortum Tarkka-avtalet passar dig, till exempel om

  • du vill ha ett långvarigt avtal, som är i kraft i 24 månader
  • du vill ha fossilfri energi som inte tillför koldioxid i atmosfären.
  • du vill spara i elfakturan genom att använda el då när den är som förmånligast

Verkar det här vara ett avtal för dig? Om inte ska du välja ett avtal som bättre motsvarar dina behov.

Se alla avtal och priser

Rörligt pris eller fast pris?

Tarkka-avtal med rörligt pris kan nu även fås med en tjänst som gör det möjligt att låsa priserna under korta perioder. Vi rekommenderar Fortum Hintatakuu för kunder med eluppvärmning och alla som vill få erbjudanden av oss per e-post eller sms. När perioden för ett godkänt erbjudande har gått ut fortsätter prissättningen med timpris som vanligt. Låter det intressant? Beställ tjänsten genom att kontakta kundtjänsten eller gör beställningen här. Priset på tjänsten är 4,90 €/mån.

Frågor som ställts om Fortum Tarkka-avtalet

Hur fungerar timvis prissättning?

Priset på elmarknaden varierar till exempel på grund av regnmängden, hemmens uppvärmningsbehov och industrins elbehov. I ett timvis prissatt avtal bestäms energipriset på föregående dags auktion på den nordiska elbörsen.

Dygnets timpriser uppdateras på fortum.fi-sidorna varje natt kl. 24.  Om du vill studera nästa dygns priser i förväg, hittar du dem i Mitt Fortum-applikationen samt i Valpas-tjänsten cirka kl. 15.
 

Hur bildas energiavgiften? Hur kan jag spara?

Energiavgiften bildas när energimängden du använder vid var timme multipliceras med den ifrågavarande timmens pris. Om du förlägger förbrukningen till de förmånliga timmarna sparar du euron. På så sätt kan även andra, än de eluppvärmare som använder nattel, utnyttja Tarkka-avtalets förmånliga priser under natten.

Elen är förmånligare typiskt på natten, eftersom industrins och offentliga tjänsternas förbrukning (efterfrågan) då är mindre.

Prisen är de samma för objekt med Allmän, Natt- och Säsongel. Grundavgiften är 4,02 €/mån. Det fluktuerande priset i Tarkka-avtalet bestäms enligt elbörsen Nord Pools Spot-pris för Finlands prisområde, alltså enligt timpriset. Därutöver tillkommer mervärdesskatt 24 % samt en förmedlingsavgift på 0,3 c/kWh.

Kan jag ta i bruk prissättningen för Nattel?

Med Tarkka-avtalet utnyttjar du alltid det förmånliga priset under natten, oberoende av om du har nattel eller inte. Elen är typiskt förmånligare under natten, eftersom industrins och offentliga tjänsternas förbrukning (efterfrågan) då är mindre.

Om du bor eller tänker flytta till egnahemshus, där det finns ackumulerande elvärme eller  varmvattenberedare, finns där med stor säkerhet nattel. I sådana fall sparar du dessutom i elöverföringen och elskatterna. Oftast kallar de lokala elöverföringsbolagen nattelsprodukten för Nattel eller Tidsel

Customer service

Kundtjänsten för el

0200 19000

lna/msa
mån - fre 8-17 

Avtal, fakturor, kundrådgivning

Om du ringer från utlandet:
+358 10 45 66080