Kalax vindkraftspark

Kalax är Fortums första storskaliga vindkraftspark i Finland. Vindkraftsparken byggs som bäst i Närpes, Österbotten och har en total kapacitet på 90 MW. Vindkraftverken installeras under sommaren 2020 och vindkraftsparken planeras vara klar i slutet av år 2020. Inhemska Neste har ett elköpsavtal med Kalax Vindkraftpark och kommer att köpa 70% av elproduktionen under de 12 första åren. Fortum äger Kalax tillsammans med Credit Suisse Energy Infrastructure Partners (CSEIP), och Fortum ansvarar för driften av vindkraftsparken.

Kalax Hero SV
Loading video . . .
F12
Läge

Närpes, Finland

EF1
Antalet turbiner

21

EF11
Kapacitet

90 MW

Kontakt information

200204 hans vadback

Hans Vadbäck

Projektutvecklingschef
Tel: +358 50 587 9856

juha tella

Juha Tella

Byggnadschef
Tel: +358 50 452 1713

Närpes office

Fortums kontor i Närpes

Närpesvägen 9
64200 Närpes

kalax contruction office

Kontoret på Kalax arbetsplats

Råskogsvägen 390
64210 Kalax

Tidtabell

  • Maj-Oktober 2020: Vindkraftverken installeras. Observera att under denna tid uppmanar vi till extra försiktighet om ni rör er i närheten av byggplatsen.
  • Under Oktober-December 2020 testas vindkraftverken.

Vad händer till näst?

Vi har påbörjat transporten av turbiner från Vasa hamn till Kalax, Närpes. Transporterna är exceptionellt stora och breda, varför vi tackar alla er trafikanter för ert tålamod i trafiken. Transporter görs sex dagar i veckan (från måndag till lördag). Samtidigt på området påbörjar vi resningen av turbinerna. Vindkraftverkens torn stiger inom synhåll i Kalax.

Säkerhet

Kalax blivande vindkraftspark är en byggplats fram till att vindkraftsparken är klar. Därmed skall man ta detta i beaktande då man rör sig på området och  tillämpa extra försiktighetsåtgärder med avseende på byggplatsen. Sprängningsarbetena är till största delen redan utförda men det är möjligt att mindre sprängningar för kabelförläggningar skall fortfarande göras. I sådant fall signaleras arbetet med varningssignaler - ifall du hör dessa så skall du röra dig i en riktning bort från varningsljuden. Bästa tiden att röra sig på området är utanför arbetstider, d.v.s. vardagar efter kl 16 eller under veckosluten.

Under 2020 gäller det att uppmärksamma områdena reserverade för installation och resning av vindkraftverken. Vindkraftsdelarna är tiotals meter långa och kräver mycket med utrymme. Detta betyder att man inte får lämna exempelvis bilar, andra fordon eller kärror på byggområdet där de kan vara i vägen för byggarbetet. Detta betyder att man inte heller får förvara virke eller annat material på vindkraftverksområden, på vägar eller nära vägområden. Vänligen var i kontakt med byggplatschefen ifall du behöver specialarrangemang med avseende på detta.  

Trafik

Året 2020 är en aktiv tid på arbetsplatsen då trafiken är livlig med många specialleveranser. Detta innebär för oss alla medtrafikanter att köra försikitgt och att följa hastighetsbegränsningarna. I närheten av byggplatsen är hastighetsbegränsningen 50 km/h på och 30 km/h på själva byggplatsen.

Att röra sig på området

Du kan ha flera bra orsaker att röra dig på området av blivande Kalax vindkraftspark: ta en titt på eller sköta dina egna skogsmarker, plocka bär och svamp eller så vill du bara njuta av naturen. Vi rekommenderar trots allt att du väljer att besöka området utanför arbetstider, d.v.s kvällar efter kl16 eller under veckoslut. Då vindkraftsleverantören Vestas blir ansvarig för byggplatsen under våren så meddelar vi även deras arbetstider för sommaren 2020.

Då du rör dig på området ber vi dig att fästa uppmärksamhet vid djupa diken för kabelförläggningar samt specialarrangemang i trafik. Bägge är väl markerade men p.g.a. säkerhetsrisken som dessa orsakar rekommenderar vi trots allt att man undviker att röra sig på området.

Slutligtvis så råder vi alla som rör sig i området att vara i kontakt med oss då ni anländer: ta en sväng förbi arbetsplatskontoret eller ring Hans (kontaktuppgifterna ovan).

Skogsavverkning och förvaring av virke

Ifall du vill utföra skogsarbeten på området under Kalax byggnation, var så snäll och kontakta oss: så hittar vi tillsammans den bästa tiden att göra det. Ifall du behöver förvara virke på området så är det bästa att diskutera med Hans Vadbäck om en lämplig plats för detta.