Pressrelease

Statsrådet beviljade nytt drifttillstånd för Fortums Lovisa kraftverks slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall

tors, 03/30/2023 - 13:25

Matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitusluola

Statsrådet har i dag beviljat Fortum nytt drifttillstånd för Lovisa kraftverks slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall. Drifttillståndet för anläggningen på kraftverksområdet gäller fram till utgången av år 2090.

I ett tidigare beslut gällande en periodisk säkerhetsbedömning av Lovisa kraftverks slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall har Strålsäkerhetscentralen (STUK) konstaterat att anläggningens säkerhet är god i fråga om både drift- och långtidssäkerhet. I sitt beslut konstaterade STUK även att tillståndsinnehavaren förfogar över nödvändiga metoder och resurser för fortsatt säker drift.

Slutförvaringsanläggningen, som är belägen på 110 meters djup på kraftverksområdet, har varit i drift sedan år 1998. Anläggningen kan utvidgas så att den även kan inrymma det radioaktiva avfall som uppstår vid nedläggningen av kraftverket. Enligt planerna utvidgas slutförvaringsanläggningen i slutet av 2040-talet, innan kraftverket läggs ned.

Avsikten är att slutförvara allt det låg- och medelaktiva radioaktiva avfall som uppstår vid driften och nedläggningen av Lovisa kraftverk samt små mängder radioaktivt avfall från andra anläggningar i Finland. Sådana anläggningar är bland annat VTT:s forskningsreaktor och materialforskningslaboratorium. Det av statsrådet i dag beviljade drifttillståndet omfattar slutförvaringen av ovan nämnda radioaktiva avfall i Lovisa kraftverks slutförvaringsanläggning.

Det använda kärnbränslet från Lovisa kraftverk kommer att slutförvaras i Posiva Oy:s slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Slutförvaringsanläggningen i Olkiluoto i Euraåminne samägs av Fortum och TVO.


Fortum Abp
Kommunikation

 

Mediakontakt:
Mia Willberg, kommunikationschef, mia [punktum] willberg [snabel-a] fortum [punktum] com, tfn +358 40 777 5989

 

Lovisa kärnkraftverk
År 2022 var driftfaktorn vid Fortumägda Lovisa kraftverk 89,4 %. Kraftverkets fortlöpande utveckling och modernisering möjliggör driftfaktorer som är de högsta bland världens tryckvattenanläggningar. Under de senaste fem åren har Fortum investerat sammanlagt cirka 273 miljoner euro i Lovisa kraftverk. År 2022 producerade Lovisa kraftverk sammanlagt 7,9 terawattimmar (TWh) elektricitet (netto), vilket utgör över 10 procent av den finländska elproduktionen. Fortum sysselsätter cirka 700 kärnkraftsexperter, varav cirka 550 arbetar vid Lovisa kraftverk. Därtill arbetar nästan 100 personer från andra företag permanent på kraftverksområdet. Ytterligare information: www.fortum.fi/lovisa


Fortum
Fortum är ett nordiskt energiföretag. Vårt syfte är att ge kraft åt en värld där människor, företag och naturen utvecklas tillsammans. Vi är en av de kraftproducenter i Europa som har lägst koldioxidutsläpp och vi leds av högt ställda hållbarhetsmål. Vi producerar och levererar fossilfri el och vi hjälper industrier att fasa ut sina fossila bränslen och växa. Vår kärnverksamhet i Norden består av effektiv fossilfri kraftproduktion och pålitliga leveranser av el och värme till hushåll och företag. Vi vill vara en säker och inspirerande arbetsplats för våra ca 5 000 medarbetare. Fortums aktie är noterad på Nasdaq Helsinki. www.fortum.fi