Online nyheter

Fortums Lovisa kärnkraftverk godkänt som frekvensstyrd störningsreserv

fre, 12/16/2022 - 09:00

Loviisa nuclear power plant, winter

Fortums Lovisa kraftverks båda enheter har godkänts som så kallad frekvensstyrd störningsreserv vid nedreglering. Den finländska kärnkraften engageras för första gången på marknaden för frekvensstyrd störningsreserv.

Elnätets frekvensstabilitet är viktig för ett funktionssäkert elsystem. Elproduktionen måste i varje ögonblick motsvara elförbrukningen. För att bibehålla balansen bör elproduktionen snabbt minskas om frekvensen i elnätet ökar för mycket. Om elsystemet så kräver kan båda enheterna vid Lovisa kraftverk, som en del av störningsreserven, snabbt och momentant reducera sin elproduktion.

”I årsrevisionerna under hösten 2022 gjordes ändringar i kraftverkets styrsystem för att möjliggöra verifieringen av reservkapaciteten. Genom att delta i frekvensbalansmarknaden stöder Lovisa kraftverk tillförlitligheten hos det finländska elnätet”, säger Lovisa kraftverks direktör Sasu Valkamo.

”Lovisa kraftverks deltagande i balansmarknaden ökar reservtillgången avsevärt. Det är fint att kärnkraftens reglerkapacitet nu blir en del av reservmarknaden”, säger Fingrids expert Pia Ruokolainen.

 

Fortum Abp
Kommunikation

 

Ytterligare information:
Mikael Heikkilä, elmarknadsexpert, mikael [punktum] heikkila [snabel-a] fortum [punktum] com, tfn 050 453 2857,
www.fortum.fi/lovisa