Rekordmånga sommarpraktikanter jobbar på Lovisa kärnkraftverket

fre, 06/03/2022 - 09:00

I år sysselsätter Lovisa kraftverk rekordmånga, cirka 80, sommarpraktikanter. Energiteknikstuderande Anniina Pitkänen är en av dem.

NNTP summer energy Loviisa työntekijät laitoksen edessä

Anniina Pitkänen (26 v) opiskelee energiatekniikkaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa.
Kesätyöpaikka Loviisan ydinvoimalaitoksella tarjoaa hänelle aitiopaikan kerätä työkokemuksia ja luoda uusia kontakteja.

"Jag lär mig något nytt varje dag."

Anniina Pitkänen Summer trainee, Fortum

Anniina Pitkänens sommarjobb började i maj och räcker fyra månader.
– Jag jobbar i ett team för planeringsstöd. Det intressanta arbetet stöder mina studier och jag får lära mig något nytt varje dag, säger hon.

Lovisa kärnkraftverk är bekant för Anniina sedan tidigare: Under årsavställningarna år 2020 jobbade hon som inkvarteringsmästare och vid renhållningen hos en av kraftverkets entreprenörer.
– Därefter jobbade jag ett år i kraftverkets posthantering där min huvudsakliga uppgift var att sköta den interna postgången. Jag hade även andra uppgifter, bland annat att regelbundet kontrollera anläggningens stationer för första hjälpen. Eftersom antalet stationer är över 300 fick jag besöka så gott som hela anläggningsområdet, säger Anniina.

Anniina Pitkänen, Summer trainee, Fortum
Bild: Creative Peak

 Kraftverksjobbet väckte hennes intresse för branschen och fick henne att börja studera energiteknik vid yrkeshögskolan Xamk i Kotka.

Efter ett års studier siktar hon på att avlägga examen våren 2025.
– Det är guld värt att få sommarjobba inom sin egen bransch och att få stifta bekantskap med olika arbetsuppgifter. Jag kunde definitivt söka jobb vid Lovisa kraftverk i framtiden. Arbetsmiljön är intressant och arbetsgemenskapen bra, avrundar Anniina Pitkänen.