Tietoa arvonlisäveron muutoksesta aikavälillä 1.12.2022-30.4.2023

Tietoa arvonlisäveron muutoksesta
Advisor kartalla sähköstä

Eduskunnan päätöksellä sähköenergian ja perusmaksun arvonlisävero on väliaikaisesti 10 % aikavälillä 1.12.2022-30.4.2023.

Tämän jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 %:n arvonlisäveroa. Sähkösopimusasiakkaillemme tämä näkyy sähköenergian, sähkön perusmaksun ja uusiutuvan energian kuukausimaksun arvonlisäveron alennuksena. Alennus näkyy automaattisesti säästönä sähkölaskullasi.

Ensimmäisen kerran alennus näkyy laskullasi, kun joulukuussa 2022 käyttämäsi sähkö laskutetaan. Alv-alennus ei koske sähkönsiirtoa tai Fortumin muita palveluita.

Sähköhyvitys nyt katsottavissa!

Valtio tukee talven sähkölaskuja monilla eri tukimuodoilla sähkömarkkinan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Lue lisää ja katso kuinka paljon sähkö­hy­vi­tystä saat Fortumin asiak­kaana!

Lue lisää ja kirjaudu

Valtion sähkötuesta kysyttyä

Miten ja milloin valtion sähkötuki näkyy sähkölaskussani?
Chevron down

Valtio tukee talven sähkölaskuja alentamalla sähkön arvonlisäveroa määräaikaisesti sekä verotuksessa huomioitavan sähkövähennyksen ja Kelan myöntämän sähkötuen kautta.

Sähkön arvonlisäveron määräaikainen muutos näkyy sähkölaskussasi ensimmäisen kerran silloin, kun joulukuussa 2022 käyttämäsi sähkö laskutetaan, jolloin laskulla arvonlisäveron osuus on 10 prosenttia aiemman 24 prosentin sijasta. Sähköasiakkaillemme tämä näkyy sähköenergian, sähkön perusmaksun ja uusiutuvan energian kuukausimaksun arvonlisäveron alennuksena. Alv alennus ei koske sähkönsiirtoa tai Fortumin muita palveluita. 

Alentunut arvonlisävero on voimassa huhtikuun 2023 loppuun asti, eli huhtikuussa 2023 käyttämäsi sähkön lasku on viimeinen, jolla arvonlisävero on 10 prosenttia. Tämän jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 prosentin arvonlisäveroa. Sinun ei tarvitse olla muutoksesta yhteydessä asiakaspalveluumme, muutos tehdään kaikille asiakkaille automaattisesti.

Määräaikaisen arvonlisäveron alennuksen lisäksi voit selvittää, oletko oikeutettu sähkövähennykseen tai sähkötukeen. Tietoa sähkövähennyksen hakemisesta saa Verottajalta ja sähkötuen hakemisesta Kelasta. Näitä tukia tulee itse hakea.

Hallitus on kertonut valmistelevansa jo voimassa olevien tukimuotojen lisäksi talven sähkölaskuista takautuvasti maksettavaa kertokorvausta sekä maksuaikajoustoa ja sähkön hintakattoa. Näiden tukimuotojen valmistelu on vielä kesken ja niiden sisältö tarkentuu valmistelun aikana. Kerromme tukimuodoista tarkemmin tällä sivulla, kun uusista tukimuodoista on päätetty.

Alentaako arvonlisäveron määräaikainen alennus sähkölaskuani?
Chevron down

Kyllä. Alemman arvonlisäveron vaikutus siirtyy kokonaisuudessaan asiakkaidemme eduksi. Laskulla näkyy erikseen sähköenergian hinta ja arvonlisäveron määrä.

Sinun ei tarvitse olla muutoksesta yhteydessä asiakaspalveluumme, muutos tehdään kaikille asiakkaille automaattisesti.

Mitä muita tukia voin saada sähkölaskuihin?
Chevron down

Kaikkia koskevan arvonlisäveron määräaikaisen laskun lisäksi voit selvittää, oletko oikeutettu sähkövähennykseen tai sähkötukeen. Näitä tukia tulee itse hakea.

Voit saada verotuksessa sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Lisätietoja sähkövähennyksestä ja sen hakemisesta saat Verottajalta.

Voit saada sähkötukea, jos sähkölaskusi ovat suuret, mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä pienten vuositulojen vuoksi. Lisätietoja sähkötuesta ja sen hakemisesta saat Kelasta. Sähkötuen lisäksi Kela myöntää asumiskuluihin myös muita tukimuotoja ja perustoimeentuloa. Myös näistä tukimuodoista saat lisätietoja Kelasta.

Tarvitsen maksuaikaa laskulleni, miten toimin?
Chevron down

Tarjoamme useita eri vaihtoehtoja laskun maksamiseen.

Annamme asiakkaillemme akuutteihin maksuvaikeuksiin mahdollisuuden siirtää laskun eräpäivää veloituksetta 30 päivällä eteenpäin tai asiakas voi tehdä lyhytaikaisen maksusuunnitelman asiakaspalvelumme kanssa. Tarjoamme sen viime talven tapaan maksuttomasti.

Helpoin ja nopein tapa on pyytää Chatbotia tarkistamaan onko maksuajan myöntäminen mahdollista ja tilata muutos sitä kautta. Kirjoita chat-ruutuun sana "maksuaika", niin Chatbot Milo selvittää kanssasi onko eräpäivää mahdollista siirtää. Jos eräpäivä on jo ohi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Lisäksi meillä on tarjolla jatkuva, maksullinen Maksujousto -lisäpalvelu, jota voi ison kulutuksen talouksissa halutessaan hyödyntää vaikka tilapäisiä maksuvaikeuksia ei olisikaan. Maksujouston avulla asiakas voi maksaa laskunsa vuoden yli tasaisesti ja saa joustoa maksujen suorittamiseen.

Kaikki sopimuk­seesi liittyvät asiat Oma Fortu­missa

Oma Fortum-sovellus on näppärä apuri kotisi sähkö­asioiden hoitoon matka­pu­he­li­mella ja table­tilla. Palvelussa näkyy sähkön hinnat 1.12.2022-30.4.2023 sis. Alv 10 % (norm. 24 %).

Oma Fortum -sovel­luk­sessa:
✓ Näet sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Löydät sopimustiedot ja laskut
✓ Voit aktivoida e-laskun
 

Avaa Oma Fortum

Pysy kartalla sähköstä

Tietoa sähköstä ja vinkkejä energian säästä­miseen

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.

Haluamme auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Julkaisemme kuukausittain markkinakatsauksen, jossa kerromme tämän hetken hintatilanteesta, sen taustoista sekä kuukauden sähkönsäästövinkin.
 

Lue lisää!