Referenssi

Puun ja kierrätysmuovin liitosta syntyy luonnollista luksusta

04 toukokuu 2021

Lunawood Thermowoodcomposite_TWPC_HotelGustavelund_Finland

Puun tarina saa jatkua, kun Lunawoodin tehtaalla Iisalmessa puu ja kierrätysmuovi kohtaavat vastuullisessa komposiittimateriaalissa. Pitkän tuotekehityksen tuloksena on löydetty teollisuuden sivuvirroille jatkokäyttöä ja lopputuloksena on lämpöpuupohjainen komposiittimateriaali, Lunawood Lämpöpuukomposiitti TWPC, joka sisältää 65 % puukuitua ja 20 % Fortum Circo®-kierrätysmuovia.

Lunawood valmistaa Iisalmessa vastuullista materiaalia piharakentamiseen

Yli 20 vuotta sitten perustettu Lunawood on maailman suurin pohjoismaisesta männystä ja kuusesta lämpöpuutuotteita valmistava yritys. Yhtiöllä on tehtaat Iisalmessa ja Kaskisissa ja se toimittaa lämpöpuutuotteitaan yli 60 maahan. Vuonna 2010 yhtiö kehitti Iisalmen tehtaallaan ensimmäisen ja vielä tänä päivänäkin maailmassa ainutlaatuisen lämpöpuukomposiittimateriaalin, ja nyt kysyntä vain kasvaa.

Lunawoodin pitkä historia lämpöpuun valmistuksessa on johtanut tarpeeseen hyödyntää sivuvirtoja eli lämpökäsitellyn männyn- ja kuusen höyläyksestä syntyvää lämpöpuukuitua. Puristustekniikalla valmistettavaan komposiittiin kuitu sopii hyvin, mutta vahvikkeeksi tarvitaan muovia.

– Ensimmäisen kerran kokeilimme kierrätysmuovin yhdistämistä lämpöpuukuituun vuonna 2010, mutta silloisen kierrätysmuovin laatu ei riittänyt tarpeisiimme, aloittaa tehdaspäällikkö Jari Pasanen Lunawoodilta.

– Tavoite oli alusta saakka, että tulemme korvaamaan neitseellinen muovin kustannustehokkaalla, mutta kestävällä ratkaisulla, kertaa Pasanen.

Vuonna 2017 Lunawood pääsi ensimmäisten joukossa testaamaan Fortum Circo® -muovia ja raaka-aine vakuutti tasaisella laadullaan koko tuotannon.

”Eri komposiittituotteiden keskinäinen vertailu on vaikeaa useiden erilaisten standardien ja käytettävien sivuvirta raaka-aineiden vuoksi, mutta me voimme ylpeänä kertoa tästä Iisalmen ihmeestä: tuotteemme on 85 % kierrätyspohjainen ja 100 % suomalainen”, kertoo Johanna Veikkolainen, Lunawoodin markkinointipäällikkö.

Materiaali on yli 85 % kierrätyspohjainen

Lunawood lämpöpuukomposiitissa on tuplasti enemmän puuta kuin vastaavankokoisessa lämpöpuukappaleessa. Materiaali sisältää 65 % lämpöpuukuitua ja 20 % kierrätysperäistä polypropeenimuovia, loput on sidos- ja väriaineita. Kierrätysmuovi on peräisin kuluttajamuovipakkauksista, joista Fortum valmistaa Riihimäen muovijalostamolla tasalaatuista Fortum Circo®-kierrätysmuovia.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat Lunawoodille tärkeintä ja toimintaa näiden ympärillä kehitetään koko ajan. Kierrätyspohjaiset raaka-aineet ovat keskeinen osa lämpöpuukomposiittituotteen vastuullisuustarinaa ja siksi ne ovat merkityksellisiä.

– Tuotteen raaka-aine muodostaa suurimman osan sen hiilijalanjäljestä. Fortum Circo®:n ilmastovaikutukset ovat puolet pienemmät kuin neitseellisillä muovimateriaaleilla, muistuttaa brändimyynnistä vastaava Anniina Rasmus Fortumilta.

Markkinointi- ja tuotehallintajohtaja Maija Masalin Lunawoodilta kertoo, että lämpöpuun ja etenkin lämpöpuukomposiitin kasvavaa kysyntää vauhdittaa kuluttajien halu tehdä vastuullisia valintoja ja löytää piharakentamiseen tuotteita, jotka ovat yhä kestävämpiä koko elinkaarensa ajan.

– Kun käyttää Lunawoodin komposiittia, tietää mistä materiaali on peräisin ja missä tuote on valmistettu. Se on sitä konkretiaa, josta haluamme kertoa, kuvailee Masalin.

Korkea laatu ja kestävyys ovat lämpöpuukomposiitin vahvuuksia. Lunawood lämpöpuukomposiittia voidaan valmistaa määrämittaisena ja materiaali pysyy mitassaan puukuidun ansiosta.

– Materiaali ei elä, vääntyile, kutistu tai halkeile samalla tavalla kuin vastaavat komposiittimateriaalit. Lämpöpuukuitu antaa tuotteelle sen mittapysyvyyden. Tuote on myös myrkytön ja tuoksuu lämpöpuulta, kertoo Pasanen.

Lunawood lämpöpuukomposiitin tämänhetkisiä käyttökohteita ovat niin yksityiset kuin julkisetkin kohteet aina laitureista terasseihin.

– Oikeastaan kaikki käyttöalueet soveltuvat, koska kyseessä on kestävä ja tyylikäs materiaali. Kiinnostavia kohteita löytyy esimerkiksi Lahden satamasta ravintola Teerenrannan terassilta, Turusta Aurajoen rannalta hotelli Radisson Blue Marina Palacesta sekä Tuusulasta hotelli Gustavelundin järvenrantaterassi. Hotellin terassialue on tehty Luna TWPC 42x200 ”BigBoy” -komposiittilankusta, sillä sen pitää kestää painoa ja kulutusta. Kerran vuodessa terassille ajetaan hienot urheiluautot esille hotellin järjestämään tapahtumaan, joten voimme varmuudella sanoa, että terassimateriaalimme vastaa asiakkaan korkeimpiinkin vaatimuksiin”, kertoo Masalin.

Lämpöpuukomposiitti antaa puulle pitkän elämän ja muovi vahvistaa liittoa. Tasalaatuisen Fortum Circo-raaka-aineen ansiosta laatu on tasaista aina lopputuotteeseen asti.

Yhteistyöllä luonnollista luksusta

Lunawoodin ja Fortumin yhteistyö on ainutlaatuinen. Kaksi kotimaista toimijaa ovat löytäneet yhdessä kiinnostavan ja vastuullisen ratkaisun, joka on todellinen kiertotalouden malliesimerkki ja täysin kotimainen vientituote.

– Meille on tärkeää, että Fortum Circo -materiaali on tasalaatuinen ja helppokäyttöinen raaka-aine, jotta siitä voidaan kehittää laadukkaita lopputuotteita laatua arvostaville kuluttajille, kiteyttää Pasanen.

Lämpöpuukomposiitin kysyntä kasvaa maailmalla ja siitä haetaan pitkäkestoista ratkaisua vuosikymmeniksi.

– Komposiittiterassi on pitkäikäinen ja lähes huoltovapaa: pesu ja harjaus riittävä. Aurinko tekee viimeisen ihmeen ja muuttaa kuidun harmaaksi ja se myös huoltaa komposiitin pinnan”, kertoo Veikkolainen.

Lunawoodilla pohditaan kuumeisesti uusia mahdollisuuksia, sillä lämpöpuukomposiitti on monipuolinen materiaali, jota pursottamalla voidaan luoda monipuolisia tuotteita. Piharakentaminen on vain yksi käyttökohde.

– Vakaa, luotettava ja pitkäaikainen kumppanuus on meille tärkeää ja ennen kaikkea se, että arvomaailmat kohtaavat, kertoo Masalin.

– Yhteistyömme Lunawoodin kanssa on ollut toimivaa ja samalla oiva esimerkki, siitä miten metsä ja kierrätysmuovi on hienolla tavalla ekologisesti yhdistetty, toteaa Fortumin myyntipäällikkö Seppo Kuusela.

Lunawoodin lämpöpuukomposiitissa muovin avulla voidaan jatkaa puun tarinaa tehden siitä entistäkin kestävämmän. Samalla syntyy vastuullisesti valmistettu, luonnollinen luksustuote.

Oy Lunawood Ltd on lämpöpuun tuotannon innovatiivinen edelläkävijä ja kansainvälinen markkinajohtaja. Yhtiön asema perustuu laadukkaaseen tuotteeseen ja luotettavaan asiakaspalveluun. Lunawood on tavoitteellinen kasvuyritys työllistäen 125 henkilöä Iisalmen, Kaskisten ja Joensuun tuotantolaitoksilla sekä Lahden pääkonttorilla ja tärkeimmissä vientimaissa. Yrityksen vuotuinen tuotantokapasiteetti on 150 000 m3. Yrityksen tuotannosta suurin osa menee vientiin. Lunawoodin liikevaihto vuonna 2020 oli 56 M€.