Referenssi

Muovi kestää ja kiertää

04 joulukuu 2019

Orthex_kukkaruukku

 

Fortumin kierrätysmuovi auttoi muovitarvikkeita valmistavaa Orthexia lisäämään kuluttajien intoa muovin kierrätykseen. 

Kun tavoitteena on saada ihmiset kierrättämään, se on tehtävä heille mahdollisimman helpoksi. Jos joku, niin Orthex on onnistunut työssään. Yritys on tehnyt hyvää työtä lisäämällä kierrätystä ja saanut kuluttajat innostumaan asiasta.

“Tuotteemme on helposti ymmärrettävä”, aloittaa toimitusjohtaja Alexander Rosenlew. “Kun kuluttajat tarkastelevat arjen muovijätteitä, pusseja, kääreitä, kalvoja ja rasioita, he voivat olla levollisin mielin. Muovi jatkaa matkaansa ja palaa aina takaisin täyttääkseen jälleen tarpeellista tehtäväänsä hyvin muotoiltuna arjen käyttötavarana. Näin kierrätys saa konkreettisen merkityksen arkisten asioiden keskellä. Tämä jos mikä kannustaa kierrättämään muovit.”

Orthexin historia juontaa juurensa vuoteen 1914, ja Rosenlewin aloittaessa yrityksessä 2010 se saavutti useiden yrityskauppojen ansiosta jo merkittävän liikevaihdon. Pian sen jälkeen yritys teki merkittävän päätöksen olla tulevaisuudessa alansa suunnannäyttäjä kestävässä kehityksessä ja kiertotaloudessa.

Yhteistyön aloitus muun muassa Fortumin kanssa oli osa kunnianhimoista tavoitetta vähentää energian käyttöä ja sen kustannuksia sekä lisätä kierrätys- ja biomateriaalien käyttöä tuotteiden valmistuksessa. Orthex testasi Fortum Circo®-kierrätysmuovigranulaattia, joka on valmistettu kuluttajien pakkausmuovijätteestä. Kierrätysmuovilla oli tarkoitus korvata neitseelliset muovimateriaalit useissa tuoteryhmissä. 

Usean tuotesarjan uusiminen kierrätysmuovilla oli lopulta useamman vuoden prosessi, jossa yritysten asiantuntijat pöydän molemmin puolin ideoivat ja vaihtoivat ajatuksia. Muutoksen läpivienti oli yrittämistä erehdysten ja onnistumisten kautta, mikä vaati väsymätöntä innokkuutta ja tahtoa saada aikaan muutos.

Mitä tulee kustannuksiin, tuotteiden valmistus oli aluksi kalliimpaa kuin aiemmin, mutta testien jälkeen prosessi hiottiin vastaamaan uusia vaatimuksia. Keskeisessä roolissa oli tasalaatuinen raaka-aine – Fortum Circo®, jonka ansiosta lopputuotteesta saatiin kuluttajaa kiinnostava ratkaisu niin hinnan, materiaalin kuin kestävän tuotannon puolesta.

Paluuta entiseen ei enää ollut. Tänä päivänä Orthexin myynti on viisinkertaistunut ja kestäviä muovituotteita valmistetaan kolmessa huippuyksikössä Suomessa ja Ruotsissa. Kodin muovitarvikkeita toimitetaan jo yli 40 maahan, myös Yhdysvaltoihin. Orthex on ansainnut paikkansa Pohjoismaiden johtavana vastuullisten muovituotteiden valmistajana. Käytännölliset ja laadukkaat muovituotteet kestävät aikaa ja käyttöä – ne voidaan kierrättää yhä uudelleen ja uudelleen. 

Orthexin tarina ja uusi luku istuu globaaliin maailmaan, jossa kertakäyttökulttuurille ei ole enää sijaa. Tuotteet suunnitellaan käyttöä ja kierrätystä varten ilman kompromisseja. Tyylikäs ja toimiva tuote voi olla vastuullisesti valmistettu ja se kestää aikaa ja käyttöä vuodesta toiseen, kunnes se saa taas uuden elämän. Kiertotalouden haaste on heitetty ja voitettu, kun tuote kestää kovaa käyttöä, eikä rikkoudu tai päädy sekajätteeseen.

Rosenlewin sanoin, ajaton muotoilu puhuu aina puolestaan. Kierrätysmateriaalista valmistettu Orthex-tuote on itsessään lupaus Fortum Circo®-raaka-aineen laadusta, monipuolisuudesta ja kestävyydestä. Sitä on myös yhteistyö, jolla Fortum ja Orthex loivat yhteisen vision ja uuden standardin kestävälle muoville ja muovituotteille, jotka kannustavat kierrätykseen.

Yhdessä tekemällä syntyi uudenlaisia tuotteita, bumerangeja. Kun heität sen pois, palaa se aina takaisin.

Fortum valmistaa erilliskerätyistä kuluttajamuovipakkauksista korkealaatuista Fortum Circo® -uusiomuovigranulaattia muoviteollisuuden tarpeisiin.