Lehdistötiedote

Fortumin selvitys: Suomen yhteiskunnan sähköistymisen taloudelliset hyödyt merkittävät, mutta edellyttää sähkömarkkinan uudistamista

29 marraskuu 2024, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 29.11.2024

Puhdas siirtymä voi tarjota Suomelle merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia, käy ilmi Fortumin tilaamasta ja Copenhagen Economicsin toteuttamasta uudesta selvityksestä. Tehdyn mallinnuksen mukaan vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen voisi tuoda yhteensä jopa 56 miljardin euron edestä lisäinvestointeja energiankulutukseen ja -tuotantoon verrattuna tilanteeseen, jossa teollisuuden päästöjen vähentäminen ei etene toivotusti. Näistä 32 miljardia euroa kohdistuu teollisuuden sähköistämiseen ja 25 miljardia euroa sähköntuotantoon.

Selvityksen mukaan syntyvien lisäinvestointien määrää arvioitiin kolmella eri skenaariolla, jotka ulottuivat vuoteen 2040. Skenaariot ovat: viivästynyt sähköistäminen, hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen 2035 mennessä ja sähkön tuotannon kaksinkertaistaminen.

Vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen mukaisessa skenaariossa Suomen saavuttamat taloudelliset hyödyt olisivat merkittävät:

  • 61 000 lisätyöpaikkaa sähköistyvässä teollisuudessa tähän päivään verrattuna, kun työpaikat siirtyvät pois fossiilisista polttoaineista riippuvaisesta teollisuudesta: Sähköistämisinvestoinnit tukevat korkeatuottoisia työpaikkoja, mikä parantaa Suomen teollisuuden kilpailukykyä.
  • 14 miljardin euron bruttoarvonlisäys (GVA, Gross Value Added) sähköistyvässä teollisuudessa nykyiseen verrattuna: Sähköistysinvestoinnit siirtävät suomalaista arvonluontia sähköistetyn teollisuuden puolelle.
  • 3,4 miljardin euron verotulot sähköistyvästä teollisuudessa nykyiseen verrattuna: Verotulot siirtyvät fossiilisista polttoaineista riippuvaisesta teollisuudesta sähköistyvään teollisuuteen.

Selvityksen mukaan sähköistämisinvestoinnit kasvattaisivat myös Suomen teollisuuden kilpailukykyä. Nykyinen toimintaympäristö ei kuitenkaan selvityksen tekijöiden mukaan tue parhaalla mahdollisella tavalla tarvittavien investointien syntymistä. 

"Teolliset asiakkaamme ovat kiinnostuneita investoimaan Suomeen, ja he arvostavat poliittista vakautta, osaavaa työvoimaa, vahvaa kantaverkkoa ja puhdasta energiajärjestelmää. Heitä kuitenkin huolettaa sähkön kasvava hinnanheilunta, joka on Suomessa Euroopan suurinta, sekä sähkön riittävyys heidän tarpeisiinsa jatkossa. Suurille sähkönkuluttajille on keskeistä saada puhdasta sähköä ennakoitavaan hintaan, liiketoiminnan kulutusta vastaavalla profiililla, useiden vuosien horisontilla. Suomella on kaikki edellytykset täyttää nämä odotukset ja kerätä niiden mukanaan tuomat hyödyt, mutta se edellyttää investointiympäristön ja sähkömarkkinoiden määrätietoista kehittämistä", sanoo Simon-Erik Ollus, Fortumin suurasiakkaista ja markkinoista vastaava johtaja. 

Selvitys otti kantaa siihen, millä tavalla Suomen sähkömarkkinaa tulisi kehittää ja peräänkuulutti valtion roolia sähkön tuotantoinvestointien riskien jakamisessa.

”Sähkömarkkinoita ja investointiympäristöä voidaan parantaa monella eri tapaa ja tässä valtiolla on keskeinen rooli. Esimerkiksi tarjoamalla takauksia pitkien sähkönmyyntisopimuksien (PPA) osapuolille valtio, tai sitoutumalla tiettyyn sähkön hintatasoon hinnanerosopimuksilla (CfD), voisi vähentää riskejä molemmilla puolilla. Sähkömarkkinoita voisi myös kehittää kohti kapasiteettimarkkinoita, jolloin tuotetun energian lisäksi tuottajat voisivat saada maksua kyvystä tuottaa sähköä juuri silloin kun sitä tarvitaan,” kertoo Morten May Hansen, Copenhagen Economicsin vanhempi ekonomisti. 

Selvityksen näkemyksen mukaan, jos Suomi haluaa päästä hiilineutraaliustavoitteeseensa, yhteiskunnan sähköistämisen täytyy edetä, ja sähköistämisestä tulee entistä tärkeämpi taloudellista arvoa lisäävä tekijä. Investoinnit sähköistämiseen voivat tuoda merkittävää lisätehoa Suomen talouskasvuun. Edetäkseen nopeasti, puhdas siirtymä vaatisi pitkäjänteistä investointikehystä ja markkinainstrumentteja, jotka tukevat sähköistämisinvestointeja ja varmistavat energiajärjestelmän vakauden.


Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja: 

Fortum News Desk, newsdesk [ät] fortum [piste] com, +358 40 198 2843 

Copenhagen Economicsin selvitys: Society Optimal Long-term Investment Framework: Electrification investments and market designs in Finland and Sweden towards 2040 


Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi