Fortum on Joulupuu-keräyksen pääyhteistyökumppanina 2023

22 marraskuu 2023, 12:45

Fortum on Joulupuu-keräyksen pääyhteistyökumppanina 2023. Haluamme yhdistää lahjan antajan ja sitä tarvitsevan.

Mikä Joulupuu on?

Joulupuu-keräyksillä on kerätty jo vuodesta 2000 alkaen joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille, jotka muuten saattaisivat jäädä kokonaan ilman joululahjaa. Viime vuonna Joulupuu-keräys järjestettiin 130 paikkakunnalla, mikä keräsi yhteensä liki 56 000 lahjaa ympäri Suomen! Joulupuu-keräykset järjestävät paikalliset vapaaehtoiset järjestöt ja yritykset, eikä keräystoiminnalla tuoteta voittoa. Joulupuu-brändiä ja keräystoimintaa valvoo sekä tekee tunnetummaksi Joulupuu ry, jonka pääkumppani Fortum tänä vuonna on.

Joulupuu-lahjakeräyksen lisäksi vuosittain järjestetään myös eJoulupuu-verkkovarainkeruu, jossa kerätään varoja paitsi keräyksestä puuttumaan jääneiden lahjojen ostamiseen, myös ympärivuotiseen auttamistyöhön kaikilla Suomen paikkakunnilla Ahvenanmaan ulkopuolella. Joulupuu ry tekee siis merkittävää työtä ympäri vuoden, ei pelkästään joulunaikana!

Suomessa noin 12 % lapsista elää pienituloisissa perheissä. Köyhyyden seurauksena arki on rajoittunutta ja elämäntilanne on perheissä raskas. Lapsiperheköyhyyden seuraukset voivat vaikuttaa lasten tulevaisuuden mahdollisuuksiin pitkälle aikuisuuteen asti. Fortum on perinteisesti tukenut vaikeassa asemassa olevia lapsiperheitä joulun aikaan - onhan joulu etenkin lasten juhla. Tänä vuonna halusimme myös yrityksenä tukea kampanjaa, johon henkilökuntamme on jo vuosien ajan osallistunut.

Haluamme yhdistää lahjan antajan ja sitä tarvitsevan – sillä Energia yhdistää!

Mikä on lapsiperheiden tilanne tänä päivänä?

Niin hieno systeemi kuin meillä Suomen hyvinvointivaltiossa onkin, koskaan ei voida saavuttaa sellaista tilannetta, jossa kukaan ei tarvitsisi lähimmäisten apua. Joulu on aika, jolloin perheiden eriarvoisuus korostuu ja sosiaalitoimen asiakkaina olevat lapset ja nuoret ovat uhassa jäädä ilman joululahjaa. Joulu on esillä joka puolella ja siitä ulkopuolelle jääminen on vahva syrjäyttävä kokemus. Perheillä ei usein ole voimavaroja tai taloudellisia resursseja järjestää joulua. Lasten, nuorten ja perheiden erilaiset sosiaaliset ongelmat aiheuttavat ulkopuolisuuden tunnetta ja vieraantumista yhteiskunnasta. Vaikutukset ovat pitkäkantoisia ja samalla pienellä hyväntahdon eleellä helpotettavissa.

Joulupuu-keräys tukee sosiaalitoimien toimintaa ja täydentää sitä, keräys organisoi paikallistoimijoiden toteuttamana lahjojen keräyksen ja paikalliset sosiaalitoimet jakavat Joulupuu-lahjat. Sosiaalitoimilla ei olisi resursseja itse organisoida lahjojen hankintaa kaikille lapsille ja nuorille, jotka ovat heidän asiakkainaan, eikä siihen kannatakaan käyttää sosiaalityöntekijöiden tärkeää työaikaa tai sosiaalitoimen niukkoja varoja. He ovat kuitenkin paras taho määrittelemään, minkälainen lahja kullekin lahjansaajalle annetaan ja antamaan lahjan henkilökohtaisesti perille. Yhteistyö eri paikkakunnilla on jatkunut hedelmällisesti paikkakunnasta riippuen jopa jo yli 20 vuotta.

Tarvitaan siis sekä Joulupuu ry:tä varmistamaan Joulupuu-brändin tunnettuus, luotettavuus ja luomaan yhteiset toimintaraamit ja tukemaan vapaaehtoistyönä työtään tekeviä paikallisjärjestäjiä, paikallisjärjestäjät organisoimaan lahjakeräys paikallisesti ja markkinoimaan sitä, että sosiaalitoimet ja muut keräyskohteet huolehtimaan lahjansaajien tarveharkinnasta, lahjatoiveiden kokoamisesta ja lahjojen toimittamisesta lahjansaajille. Myös Fortumia ja muita Joulupuu ry:n kumppaneita tarvitaan, sillä Joulupuu ry toimii täysin kumppaneiden taloudellisen tuen varassa. Ilman kumppaneita voittoa tavoittelematon Joulupuu ry ei pystyisi toimimaan ja Joulupuu-keräysten järjestäminen olisi vaakalaudalla.

Perheiden eriarvoisuus on kasvussa ja lahjoja Joulupuu-keräykseen tarvitaan vuosi vuodelta enemmän.

Ketkä ovat lahjojen antajia?

Paitsi lahjansaajille, keräys on tärkeä osa joulua myös lahjoittajille. Keräykseen osallistuminen lisää yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden tunnetta lahjoittajien sydämissä ja toimii hyvänä keinona yrityksille toimia vastuullisesti ja antaa takaisin yhteiskunnalle. Keräykseen voivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin organisaatiotkin lahjoittajina. Käytännössä kuka tahansa saa tuoda Joulupuuhun lahjan ja lahjoittaa eJoulupuu-keräykseen. Jokaisen panosta tarvitaan, kyseessä on suuri yhteisöllisen ponnistus yhteisen hyvän puolesta!

Mitkä ovat suosituimpia lahjoja?

Joulupuu ry on koonnut suosituimmista lahjoista kätevän listan verkkosivuilleen: https://joulupuu.org/osallistu-keraykseen/

Mitä lahjoja tarvitaan eniten?

On paikkakuntakohtaista, mitä lahjoja minnekin tarvitaan. Mutta yleisesti ottaen erityisesti nuorten 11-17-vuotiaiden lahjoille on iso tarve, varsinkin poikien lahjoille. Ylivoimaisesti suosituimpana lahjatoiveena lahjakortit (esim. JD Sports, Intersport, Jack & Jones, Newyorker, Finnkino, Tokmanni, S-ryhmä, K-kauppa yms.).

Lisäksi varavirtalähteet, kuulokkeet, lautapelit urheiluvälineet/-vaatteet, ulkopelitarvikkeet, sählysetit/jääkiekkomailat & kiekot, korut, nuorisovaatteet, kirjat. Ruokailuvälineitä tai tekstiilejä ensimmäiseen omaan kotiin, hygieniatuotteet (shampoo- & hoitoainesetit, hajuvedet jne.).

Miten keräykseen voi osallistua?

Löydät kaikki Joulupuu-lahjakeräyspaikat osoitteesta: https://joulupuu.org/paikalliskeraykset ja eJoulupuuhun pääset lahjoittamaan kätevästi verkossa osoitteessa: https://ejoulupuu.fi

Keräysohjeet vaihtelevat paikkakunnittain, Joulupuu-paikalliskeräysten nettisivuilta löydät selkeät ohjeet, miten juuri oman paikkakuntasi Joulupuu-keräykseen osallistutaan.

eJoulupuu-keräys on auki kaikilla Suomen paikkakunnilla Ahvenanmaan ulkopuolella 1.11.-26.12.2023. eJoulupuu toteutetaan yhdessä Joulupuu ry:n ja Kotimaanavun kanssa. Keräyslupa RA/2020/639.