Lehdistötiedote

Fortum tutkii edellytyksiä fossiilivapaan vedyn tuotannolle SSAB:n teollisuusalueella Raahessa

05 kesäkuu 2023, 10:00

Raahe works from the air summer 2016b2fa2a7a8b515161bbc8bcdddfaf2737fd33ed2ff98ec6d1454765ec6122867e

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 5.6.2023

Fortum ja SSAB selvittävät yhdessä, millä edellytyksillä vedyn avulla valmistettavaa fossiilivapaata rautasientä voisi tuottaa Raahessa. Strategiansa mukaisesti Fortum pyrkii edistämään vetytalouden kehittämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidensa ja kumppaneiden kanssa. Selvityksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Teknisiä ja taloudellisia edellytyksiä kartoittava hanke on jatkoa yhteiselle ”FFS – Towards Fossil-free Steel” -tutkimusprojektille, joka aloitettiin helmikuussa 2021, ja se on saanut tukea Business Finlandilta. Fortum on vastuussa tutkimushankkeen vetyselvityksestä.

Nyt alkavassa jatkoselvityksessä Fortum tutkii maksimissaan 700 megawatin vetylaitoksen teknistä ja taloudellista toteutettavuutta. Selvityksessä arvioidaan myös tämän tyyppisen hankkeen läpiviemiseen tarvittavia yhteistyömalleja ja rahoitusrakennetta sekä operointiin ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Selvityksen aikana käynnistetään vedyn valmistukseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely.

Vedyn laajamittainen käyttö teollisuudessa on vielä kehitysvaiheessa ja siksi uusiin hankkeisiin tarvitaan monipuolista tutkimusta ja eri aloja poikkileikkaavaa yhteistyötä.

”Selvitettävän vetyratkaisun kokoluokka on niin suuri, että itse selvitys on merkittävä vaihe teollisen mittaluokan vetyosaamisen kehittämisessä Suomessa. Selvitys on strategiamme ytimessä: haluamme auttaa teollisuutta vähentämään päästöjään ja sitä kautta vastaamaan puhtaiden tuotteiden kysyntään ”, sanoo Fortumin Suomen vetyprojekteista vastaava Mikko Muoniovaara.

Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin selvitysten perusteella. 

Fortum ja vety

Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa, ja pyrimme löytämään teollisuusasiakkaillemme ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Haluamme edistää puhtaan vedyn hyödyntämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tutkimme aktiivisesti vetyyn liittyviä konsepteja ja liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä muun muassa sellu- ja paperiteollisuuden, terästeollisuuden, kemianteollisuuden sekä liikenteen alan yritysten kanssa.


Fortum Oyj
Viestintä


Lisätietoja:

Mediayhteydenotot: Fortum News Desk, newsdesk [ät] fortum [piste] com (newsdesk[at]fortum[dot]com), +358 40 198 2843

Mikko Muoniovaara, vetyprojekteista vastaava johtaja, p. 040 162 2740, mikko [piste] muoniovaara [ät] fortum [piste] com

Harri Leppänen, SSAB:n ympäristö- ja turvallisuusjohtaja, harri [piste] leppanen [ät] ssab [piste] com,
puh. 040 557 8939

Lue lisää Fortumista ja vedystä täältä www.fortum.fi/vety  


Fortum
Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi