Lehdistötiedote

Fortum suunnittelee vedyntuotannon pilotointia Loviisassa

15 kesäkuu 2023, 13:12

Kuvituskuva luonnosta

Fortum käynnistää pienimuotoisen vetypilottilaitoksen suunnittelun. Hankkeessa pilotoidaan vedyntuotantoa teollisten asiakkaiden tarpeisiin. Alustavien suunnitelmien mukaan 1-2 megawatin elektrolyyserilaitos sijoitettaisiin kontteihin Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä sijaitsevalle Fortumin omistamalle tontille Källan alueelle. Fortum tekee mahdollisen investointipäätöksen pilottilaitoksesta myöhemmässä vaiheessa.

Hiilidioksidipäästöttömällä ydin-, tuuli- ja aurinkovoimalla tuotetulla vedyllä voidaan tuottaa hiilineutraaleja polttoaineita liikenteen ja teollisuuden käyttöön. Vety soveltuu myös erityisen hyvin teollisuuden päästöjen vähentämiseen, kuten fossiilivapaan teräksen laajamittaiseen tuotantoon, jota on hankala sähköistää.

”Pilottilaitoksen suunnittelu tukee vetyliiketoimintamme kehittämistä. Meillä on paljon puhdasta sähköntuotantoa ja haluamme auttaa teollisuutta vähentämään päästöjä ja sitä kautta vastaamaan puhtaiden tuotteiden kysyntään. Puhdas vety on tässä yksi keskeinen tekijä”, sanoo Fortumin Suomen vetyhankkeista vastaava Mikko Muoniovaara.

Vetykontin yhteyteen on suunniteltu rakennettavaksi täyttöasema, jossa vety säilöttäisiin ja josta se toimitettaisiin asiakkaille. Osa testilaitoksen tuottamasta vedystä olisi mahdollista hyödyntää Loviisan ydinvoimalaitoksen tuotantoprosessissa.

”Meillä on erinomaista osaamista vetytekniikan suunnittelusta. Vedyn tuotannon testaaminen megawattiluokassa mahdollistaisi konkreettisen kokemuksen ja parhaiden oppien keräämisen tulevaisuuden hankkeisiin.  Pilottilaitoksen sijainti Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä on esimerkki kehityksestä kohti tulevaisuuden energiajärjestelmää, jossa eri energiasektorit ja tuotantomuodot yhdistyvät”, Muoniovaara päättää.

Fortum Oyj
Viestintä

Fortum ja vety


Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa, ja pyrimme löytämään teollisuusasiakkaillemme ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Haluamme edistää puhtaan vedyn hyödyntämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tutkimme aktiivisesti vetyyn liittyviä konsepteja ja liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä muun muassa metsä-, teräs- ja kemianteollisuuden sekä liikenteen alan yritysten kanssa.

Lisätietoja:

Fortum Newsdesk, +358 40 198 2843, newsdesk [ät] fortum [piste] com (newsdesk[at]fortum[dot]com)

Lue lisää Fortumista ja vedystä: www.fortum.fi/vety

Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. fortum.fi