Fortum ja Equinix yhteistyöhön – Equinixin datakeskusten hukkalämpöä hyödynnetään Fortumin kaukolämpöverkossa

Equinix ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Equinixin kahden Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpöä kierrätetään Fortumin kaukolämpöverkkoon jopa 2 000 omakotitalon lämmitystä vastaava määrä

Tyttö ja poika katsovat puhelinta

ONLINE-TIEDOTE 12.5.2023

Maailman suurin datakeskus- ja infrastruktuuriyritys EquinixTM ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Equinixin kahden Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö kierrätetään Fortumin kaukolämpöverkkoon. Ensivaiheessa ratkaisun lämpöteho on noin 4 megawattia ja tuotetun lämmön määrä vastaa jopa 2 000 omakotitalon lämmöntarvetta vuodessa.

Equinix on sitoutunut muuttamaan kaiken toimintansa hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä kaikki Equinixin toiminta Suomessa tuotetaan jo sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Datakeskusten palvelimet tuottavat merkittävän määrän lämpöä, ja Equinix suunnitteleekin laajentavansa yhteistyötä paikallisten kumppaneidensa kanssa, jotta syntyvää hukkalämpöä voidaan hyödyntää ympäröivien asuinalueiden lämmitystarpeissa.

Fortum tarjoaa Equinixin datakeskuksiin jäähdytystä ja ottaa palvelinten jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä talteen lämpöenergiaa, nostaa sen lämpötilan kaukolämpöverkkoon sopivaksi ja kierrättää lämpöenergian edelleen jaeltavaksi kaukolämpönä asiakkaiden kiinteistöihin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Ratkaisun tehoa voidaan kasvattaa lähivuosina 6 megawattiin.

Sähköpohjaisen hukkalämmön osuuden lisääminen on olennainen osa Fortumin kaukolämmön hiilineutraaliuden saavuttamista tällä vuosikymmenellä.

”Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhömme Fortumin kanssa. Projekti on ensimmäinen laatuaan Espoossa ja olemme erittäin iloisia, että voimme palvella datakeskuksillamme paikallisia kotitalouksia myös tällä tavalla. Yhteistyömme Fortumin kanssa on taas uusi askel lähemmäksi tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja keskeinen osa kestävän kehityksen strategisia hankkeita”, kertoo Equinix Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen.

”Yhteistyömme on ihanteellinen molempien osapuolien kannalta. Jäähdytyksestä syntyvä lämpö voidaan siirtää tehokkaasti kiinteistöihin, jotka ovat liittyneet jaettuun lämmitysverkkoon. Samalla Equinixin datakeskusten hiilidioksidipäästöt laskevat ja asiakkaamme eli kotitaloudet, palvelut ja yritykset saavat kilpailukykyistä, puhdasta ja luotettavaa sähköpohjaista kaukolämpöä”, kertoo projektien myyntijohtaja Timo Kivi Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Equinix käyttää Suomessa sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Yhtiö on investoinut myös kotimaiseen tuulivoimaan ja allekirjoittanut Suomessa useita pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia (Power Purchase Agreements, PPA) Neoenin ja Prokonin kanssa yhteensä 129 megawatille.

 

Lisätietoja:

Timo Kivi, myyntijohtaja, projektit, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum

timo [piste] kivi [ät] fortum [piste] com, puh. 0400-615 700