Verkkouutinen

Fortumin vesivoiman ympäristöraportti on julkaistu – Hankkeista viidesosa toteutettiin Suomessa

25 huhtikuu 2023, 10:00

5 Klarälven

Tämän vuoden ympäristöraportti kokoaa yhteen 15 ympäristöhanketta Suomesta ja Ruotsista. Vesivoimaa koskevan ympäristöraportin tarkoituksena on esitellä ympäristöhankkeita Fortumin vesivoimalaitoksia ympäröivillä vesi- ja maa-alueilla. Fortu­milla on Suomessa yhteensä 13 ja Ruotsissa 111 vesivoimalaitosta.

Vuonna 2022 toteutettiin monenlaisia ympäristötoimenpiteitä. Toimenpiteet sisälsivät esimerkiksi luonnonmonimuotoisuutta edistäviä luonnonsuojelusuunnitelmia maa-alueille, hiilidioksidipäästöjen vähentämistä vesivoimalaitosten peruskorjausten yhteydessä ja kalojen vaellusratkaisujen kehittämistä Ruotsissa ja Suomessa.

Suomesta raportissa esitellään kolme hanketta. Sekä Oulujoen Montan kalojen ylisiirtolaitteen että Leppikosken vesivoimalaitoksen kalasydämen tulokset parantuivat vuonna 2022. Montan kalojen ylisiirtolaitetta kehitettiin asentamalla laitteeseen kiinteät nosturit, joiden avulla ylisiirtolaitteella saatiin paras pyyntitulos laitteen käyttöhistorian aikana.

Kalasydän-kalatien avulla Leppikosken voimalaitoksen ohitti yli 13 300 kalaa. Uhanalaisia järvitaimenia vaelsi voimalaitoksen yli kaikkiaan 22. Voimalaitoksen ylittäneisiin kaloihin lukeutui lisäksi muun muassa kuhia, ahvenia, siikoja, muikkuja sekä lahnoja ja särkiä. Vuoksella elinympäristökunnostuksia on toteutettu 10 vuoden ajan. Vuonna 2022 kunnostus toteutettiin Tainionkosken yläpuolisella alueella. Kunnostustöillä parannetaan taimenen kutumahdollisuuksia joessa.

”Suomen vesivoimalaitoksemme sijaitsevat Oulujoella ja Vuoksella. Molemmilla vesistöalueilla pyrimme parantamaan vaelluskalojen luonnonkiertoa siellä, missä tutkimusten mukaan sille voisi olla parhaat edellytykset”, kertoo ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen.

Ruotsissa on jatkettu Österdalälvenin kolmen kalatien rakentamista. Kalatiet ovat Ruotsin historian suurin kalatieinvestointi.

Ympäristöhankkeiden tavoitteena on löytää oikea tasapaino vesivoimatuotannon tarjoaman arvon - vesivoima itsessään on pohjoisilla leveysasteilla päästötöntä - ja sen paikalliselle ympäristölle aiheuttamien vaikutusten välillä.

Vesivoiman ympäristöraportti on yhteenveto sekä vapaaehtoisista että velvoitteena toteutetuista toimenpiteistä vesivoiman alalla Ruotsissa ja Suomessa. Raportti täydentää Fortumin globaalia kestävän kehityksen raporttia.
 


Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, ympäristöpäällikkö, katri [piste] hamalainen [ät] fortum [piste] com, puh. 040 162 3901
 Lue vesivoimaa koskeva ympäristöraportti täältä: Vesivoiman ympäristöraportti 2022

Lue lisää englanniksi Sustainability 2022 -raportista täältä: Kestävän kehityksen pääkohdat | Fortum 

Lue lisää kestävän kehityksen tavoitteistamme täältä: Kestävän kehityksen tavoitteet | Fortum
 

 

Hydro power

Uusiutuvaa ja joustavaa energiaa - tutustu vesivoimaan Fortumilla

Tutustu vesivoimaan Fortumilla